Dell XPS 13 är en av de sista datorerna i ultrabook-konceptet som lanseras i vad Intel kallar första vågen. Vi har följt datorn nära och har sedan vi första lade fingrarna på den under CES, sett fram emot att få göra ett fullskaligt test av datorn. Nu har den äntligen nått testlabbet.

Vi skulle säga att Dell XPS 13 är en av de ultrabooks som har fått mest uppmärksamhet i media. Mycket på grund av dess design där de tryckt in en 13,3-tumsskärm i ett chassi som i normala fall används för 12-tumsdatorer. Men även detaljer som ett chassi i kolfiber/aluminium, och Gorilla Glas över skärmen gav Dell XPS 13 status innan den ens han ut på marknaden. NordicHardware blev imponerande av datorn när den tillkännagavs, och visades upp på Consumer Electronics Show, Las Vegas tidigare i år.

Specifikationer – Dell XPS 13 L321x
Operativsystem Windows 7 Home Premium 64-bit
Processor Intel Core i5-2467M ”Sandy Bridge”
(2 x 1,6 – 2,3 GHz, Hyper-threading, 3 MB L3 cache, 17W TDP)
Styrkrets Intel QS67 Express, 3,4W TDP
Minne 4 GB DDR3-1333 MHz CL9 – fastlött, kan utökas
(Dual Channel)
Grafik Intel HD 3000
(12 EU:s, 350 MHz, Turbo 1,15 GHz)
Skärm 13,3″, 16:9, 1 366 x 768, LED-bakgrundsbelyst/TN-panel (Antireflex)
(CMN1338)
Hårddisk Samsung SSD PM830, 128 GB
SATA 6.0 Gbps, mSATA
Nätverk Intel Centrino Advanced-N 6230
802.11 b/g/n
Bluetooth 3.0 + HS
Ljud Realtek ALC275
Kamera 1,3-Megapixel webbkamera
Anslutningar 1 x 3.5 mm ljud-in/ut-kombination
1 x Mini DisplayPort
1 x USB 2.0
1 x USB 3.0
Dimensioner 306 x 205 x 18 mm (B x D x H)
Vikt 1,380 kg (1,665 kg inklusive strömadapter på 285 gram)
Batteri Litium-Ion Polymer 47 Wh

Ännu en gång ser vi den allt för vanliga Core i5-2467M i en ultrabook. Processorn kommer med två kärnor klockade till 1,6 GHz, som kan gå upp till 2,3 i turbo-läge när en kärna/tråd används, och 2,0 GHz vid flertrådade applikationer. Vi får även ett mindre kärt återseende av HD 3000-grafiken, som vi lärt känna allt för väl. Det är tur att vi har andra modeller på gång framöver för att få mer variation på processortesterna.

Datorn utrustas med ett batteri som specificerats till 47 wattimmar, alltså samma som i Toshiba Satellite Z830. Så förhoppningsvis kommer detta att reflekteras i datorns batteritid. Dell har slagit på stort med datorns 128 GB SSD-enhet, och använder sig av inget mindre än Samsung SSD PM830. Vi har redan testat den stationära modellen, och såg en liknande enhet användas i Samsung NP530U3B. Skillnaden på Samsung SSD 830 och SSD PM830 är att den sistnämnde använder sig av mSATA-standarden, i övrigt ska de vara identiska.

Datorn kommer alltså utrustad med en av marknadens bästa SSD-enheter, men i övrigt är specifikationer mycket likt konkurrerande ultrabooks. Vi blev därför chockerade när vi fick höra att Dell satt ett högre pris på datorn i Sverige än övriga världen. I USA ligger priset precis i linje med andra Ultrabooks på 999 dollar, vilket borde innebära en prislapp på 9 000 – 10 000 kronor. Ultrabooks kostar ungefär 9 490 – 9 990 kronor med en 128 GB SSD-enhet, men för Dell XPS 13 är det 11 490 kronor som gäller.

