Skärmupplevelse och ljusstyrka

Skärmen på en laptop är oerhört viktig eftersom den i allra flesta fall används som primärskärm under hela datorn livstid. Dell som är kända för att erbjuda flertalet olika konfigurationsmöjligheter förvånar oss när det kommer till skärm. Här finns bara två val och vi saknar en avvägning i mitten.

Skärmen är bra men vi saknar touch

Vårt exemplar av nya Dell XPS 13 kommer med en 13,3 tums 1080p-upplöst skärm i 16:9 förhållande. Det vanligaste formatet hos bärbara datorer idag.

Vi upplever bra betraktningsvinklar och färgåtergivningen är tillräckligt bra för vardaglig användning men vi saknar touch-funktion. Tydligen så finns det bara två olika skärmval i nya XPS 13, 1080p utan något extra eller 4K med HDR och touch-funktion.

Vi hade gärna sett att det funnit något alternativ i mellan dessa två då 4K-skärmen adderar över 2 000 kronor på priset vilket känns mäktigt om man bara är ute efter touch-funktion.

Ljusstyrka

En ljusstark skärm innebär en dator som är lättare att använda i solljus. Huruvida du använder datorn med hög ljusstyrka inomhus är en fråga om personlig preferens, men att ha möjlighet att skruva upp ljusstyrkan vid behov är en klar fördel som kan göra ditt datoranvändande mer flexibelt.

Vi testar ljusstyrkan på varje dator med en Spyder 5 Express-kolorimeter från Datacolor och mjukvaran DisplayCAL. Ljusstyrkan i mitten av skärmen och gäller för en helt vit nyans.

Dells senaste XPS 13 håller nästan jämna steg med Surface Book 2 och har en riktigt ljusstark skärm. Här finns tillräckligt med ljusstyrka för att kunna använda datorn utomhus.

Delta E

Delta E är ett relativt mått på hur mycket färgåtergivningen avviker ett idealt värde. Det mänskliga ögat kan uppfatta färgavvikelser vid Delta E-värde 1 eller högre. Det finns flera referenspaletter när man mäter Delta E och vi använder oss av CIE 2000.

På grund av ett fel i vår testuppsättning av Delta-E-värden så är tidigare uppmätta Delta-E-resultat inte helt tillförlitliga. Vi har har nu löst problemet och verifierat resultaten så att alla uppmätta Delta-E-resultat från och med nu är korrekta.

Allt under ett värde om 5 Delta E är bra och som vi ser ovan så häller nya XPS 13 jämna steg med den fantastiska skärmen i Surface Book 2.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid