Nu är det dags för vår första MP3-spelarrecension på NH och först ut är en budgetmodell från det i Sverige relativt okända märket mobiBLU som bjuder på 128 MB lagringskapacitet och 26 timmars speltid.

Jag kan knappast tro att någon i vårat avlånga land har
undvikit den nya trenden som kommit till Sverige, MP3-spelaren.
Under de två
senaste åren har det sålts ofantliga mängder av denna lilla apparat till
alla typer av personer i alla åldrar. Man ser dem överallt, på gymmet,
tåget, stadens gator och i skolan.

De två största faktorerna till varför
MP3-spelarna säljer så bra är att de ofta är löjligt små om man jämför med
en vanlig CD-freestyle, andra faktorn är bredbandets invadering av Sverige
och även om det är olagligt så tankas det mer musik nu än någonsin från
Internet. Priset på MP3-spelare har också haft ett finger med i spelet då
du finner skapliga spelare för under 1000-lappen och för en värsting får
du slanta upp cirka 3500 kronor, då pratar vi om en lagringskapacitet på
kanske 5 Gigabyte. I dagsläget finns det spelare med upp till 40GB lagringskapacitet och dessa modeller är såklart ännu dyrare.

Som trogen CD-freestyle-användare är musikens tendens
till att hoppa ett evigt gissel och man kan bli tokig om man är ute och
joggar eller cyklar, visst finns det mer eller mindre bra tekniker som
motverkar detta men med en MP3-spelare så slipper du allt vad hopp i musiken
heter då det inte finns några rörliga delar inuti.
En annan fördel
gentemot CD-freestyle är att du generellt sett rymmer mer musik på ett
digitalminne än på en CD-skiva. Musiken är visserligen komprimerad till MP3
men med den kvaliteten på hörlurar som medföljer bärbara musikkällor så är det ingen direkt skillnad för en som konsumerar musik på en human nivå
(dvs. inte undertecknad).
En vanlig MP3 spelare använder sig av den allsidiga
USB-porten som finns på i princip alla datorer sedan Windows98-tiden, på
vissa modeller laddas även batterierna via USB porten vilket gör att du har
en sak mindre att hålla reda på. USB porten behöver inte alltid se ut som
på baksidan av din dator utan det har kommit massor med mini-varianter som
lämpar sig bättre att sätta på MP3-spelaren och då kan man göra spelarna
betydligt mindre.

En MP3-spelare som säljs idag tycker inte jag ska
ha mindre minne än 128 Megabyte, då får man plats med ungefär 30-35 låtar
med vanlig MP3-komprimering (128-192 kbps), observera att minnet inte bara kan
lagra musik utan den kan lagra precis samma filer som din vanliga hårddisk i
datorn kan. Så om du tenderar att ta hem mycket arbete från jobbet/skolan
så är det betydligt smidigare att lägga det på MP3-spelaren än på en
uråldrig diskett eller bränna det på en CD-skiva. För att vägleda er genom denna
djungel av konstigheter ska NordicHardware för första gången recensera en MP3-spelare, men det kommer garanterat inte bli den sista spelaren som hälsar på i vårt testlabb.

Vi har fått in en 128 MB-spelare från Eksitdata som kostar i skrivande stund 1495 kr,
i den klassen är det mest konkurrens
och därmed mest köpare.


håll till godo och hoppa vidare till nästa sida


Eksitdata har bistått oss med
deras senaste MP3-spelare från den koreanska tillverkaren Hyun Won INC, för er
som aldrig hört talas om Hyun
Won INC förut kan jag informera er om att de har
hetat M.any innan namnbytet och har många snygga och nyskapande spelare
på sitt samvete. DAH 900 sägs vara sprängfylld med fina finesser och ska kunna ungefär
allt man kan tänka sig.

 

mobiBLU DAH-900: Specifikationer

Formatstöd:
MP3
8-320 Kbps
VBR 8-320 kbps
WMA 32-160 kbps
Minnesmängd:
128
Mb
Frekvensomfång,
Radio:
87,5-108
MHz
Signal
to Noise Ratio, Radio:
50
dB
Signalstyrka:
16
Ohm, 7mW
Frekvensomfång:
20Hz-20KHz
Signal
to Noise Ratio, MP3:
90
dB
Gränssnitt
till dator:
USB
1.1
Överföringshastighet från dator:
Max
4 Mbps
Strömförsörjning:
2
stycken 1.5 volts 
Batteriets
livslängd:
26
timmar med Vol20, MP3 (128 Kbps)
Dimensioner
BxHxT:
60mm
x 86mm x 15mm 
Vikt:
37
gram (utan batterier)
Systemkrav:
Windows
98, ME, 2000, XP
Minst 200 MHz processor 
32 MB RAM minne
30 MB ledigt på hårddisken
CD-Romspelare
USB 1.1 port
Internetanslutning (för uppdatering) 
Pris:
1495
Kr

 

Design och kvalitet

Specifikationerna för DAH-900 går inte av för hackor men hur ser utsidan ut egentligen? Jag får flashbacks från sommaren 1999 då jag köpte min första MP3-spelare, en Rio PMP 300 med 32 MB i minne. Den stora biffiga knappen (som även återfinns på ovannämda Rio spelare) mitt på spelaren känns verkligen inte 2004 utan lite mer Juli 1999. Okej, den är funktionell och även den med grava synproblem ser vad knapparna innebär men är den snygg? Nej, verkligen inte. En positiv sak är att den är gjord i ett slitstarkt och knappvänligt gummiaktigt material, känslan på nedtrycket av knapparna känns också väldigt genomarbetat vilket jag tycker är viktigt för den totala kvalitetskänslan. Förutom den stora knappen i mitten så finns det två små runda knappar placerade väldigt fantasilöst under displayen som styr menyn och inspelningsfunktionerna.

 

Framsidan med den stora fula knappen.
Spelaren är relativt liten i sina mått

Går vi några millimeter uppåt kommer vi till ett riktigt mästerverk, displayen. Den är inte bara stor utan även mycket tydlig med ett harmoniskt blått ljus. Allting känns väldigt logiskt upplagt och man får grepp om vad alla ikoner innebär ganska snabbt. I och med att du kan ändra kontrasten i tio steg så kan du anpassa displayen precis efter tycke och smak. Det gör inte saken sämre heller att den är grymt ljusstark. Om vi vänder på den så är det en högst ordinär baksida som möter oss, tekniska specifikationer och batteriluckan. Första gången jag öppnade batteriluckan trodde jag att den var trasig, vid närmare undersökning så visade det sig att den skulle vara så taffligt ditsatt. Den hänger i pyttesmå plastbalkar som nästan kan brytas av en vindpust, så på med silkesvantarna när det är dags för batteribyte. 

Sidorna är gjorda i ett lite strävare material, samma som knapparna förövrigt. Det känns behagligt att hålla i och man tappar inte greppet i första taget. Längst upp på sidan sitter den minimala USB porten gömd bakom en liten gummilucka, på motsvarande sida sitter hörlursuttaget och en kontakt för fjärrkontroll om man nu skulle ha en sådan (går att köpa till).

 


Lägg märke till den gängliga batteriluckan på baksidan av DAH-900

Kvaliteten är genomgående bra om man blundar för bottennappet med batteriluckan, det är lite underligt att de gjort en sådan konstruktion när allting annat känns gediget och bra. Angående storleken så är den ganska stor och bred men det tar den igen på att den är relativt låg. Fördelen med att den är låg och bred istället för att den ser ut som en iRivier som är mera kubisk är att den inte syns under tröjan eller i skjortfickan. Jag är betydligt mer vän med det låga och breda spelarna än vad jag är med det kubiska, men det är mest en smakfråga. Om man ser till designen på hela spelaren så känns den väldigt fantasilös och nästan gjorde efter en mall. Allting är symmetriskt och man har inte tagit ut svängarna någonstans enligt mig, färgerna är inget nyskapande heller, metallicgrå och mörkgrå.

Designen är helt enkelt funktionell men inte speciellt snygg.

Nu är det dags att titta närmare på spelarens funktioner och egenskaper.


mobiBLU har nog haft som ett mål med DAH-900 att få in så mycket finesser som möjligt och även kunna hålla priset på en anständig nivå, det har de också lyckats ytterst bra med måste jag säga. Förutom den vanliga MP3-spelaren har den även radio och röstememo. MP3-spelarfunktionen fungerar väldigt smärtfritt och även den mest otekniska person torde klara av att använda sig av den.

Om du har såkallade ID3 taggar (digitalt öronmärke) på din musik så rullar den fram i displayen, observera rullar fram och inte hackar fram då det finns vissa spelare som har ett sånt system. Du kan spola fram och tillbaka, höja volymen, pausa och sätta på olika repeteringslägen, det vill säga att den än så länge är som vilken portabel musikspelare som helst.
Det är inte förrän du letar dig in i menyn som DAH-900 börjar att utmärka sig. Förutom en skaplig fembands equalizer med minne för två olika lägen så finns det inställningar för displaykontrast, repeteringsjusteringar, snabbheten på spolningen, displayljuset, strömsparningsinställningar, systeminformation och radering. Kort sagt massor med saker ingen vettig person kan tänka sig att behöva, skulle möjligtvis vara equalizern då.
Förutom att du kan spara två egna equalizerkonfigurationer  så finns det 5 förinställda lägen, normal, rock, jazz, klassisk och pop. Det fungerar tillfredsställande och det är stor skillnad mellan de olika lägena, det känns dock medelmåttigt anpassade till varje genre men man ska inte klaga då det trots allt bara är en fembands equalizer vi har att göra med.

MP3-läge
Menysystemet
Radioläge

Hyun Won INC har dock inte nöjt sig med bara två olika olika ljudtweaknings utan även lagt in SRS och Trubass, allt detta under samlingsnamnet WOW effekter. Trubass är inte direkt svårt att lista ut vad det kan innebära, det fungerar riktigt dåligt med de medföljande lurarna men om jag körde med mina privata (Koss the plug) så lät det skapligt och basen var ungefär så tung som man kan få ut ur en vanlig MP3a.
SRS försöker att med hjälp av ekoeffekter och annat trams med konststycket att skapa den så eftertraktade rumskänslan. Personligen tycker jag att ljudet blir mycket sämre och förvrängt, konstgjord rumskänsla ger jag inte mycket för men å andra sidan är jag mycket noga med att ljudet låter äkta.

Förutom en MP3-spelare så innehåller DAH-900 även en vanlig FM-radio och ett röstinspelningsläge. Radion är väldigt enkel att handhava och det är enkelt att komma igång snabbt, precis som det ska vara med andra ord. Med spolningsknapparna kan du ställa in vilken radiokanal du vill ha, skalan börjar på 87.5 och slutar på 108 MHz precis vad vilken radio som helst klarar av. Jag hade dock väldigt svårt att få in bra täckning, inne i stadskärnan var det helt acceptabelt men ute i skogen så fick jag ingen täckning utav huvudtaget. Det kan tilläggas att min bilstereo hade hur bra täckning som helst på de platserna som MP3-spelaren gick bet. Kort sagt är radion väldigt lätt att handhava men den har usel täckning.
En liten grej som jag inte upptäckte i början var att man kunde spela in det som spelades på radion, sen om någon har användning för det är en helt annan sak. Röstinspelningen tycker jag är en rätt onödig funktion som inte lär användas i större utsträckning, inte av mig i alla fall. Hursomhelst är röstinspelningen lika enkel att sköta som alla andra funktioner på DAH-900, bara att trycka på REC för inspelning och sen stop knappen för att logiskt nog stanna inspelningen. Kvaliteten på inspelningen är förvånansvärt hög och borde räcka till shoppinglistor eller ”kom ihåg” meddelanden som jag kan tänka mig att röstinspelningen ska vara till för. Om du av någon anledning skulle ha tomt på minnet så får du plats med imponerande 9 timmar röstinspelning, detta gäller även om du ”rippar” från radion.


Kartongen innehöll inte bara själva spelaren, rätt
självklart förstås då man inte skulle ha så stor nytta av den utan ett
par lurar eller USBkabel. Hyun Won INC har varit generösa med att skicka med
dokumentation måste jag säga, i alla fall för att vara en så pass billig
spelare. Förutom en 4-färgsmanual på engelska så har Eksitdata (som är
den svenska importören) skickat med en utmärkt ”kom igång snabbt”-manual på svenska, även den i färg. Den manualen som medföljer beskriver
allting du kan tänkas behöva veta om din spelare så jag kan inget annat än
att dela ut högsta betyg på dokumentation. 

MP3-spelaren fungerar utan drivrutiner men det följer med en
CD-Rskiva med verktyg för formatering och för nedladdning
av nya uppdateringar till operativsystemet. Jag blev tvungen att använda
updateringsverktyget per omgående då jag av någon outgrundlig anledning
inte hade WOW-effekterna inlagda. Sen kan man undra varför de har lagt
allting på en CD-R skiva, det känns oproffesionellt men det finns nog
ekonomiska aspekter som gör att det valts CD-R framför tryckta skivor. 

