Microsoft_Lumia_640_XL_banner

Svenska smartphoneguiden växer med en ny modell som blir guidens andra Windows Phone-telefon och andra budgettelefon. Den blir även guidens första Windows Phone- och budgettelefon som faktiskt får en utmärkelse. Vi har testat Lumia 640 XL i flera veckor och är nu redo att berätta precis hur bra Microsofts senaste smartphone verkligen är.

– Detta är en sammanfatting, läs hela testet i Svenska smartphoneguiden –

Sedan Microsoft köpte smartphonetillverkaren Nokia har företaget haft en minst sagt underlig strategi. I vad som såg ut att vara ett försök att få en så stor marknadsandel som möjligt ignorerade företaget marknadens översta segment och satsade på att tillverka bra men billiga telefoner som kunde säljas i mängd. Företagets strategi resulterade i att flera entusiaster lämnade Windows Phone-plattformen på grund av dess brist på hårdvarunyheter. Det betydde dock också att fler kunder fick möjlighet att köpa bra telefoner för låga priser. Ett exempel på resultatet av Microsofts strategi är Lumia 640 XL LTE. När vi först stötte på modellen på MWC-mässan tidigare i år blev vi snabbt imponerade av telefonens design och låga pris. Nu är det dags för oss att testa den.

Microsoft Lumia 640 XL LTE – specifikationer:

Microsoft_Lumia_640_XL_Recension_forsta

Microsoft Lumia 640 XL LTE
Skärm 5,7 tum LCD IPS
1 280 x 720 pixlar
258 ppi
Processor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8926)
2 x Cortex-A7 1,2 GHz
Adreno 305
Internminne 1 GB
Intern lagring 8 GB flash
Minneskort Ja, upp till 128 GB
Kamera – bak Stillbild: 13 MP
Video: 1080p30
Övrigt: Lumia Selfie, Lumia Refocus
Kamera – fram Stillbild: 5 MP
Video: 1080p30
SIM Micro SIM
Mobilnät GSM/GPRS
UMTS/HSPA+
LTE Cat.4
Wifi 802.11n
Bluetooth 4.0 LE
NFC Ja
Anslutningar MicroUSB 2.0
3,5 mm
Batteri 3 000 mAh
Utbytbart Ja
Operativsystem Windows Phone 8.1 Update 2
Mått 81,5 x 157,9 x 9 mm
Vikt 171 g
Pris Product price

Microsoft Lumia 640 XL LTE (kallad Lumia 640 XL från och med nu) är minst sagt XL – den är riktigt stor. Med sin enorma skärm och ganska stora ram är telefonen större än den gigantiska Apple Iphone 6 Plus och ungefär lika stor som Huawei Ascend Mate 7 som har en sex tum skärm. Skärmen på Lumia 640 XL:s framsida mäter 5,7 tum och telefonens längsta sida är längre än 15 centimeter. Den är helt enkelt riktigt gigantisk. Men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Eftersom skärmen är stor är den också trevlig att använda för att titta videos, lätt att skriva på och lätt att surfa med.

Med undantag för telefonens glastäckta framsida går alla andra sidor av telefonen att plocka bort i ett stycke. Telefonens hela baksida och dess alla sidor går att ta loss för att ge användare åtkomst till modellens utbytbara batteri, microSIM-kortläsare och microSD-kortläsare. Microsoft säljer också skal av olika färger så att användare kan ändra telefonens utseende efter tycke och smak.

Under telefonens plastbaksida finns ett avlångt litiumbatteri med en kapacitet på 3 000 milliamperetimmar. Batteriet är ett av Windows Phone-marknadens största och bör i teorin kunna ta telefonen genom många timmars användning – särskilt eftersom modellens Qualcomm Snapdragon 400-processor är energisnål och effektivt. Den nu relativt gamla och svaga processorn får assistans av en gigabyte arbetsminne, väldigt lite i jämförelse med många Android-telefoner men troligen tillräckligt för Windows Phone 8.

Kort sagt erbjuder Microsoft Lumia 640 XL en imponerande industriell design som kombinerar form och funktion på ett bra sätt, i en telefon som kostar en bråkdel av vad du får betala för många konkurrenter.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
martinotLoppanHJohnfisk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Johnfisk
Gäst
Johnfisk

Batteritid i toppklass, 2 hela dagar!
Det är sorgligt att ni är seriösa

LoppanH
Medlem
LoppanH

[quote name=”Johnfisk”]Batteritid i toppklass, 2 hela dagar!
Det är sorgligt att ni är seriösa[/quote]
Allt är relativt 😉

martinot
Medlem
martinot

[quote name=”Johnfisk”]Batteritid i toppklass, 2 hela dagar!
Det är sorgligt att ni är seriösa[/quote]

Om den klarar minst två heldagar tycker jag det är mer än OK givet marknaden.

Personligen så hade jag gärna sätt att alla telefoner klarat en vecka i sträck! 🙂