Dell XPS 13 - Specifikationer och utsida

Dell XPS är tillverkarens serie av bärbara datorer där mobilitet inte ska sätta allt för stora käppar i hjulen för prestandan. XPS-datorerna från Dell riktar sig till produktiva användare som behöver en smidig dator att ta med sig i jobbet och som klarar i stort sett alla utmaningar en vanlig arbetsdag på kontoret kan medföra.

DatorDell XPS 13 2018
Skärmstorlek13,3 tum
Upplösning1920 x 1080
PaneltypIPS
PekskärmNej
Uppdateringsfrekvens60 Hz
ProcessorIntel Core i7-8550U
Arbetsminne16GB 2133MHz LPDDR3
GrafikkretsIntel HD Graphics 620 (Integrerad)
Lagring412 GB PCIe SSD
NätverkKiller 1435 802.11ac 2 × 2 och Bluetooth
BildutgångarDP via USB-C
USB3 x USB-C 3.1
ThunderboltJa
SD-kortläsareJa (micro-SD)
TangentbordBakbelyst, TKL
PekplattaMultitouch
Batteri52 wHr
LjudStereo-högtalare
1 x 3,5 mm hörlur och mikrofon
Mått302 x 199 x 11.6 mm
Vikt1,2 kg
Lägst pris

Design och format

Nya Dell XPS 13 behåller många av designelementen från tidigare XPS-serien och vid första anblick är det svårt att ta miste på att det rör sig om en XPS-dator från Dell. Nya XPS 13 med sina 13 tum skärm är inte på något sätt den minsta eller mest slimmade datorn i sin klass med tillverkaren menar på att det är en avvägning i prestanda och mobilitet och att nya XPS skall vara det bästa av två världar.

Både botten och toppen av locket på datorn är tillverkade i lättmetall och ger datorn en solid känsla. Vårt testexemplar har den nya roséfärgen som gör sig riktigt bra med den vita insidan.

Insidan är tillverkad av kolfiber vilket gör chassit stadigt och det finns ingen påtaglig svikt i mitten av tangentbordet. Tittar vi vidare på skärmen så har den tunna ramar tillverkade i plast vilket gör datorn mycket trevlig att titta på. Dessvärre är gångjärnet till skärmen trögt så det går inte att öppna datorn med en hand.

Minne och lagring

I sedvanligt Dell-manér så kan man konfigurera sin XPS med en rad olika val. RAM- och lagring är två av de ting som man hos Dell kan välja fritt mellan. I vårt testexemplar hittar vi 16 gigabyte RAM-minne och 512 gigabyte PCI-E-baserad lagring.

Vilket under vårt test har varit mer än tillräckligt både för våra tester men också för det dagliga användandet.

Portar

Nya XPS 13 är likt många andra mer slimmade datorer en dongel-dator. Med det menar vi att du kommer behöva bära med dig en USB-C till USB-A dongel då nya XPS saknar USB-A-portar helt. Istället får vi 3 stycken USB typ-C-portar där det både finns stöd för Thunderbolt 3 och Displayport.

I övrigt så finns även en headset-kontakt samt en minneskortsläsare för micro-SD-kort. Här hade vi gärna sett en fullstor SD-läsare då majoriteten av innehållsskapare, inklusive oss själva använder fullstora SD-kort i fotoutrustning och micro-SD skulle innebära ytterligare en adapter att tänka på.

Sist men inte minst finns en fysisk knapp för batteristatus. En gammaldags men mycket smidig funktion för att se om datorn behöver lite laddning innan man sticker iväg på möte, utan att behöva öppna upp den.

Laddning

Den medföljande laddaren på 45W är mycket smidig och matchar datorn i vitt men problemet är nätsladden som ansluter till nätadaptern. Den är precis lika klumpig som vanliga strömkablar vilket gör att den mycket smidiga designen på nätadaptern faller platt.

Här hade vi gärna sett en egen lösning med en mjukare och mer slimmad strömkabel.

Laddning från tomt till fullt batteri tar mindre än två timmar med fläkten på datorn kommer att gå igång för att hålla systemet i schack och förhindra överhettning.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid