ux21inledning

Idag har vi någonting som kan kallas både för en gammal, och ny produktkategori. Nämligen en Ultrabook, som på det stora hela går ut på att erbjuda hög prestanda och batteritid i ett tunt och nätt format. ASUS UX21 är en av de första på marknaden som vi ska ta en närmare titt på.

Vi har sedan i slutet av maj ihärdigt rapporterat om en produktkategori vid namn Ultrabook, och den första modellen som visades upp var ASUS UX21 som vi idag har på testbänken. Datorn i fråga är riktigt tunn och går från 3 mm och upp till 17 mm i bakkant. Det räcker med att se en bild på datorn för att inse att det är någonting utöver det vanliga på den bärbara marknaden.

Datorn är som tidigare nämnt bland de tunnare på marknaden, men det betyder inte att specifikationerna är en besvikelse. Vi har vant oss vid att med hög prestanda, måste datorn bli tjockare och öka i vikt. Det här har i sin tur lett till att man fått en så kallad släpbar som många uttryckligen kallar dem. Men med mer avancerade tillverkningstekniker, nya kretsar har vi kunnat få ned strömförbrukningen och de yttre måtten på en dator, samtidigt som vi bibehåller förhållandevis hög prestanda.

MacBook Air kan ses som den första Ultrabooken då man pressade in kraftfullare komponenter i ett tunnt chassi som mätte 4 – 19 mm i höjden. Den första modellen som släpptes 2008 var nyskapande på marknaden, men den var inte vad vi skulle kalla för felfri. Med tiden mognade Air-konceptet och blev bättre, och nu ska andra PC-tillverkare ge sig in i leken med Intel som konduktör i konceptet vars namn är Ultrabook.

ux21tunn

Men vad exakt är en Ultrabook? Räcker det med att man har en tunn dator så är det en Ultrabook? Termen Ultrabook skapade Intel, och som vi nämnde ovan är det dem som håller i konceptet. För att vara en Ultrabook måste flera kriterier som Intel satt upp uppfyllas, men i grund och botten handlar det om ett tunnt utförande med hög prestanda.

Rättning: Vi har fått in mail från användare att vår tidigare titel “Världens första Ultrabook” inte stämde då Acer Aspire S3 först tillkännagavs. Vi ber om ursäkt för eventuella missförstånd (tack Jakob).

Leave a Reply

6 Kommentarer på "ASUS UX21: Första generationens Ultrabook [Test]"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
hirsch
Gäst

Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…

shaglord
Gäst

[quote name=”hirsch”]Jag tycker att skärmramen ser alldeles för bred ut i förhållande till skämstorleken, ser ganska omodernt ut…[/quote]
Håller med fullständigt. Varför kan det inte ser ut som bilden på andra sidan i testet? Där har vi en fin tunn kant. Mumma. /s

n0pax
Gäst

Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.
Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*

Jacob Hugosson
Gäst
Jag upplevde faktiskt inte att ramen var för stor, men självklart får den gärna vara mindre/tunnare. Det är säkert nåt som kommer framöver.[quote name=”n0pax”]Jag brukar klaga på att ni inte har populära spel med när ni testar. Men denna gång måste jag ge beröm att ni använder “stora” spel dvs sc2 crysis så man ser hur datorn presterar.Nu ser man hur den kan tänkas köra med fps och strategispel. Skulle själv kunna tänka mig sc2 och en laptop, och slöspela lite mission tex. Det enda vi saknar är att asus lottade ut den här på nh ^^ blink* blink*[/quote]Tackar! Våra… Läs hela »
Silvervinge
Gäst
Är det inte lite konstigt att kritisera UX21 för undermålig grafikprestanda när datorn faktiskt inte är tänkt som en speldator? Mac Book Air får sällan kritik för att den är ett uselt alternativ just för spelare, och det är ju trots allt på Ultrabookmarknaden UX21 kommer – och ska – prestera. För övrigt tycker jag det känns som att recensenten hade bestämt sig för att datorn var sämre än en MBA redan innan recensionen? För mig känns Zenbook som en snyggare och skönare upplevelse än MBA..för övrigt så undrar jag nu – och alltid – varför betraktningsvinkel någonstans någonsin kan… Läs hela »
Jacob Hugosson
Gäst
Jag får nästan känslan av att du hakat upp dig på enbart det negativa vi hade att säga om UX21. Det är en väldigt bra dator, och ett väldigt bra försök på företagets första Ultrabook. Fixa till tangentbordet, ett lättare sätt att öppna den på (men främst tangentbordet) och självfallet ha fungerande drivrutiner till touchpaden – då hade UX21 varit kandidat till [i]”Referensprodukt”[/i] vilket är den högsta utmärkelsen vi har på NordicHardware. Men då vi inte känner att UX21 var en sådan fullträff fick vi ge ut Rekommenderar istället. Vi tycker att grafikprestanda är viktig oavsett plattform. Sen kan vi… Läs hela »
wpDiscuz