Webhallen Config - Specifikationer och design

Den svenska elektronikkedjan Webhallen säljer en egen serie bärbara datorer under eget varumärke, kallat Config. I det här testet tar vi en närmare titt på en av de mer påkostade modellerna på 17,3 tum, som så fint heter L16-0304. Modellen kvalar in som den största och tyngsta av samtliga testade datorer i artikeln.

webhallen_config_01

Webhallen Config 
TillverkareClevo
Testad modellL16-0304
(P670RS)
Skärmstorlek17,3 tum
Upplösning1 920 x 1 080
PaneltypAHVA
Uppdateringsfrekvens75 Hz, G-Sync
ProcessorIntel Core i7-6700HQ
Arbetsminne16 GB DDR4
GrafikkretsNvidia Geforce GTX 1070
(+ Intel HD 530)
Grafikminne8 GB GDDR5
Lagring275 GB M.2 SSD (SATA)
NätverkWifi: 802.11a/b/g/n/ac
Ethernet: 1 x gigabit
Bluetooth: 4.0
Bildutgångar1 x HDMI 2.0
2 x Mini Displayport 1.3
USB3 x USB 3.0
2 x USB-C (3.1)
SD-kortläsareJa, SDXC
TangentbordBakbelyst, med numpad
PekplattaMultitouch
Batteri60 Whr
Strömadapter230 W
LjudStereohögtalare
Subwoofer
1 x 3,5 mm kombo (analog in/ut + SPDIF)
Mått41,7 x 28,7 x 2,99 cm
Vikt3,2 kg

Likt övriga modeller i testet använder den här upplagan av Webhallen Config en Intel Core i7-6700HQ, med fyra kärnor och hyperthreading. Grafikprestandan kommer från ett Geforce GTX 1070 med 8 GB GDDR5-minne. Det totala arbetsminnet ligger på 16 GB DDR4, som även är uppgraderingsbart.

Det är givetvis inte Webhallen själva som har utvecklat och tillverkat sina datorer, utan för ändamålet har man anlitat en OEM-leverantör. I det här fallet är det kinesiska Clevo som står för tillverkningen, en tillverkare som även marknadsför motsvarande datorer under sitt eget varumärke i andra länder.

webhallen_config_05

Design och format

Webhallens egna anpassningar av datorn slutar egentligen vid kartongen. Ingenstans på maskinen finns Webhallens logotyp, medan Clevos varumärke endast syns som en liten ikon vid modellnamnet på undersidan. Alla annan märkning på både datorn och dess dokumentation (manual och drivrutinsskiva) är helt generisk, och helt enkelt märkt ”Notebook computer”.

Med det sagt är L16-0304 (eller P670RS som Clevo kallar den) en förhållandevis smakfullt designad dator. Merparten av chassit är i svart plast eller borstat aluminium, utan några stora logotyper eller science fiction-inspirerade inslag. Design är i slutändan en personlig preferens, men för den som ogillar det mer aggressiva utseendet som bland annat Asus, MSI och Gigabyte använder sig av i sina speldatorer kan minimalismen vara ett välkommet designval.

Portar

På vänstersidan hittar vi två av datorns totalt tre vanliga USB 3.0-portar, tillsammans med två USB-C-portar med 3.1-stöd. En av de två USB 3.0-portarna har extra strömförsörjning för att snabbare ladda exempelvis en mobiltelefon. Här finns även av de två mini Displayport-utgångarna.

På motsatta sidan finns en tredje USB 3.0-port, tillsammans med en SD-kortläsare, en ethernetport samt tre 3,5-millimetersportar för hörlurar, mikrofon och SPDIF. Sistnämnda kan användas för att skicka digitalt surroundljud till en förstärkare eller annan mottagare. Medan extra portar såklart är trevligt ställer vi oss tveksamma till placeringen – använder du inte en vinklad hörlurskontakt riskerar kontakten och kabeln till hörlurarna att hamna ivägen om du använder en mus till höger om datorn.

Baksidan pryds i första hand av rejäla ventilationsöppningar för luftutblås. Här finns även datorns DC-ingång, samt den andra av de totalt två mini Displayport-utgångarna.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid