Nu har det blivit dags att ge sig på Apples ultraportabla datorer ur Macbook Air-serien. En dator i 11 respekive 13 tum står på testbänken, med Haswell-processorer och en lång batteritid som paradnummer. I den här artikeln sätter vi datorerna på prov under både Windows 8 och Mac OS X 10.9 Mavericks.

– Ta mig direkt till testets sammanfattning –

I den här artikeln är det dags för oss att ta en närmare titt på vad vissa kallar startskottet för Ultrabooks och andra kallar den ultraportabla marknadens svarta får – Macbook Air. Vi kommer kika på modellerna i såväl 11,6 som 13,3 tum, som båda är populära konkurrenter till Windowsbaserade ultraportabla datorer exempelvis med Intels Ultrabook-märkning.

MBA_10

Macbook Air introducerades först år 2008 och fanns då endast i storleken 13,3 tum. Medan det då var en av marknadens tunnaste bärbara datorer sålde den inte i några enorma volymer, främst på grund av den då bristande batteritiden. Sedan dess har mobila kretsar blivit rejält mycket effektivare, och sedan den uppdaterade industridesignen som följde under hösten 2010 har Macbook Air blivit en av de mest populära ultraportabla datorerna på marknaden.

Efter att den klassiska Macbooken i plast slutade tillverkas tog Macbook Air inte bara plats som Apples tunnaste och mest portabla dator utan även som företagets instegsmodell, där 11-tumsvarianten har lägst prislapp, tätt följt av sin 13-tums storebror och 13-tumsversionen av klassiska Macbook Pro.

Årets version bibehåller samma design som introducerades 2010 men med en uppfräschad insida. Nu är det processorer ur Intels Haswell-familj som tuffar på under aluminiumskalet och Intel har lagt ner mycket arbete på mer avancerade strömsparfunktioner och allmänt ökad energieffektivitet, vilket har knuffat upp den specificerade batteritiden för 11-tumsvarianten från 5 till 9 timmar och för 13-tumsvarianten från 7 till 12 timmar.

Annat operativsystem – annan infallsvinkel

Medan den interna hårdvaran är vad vi hittar i andra bärbara datorer idag så skiljer sig Macbook på många plan från övriga bärbara datorer, inte minst genom att levereras med Unix-operativsystemet Mac OS X. Apple riktar sig inte nödvändigtvis mot de kunder som är ute efter kraftfullast hårdvara på marknaden, då dessa kunder antagligen har mer glädje av en kraftfullare mobil arbetsstation eller en bärbar speldator.

Det rör sig helt enkelt om olika målgrupper, och medan vi kommer kunna testa många aspekter av datorn under Windows så kommer testmetodiken överlag skilja sig något från våra vanliga notebooktester, en naturlig följd av att datorn är tänkt att användas med ett annat operativsystem än det vi byggt vår traditionella testsvit runt. Samma konsekvens hade följt om vi istället hade testat en dator anpassad för Linux.

Vi kommer under de kommande sidorna granska hur datorn står sig i både kvantitativa och kvalitativa tester för att sedan bedöma helhetsupplevelsen utifrån vad som utlovas och efterfrågas och jämföra med andra alternativ på marknaden som riktar sig mot samma målgrupp.

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AnnaCarl HolmbergRobbinGMackantorsk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mackantorsk
Gäst
Mackantorsk

Neeej, inte ännu en sida som rekommenderar en dyr macbook som val av laptop.

Herregud, man får ju en premium-laptop med en högupplöst ips-skärm med touch för halva priset om man bara offrar äpplet på laptopens lock.

Jag finner det beklämmande att ni inte alls väger in prissättningen i bedömningen av datorerna, eftersom ni gör det i de flesta andra recensioner.

Det är inget fel att apple är ett premiummärke och tar mycket betalt för sina produkter, men man bör som recensent påpeka att det är äppleloggan och den sterila apple-designen som de tar extra betalt för, och inte komponenterna under skalet.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Mackantorsk”]Neeej, inte ännu en sida som rekommenderar en dyr macbook som val av laptop. Herregud, man får ju en premium-laptop med en högupplöst ips-skärm med touch för halva priset om man bara offrar äpplet på laptopens lock. Jag finner det beklämmande att ni inte alls väger in prissättningen i bedömningen av datorerna, eftersom ni gör det i de flesta andra recensioner. Det är inget fel att apple är ett premiummärke och tar mycket betalt för sina produkter, men man bör som recensent påpeka att det är äppleloggan och den sterila apple-designen som de tar extra betalt för, och inte… Läs hela »

Medlem
WIRN

[quote name=”Mackantorsk”]
Herregud, man får ju en premium-laptop med en högupplöst ips-skärm med touch för halva priset om man bara offrar äpplet på laptopens lock.
[/quote]
Wow, det visste jag inte. Den premiumdatorn för 4500 vill jag gärna se

RobbinG
Gäst
RobbinG

[quote name=”WIRN”][quote name=”Mackantorsk”]Herregud, man får ju en premium-laptop med en högupplöst ips-skärm med touch för halva priset om man bara offrar äpplet på laptopens lock.[/quote]Wow, det visste jag inte. Den premiumdatorn för 4500 vill jag gärna se[/quote] Aspire s7 11″ har 1080p ips med touch. Den har även två ssd-diskar i raid för läshastigheter i över 800MB/s osv. Den väger mindre än macbook air eftersom de valt att lägga halva batterikapaciteten i ett extern batteri som man själv får välja när man vill använda. Den kostade 4290kr för 10 dagar sedan enligt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1574733 Nu kostar den lite drygt 5000kr. Det… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”RobbinG”][quote name=”WIRN”][quote name=”Mackantorsk”]Herregud, man får ju en premium-laptop med en högupplöst ips-skärm med touch för halva priset om man bara offrar äpplet på laptopens lock.[/quote]Wow, det visste jag inte. Den premiumdatorn för 4500 vill jag gärna se[/quote] Aspire s7 11″ har 1080p ips med touch. Den har även två ssd-diskar i raid för läshastigheter i över 800MB/s osv. Den väger mindre än macbook air eftersom de valt att lägga halva batterikapaciteten i ett extern batteri som man själv får välja när man vill använda. Den kostade 4290kr för 10 dagar sedan enligt: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1574733 Nu kostar den lite drygt 5000kr.… Läs hela »

Anna
Gäst

ich kann einfach nicht zu Windows zurückkehren, da ich mich 100% auf meine Geräte verlassen muss. Das geht derzeit leider nur mit MacBooks. Mit Linux habe ich leider noch keine Erfahrung gemacht. Wir haben Macbooks seit Jahren getestet http://www.macbook-test.de und hatten nur sehr selten Probleme. Ein geschlossenes Betriebssystem ist für uns Gold Wert.