Connectivity_1Connectivity_2Connectivity_3Connectivity_4

Datorns anslutningar är allt annat än imponerande, och vi skulle säga att det faktiskt är på tok för lite. På datorns vänstra sida hittar vi en USB 3.0 och en 3.5 mm-ingång med ljud-in/ut-kombination, medan dess högra sida bjuder på en USB 3.0 och en Mini Displayport – det är allt. Vi hade gärna sett en Mini HDMI, RJ45 och eventuellt en till USB-port, men vad vi saknar mest är faktiskt en minneskortsläsare som blivit mer eller mindre standard för ultrabooks som marknadsförs som 13-tummare.

Anledningen till att man istället valt att använda Mini Displayport istället för Mini HDMI är på grund av upplösningen som stöds. Dell inriktar inte XPS 13 bara mot konsumentmarknaden utan även företagsmarknaden där högupplösta skärmar är mer vanligt. Det här innebär också i sin tur att de som köper Dell XPS 13 har samma garanti och support som företagare, vilket ofta är steget bättre än för konsumenter.

Läcker och sömlös design in i minsta detalj

Vi ska ta oss en närmare titt på förpackningen på Dell XPS 13. Förutom att ha lagt ned mycket tid på datorn, så har Dell också valt att lägga fokus på det där första intrycket som ofta är väldigt avgörande för många konsumenter.

Package

Dell XPS 13 står verkligen ut från mängden, och designen är någonting utöver det vanliga. Datorns chassi är byggt i kolfiber och aluminium, medan skärmen skyddas av Gorilla Glas de flesta säkert känner till från smartphonemarknaden. Dator_2Var man än tittar så är designen ett sant detaljarbete, där man tänkt på allt in i minst detalj. Datorn saknar även helt klistermärken, någonting som annars är ett krav från både Intel och Microsoft. Vi kan tänka oss att Intel lättat på det här kravet med sin ultrabook-kategori, och att de även pratat med Microsoft om saken.

Datorn kommer med en 13,3-tumsskärm med med TN-panel och LED-belsyning, tillsammans med den mycket vanliga upplösningen 1 366 x 768. Med sina 1,38 kg är det en av de tyngre Ultrabook-datorerna på marknaden, detta trots sina mått som är relativt små med tanke på att det är en dator med 13,3-tumsskärm. Datorn mäter 306 x 205 mm och har en 18 mm profil, vilket gör att den inte är mycket större än ASUS UX21 som är en 11,6-tumsdator.

Sett till datorns byggkvalité finns inga klagomål. Det aluminium och kolfiberbaserade chassit är inte bara snyggt, utan gör även att datorn känns väldigt solid och kvalitativ i en klass för sig själv. Detta tillsammans med skärmens Gorilla Glas-skydd. Byggkvalitén ligger definitivt i samma nivå som datorer med unibody-chassin, så som Apple MacBook Pro/Air och ASUS UX-serien.

Dator_4 Dator_5

Datorns undersida är väldigt stilren och Dell har inte haft på några klistermärken i form av Windows 7 Home Premium-licensen, eller för den delen ett serienummer – eller? Det finns en metallfärgade XPS-skylt som går att öppna där man gömt dessa.

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonDravondondjultomte_extnussse Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Synd att datorn har så undermålig kylning för designen är snygg.

Sen håller jag inte riktigt med i slutledningen om vem datorn inte passar för:

[quote]Främst söker ett mobilt system för spel[/quote]

Med typ 10fps i varenda spel passar det inte för någon som vill spela något förutom möjligtvis browserspel oavsett om det är ens primära, sekundära eller tetriära mål med datorn.

nussse
Medlem
nussse

Läste tidigare om någon vattenkylning för bärbara. Kanske vore nått för detta bastuaggregat 😀

ondjultomte_ext
Gäst
ondjultomte_ext

Denna gillade vi skarpt!

Dravond
Medlem
Dravond

Inte en dator för mig då…
Låter nu när jag tänker på det väldigt mycket som en ”Mac klon”.. EN lätt responsiv kvalitets dator… minus värme/ljud då….

Och jag tycker om sammanfattningen med för/nackdelar och ”passar /inte för”.
Så länge ni inte ökar längden på kistan den är bra så som den är nu.. 😆

Medlem
WIRN

Kan det kanske vara så att chassit är ”egentligen” byggt för ivy bridge, som lär vara svalare, och så kör dom på Sandy bridge tills IB har kommit ut…?