Ett par ordentliga lurar är ett måste, det är oftast
hörlurarna som är flaskhalsen när man köper MP3-spelare. Tillverkarna
tenderar att skicka med riktiga lågkvalitetslurar som inte alls matchar
resten av spelaren, följer Hyun Won INC strömmen eller har de fått fram bra
hörlurar för en gångs skull? Svaret är ett bestämt nej, det luktar
lågbudgetplast lång väg och passformen är allt annat än bra.
Ljudet
håller medelmåttligt klass men gör inte resten av spelaren rättvisa. Den mest irriterande delen med hörlurarna är metallgallret som sitter för
membranet, framförallt när temperaturen kryper ner till minusgrader. Om du
då tar ut lurarna ur öronen så blir gallret iskallt och det blir en
obehaglig historia när du ska in med dem igen, varför inte hålla sig på
den plastiga vägen? Mitt råd till alla er där ute som hade funderingar på
att eventuellt investera i en DAH-900 är att lägga med ett par andra lurar i
ordern som kan göra spelaren rättvisa.

 

DAH-900 i skyddsfodralet
Stor mot liten USB

För er som brukar ha mobiltelefonen tillsammans med alla
växelmynt och nycklar i fickan vet att det inte dröjer länge innan du får
telefonen täckt med repor. En MP3-spelare tenderar ofta att hamna i just den
fickan också och därmed gå samma öde till mötes. Hyun Won INC har dock tagit detta i akt och skickar med en liten
förvaringsväska i ett silikonaktigt material som skyddar display och stora
delar av bak/framsidan på spelaren, jag vart förvånad över att den var
hiskeligt tålig mot slitage. Jag karvade ganska rejält i den med en nyckel
men det vart inte en skråma, toppbetyg med andra ord. Som om inte det vore
nog så finns med möjligheter att skruva fast ett halsband i silikonväskan
vilket gör att du kan ha den runt halsen. Halsbandet är gjort i silvrigt
tygband som är klätt med samma silikon som väskan är gjord i vilket gör
den riktigt slitstark.

För att kunna föra över filer till datorn behövs en USB-kabel, det skickar
med ca 1m kabel vilket borde räcka om du inte gömt undan datorn allt för
mycket. Gränssnittet är vanlig USB 1.1, på en 128 Mb spelare gör inte det
jättemycket då det under optimala förhållanden ska gå att skicka filer
med 4 Mbps i hastighet så med enkel matematik ska det ta ca 32 sekunder att
fylla minnet fullt. Jag kom dock aldrig ner till 32 sekunder utan låg på en
minut ganska exakt. Tillbaka till själva kabeln, jag tycker att det är ytterst osmidigt med kabel, det finns
spelare som har en USB-kontakt inbyggd i själva spelaren och man slipper
släpa runt på kabeln. Tänk dig att du använder Mp3-spelaren för att tanka
över lite arbete som måste göras hemma, då måste du ha med dig kabeln
vart du än går och för mig är inte det direkt frestande. Risken för att
glömma kabeln på jobbet/skolan är också överhängande, i alla fall för
undertecknad som inte har världen bästa minne. Mp3-spelaren tappar lite av
mobiliteten så att säga. Jag uppmanar därmed alla tillverkare att i
framtiden konstruera MP3-spelare med USB-kontakt inbyggd på själva
spelaren.


Jag kan tänka mig att Hyon Won INC har haft som ledstjärna
att försöka få in så mycket finesser som kan tänkas vara möjligt i en
MP3-spelare. Jag jag inte annat säga än att det verkligen har lyckats, sen
om funktionerna gör någon nytta är en annan sak.
Om man ser det ur en ekonomisk
synvinkel så är mobiBLU 900 en tämligen billig MP3-spelare som kostar
mindre än en ”märkesspelare” men mer än den billigaste ”noname” Mp3
spelaren. Priset på tekniska prylar ändras dock lika ofta som jag byter
underkläder, så om några veckor har den säkert sjunkit i pris och det har
förmodligen kommit en ny och förhoppningsvis snyggare spelare för samma
pengar.
I detta fall
känns dock DAH-900 ganska humant prissatt med sina 1495 kr. Om du är en riktig
trendnisse så rekommenderar jag inte att införskaffa i ovanstående då
utformningen inte är direkt snygg, den är ganska långt ifrån snygg till
och med. Om du inte bryr dig nämnvärt om design så kan DAH-900 vara ett bra alternativ, bara du ser till att införskaffa ett par ordentliga hörlurar.

mobiBLU DAH-900

Fördelar:
+ Vikten, blotta 36gram utan batterier
+ Bra väska och halsband
+ Kvalitet i förhållande till priset
+ Batteritiden
+ Bra dokumentation
+ Displayen

Nackdelar:
– Dåliga hörlurar
– Utseendet

USB kabel istället för kontakt direkt på spelaren
– Inte stöd för USB2.0

Vi vill till sist tacka Eksitdata som gjort recensionen möjlig.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid