Utmärkelser och rekommendationer

Till skillnad från grafikkort eller centralprocessorer så finns det väldigt få arkitekturella förbättringar som kan göras på moderna internminnen för att driva på eventuella prestandaskillnader. Våra tester talar ett ganska tydligt språk om den saken – det finns viss prestanda att hämta med ett par extra snabba minnen, men man bör verkligen inte förvänta sig några underverk i klass med en ny CPU eller grafikkrets – framför allt inte vid spelande med diskret grafik.

Räkna inte med prestandaunderverk

Särskilt intressant att notera är hur lite prestandaskillnad det faktiskt är mellan moduler med samma frekvens, eller för den delen mellan moduler med närliggande frekvenser. Det går fortfarande att se en tydlig trend där de långsammare modulerna presterar något sämre än de snabbaste, men i reella arbeten är skillnaderna så pass små att de flesta inte kommer märka av dem över huvud taget. Istället är det främst CPU-frekvensen och minneskontrollern som ger de riktiga prestandalyften. Därför spelar pris och finesser extra mycket roll på minnesmarknaden idag.

På många sätt hålls minnestekniken tillbaka av främst av två saker – tillverkningsteknik och DDR3-standarden. DDR3 är en mogen standard, som numera utvecklas ganska långsamt i mån av prestanda. Efter den senaste tidens guldrush inom minnesöverklockning har det gått allt längre tid mellan frekvensrekorden. DDR4 väntar runt hörnet och förväntas nå konsumentplattformar först under nästa år, med lägre strömförbrukning och högre frekvenser som konsekvens.

Just DDR3-tekniken förbättras därmed främst med framstegen inom tillverkningsteknik, som dels kan leda till prestandaförbättringar och dels till större kapacitet hos varje modul. Tillverkningstekniker kommer dock inte på rullande band, inte minst med tanke på att vi börjar närma oss gränserna för vad kisel som transistormaterial klarar av.

CPU:n och minneskontrollern sätter ribban

Vi kan dock också konstatera att frekvensskalningen mellan minnesmoduler har desto större inverkan när det kommer till system med integrerad grafik som använder sig av systemminnet. I det fallet spelar minnesbandbredden en större roll än för CPU-belastningar, vilket leder till högre prestandaskillnader.

Samtidigt visar testerna tydligt att minneskontrollern spelar väldigt stor roll i det här fallet, och att exempelvis AMD som idag är ledande inom inbyggd grafik i X86-processorer inte riktigt hänger med Intels konkurrerande Core i7-processorer i samma minneshastigheter.

Marknadsanalys 2014-04-30
Det finns ett överflöd av 8-gigabyteskit på 1 600 megahertz för omkring 600 – 700 kronor, respektive 16-gigabyteskit med samma frekvens för 1 300 – 1 400 kronor, vilket gör konkurrensen tuff. Prisbilden visar dock inga större tendenser till att flytta på sig, och prestandaskillnaderna är ofta marginella, vilket innebär att kunden i många fall kan utgå helt ifrån estetik, form och tillverkarens rykte. Snabbare minnen håller dock på att få ett uppsving i takt med att allt fler uppgraderar till system med native-stöd för minne på 1 866 megahertz och uppåt.

Gskill Tridentx 16GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
gskill_tridentx.jpg
NordicHardware_award_Bast_i_test_Darkred
Gskill Tridentx sträcker på sig som ett av de snabbaste kiten i testet, där de främsta konkurrenterna är Kingstons högpresterande kit Hyperx Genesis, Predator och Beast. Gskill trumfar dock Genesis med en större minnesmängd, och håller lägre latenser än både Predator och Beast. Det är ett av de dyrare kiten vi testar, men för de pengarna får man också ett av de mest påkostade minneskiten på marknaden. Med en bra prestanda, rymliga moduler och en välbyggd och kvalitativ design i bagaget väljer vi att utse Gskill Tridentx 16GB 2133MHz till Bäst i test.

+ Bra prestanda
+ Låga latenser
+ Gedigen och kvalitativ design
– Höga värmespridare kan vara ivägen för tornkylare

Cirkapris vid publicering: 1 649 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Crucial Ballistix Sport VLP 8GB 1600MHz Omdöme från: 2014-04-30
crucial_ballistix_VLP.jpg
NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueNordicHardware_award_RedaktorensVal_Orange
Medan Crucial inte sticker ut nämnvärt prestandamässigt med Ballistix Sport VLP så är det ett kit som hittar rätt på flera andra punkter. Den lägre profilen gör att kitet passar väl i mer eller mindre alla typer av system, allt från en trång HTPC till en speldator med en stor tornkylare över processorn. Både prestanda och pris ligger i linje med konkurrerande normalstora kit i samma prisklass, samtidigt som spänningen ligger på extra låga 1,35 volt, så för den som är ute efter ett ström- och utrymmessnålt minneskit med normalstor prestanda är Ballistix Sport VLP ett klockrent val. Därför får kitet också vår utmärkelse Rekommenderar och Redaktörens val.

+ Extra låg profil
+ Bra prissättning
+ Låg spänning (1,35 V)
– Inga nämnvärda

Cirkapris vid publicering: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Kingston Hyperx Predator 16GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
Kingston_HyperX_Predator_001.jpg
NordicHardware_award_BraKop_darkgreen
Prestandamässigt spelar Hyperx Predator 16GB 2133MHz i samma liga som vår testvinnare Gskill Tridentx, men med något högre latenser. Av den anledningen knycker kitet inte riktigt prestandatronen från Gskill, men det kommer å andra sidan med en närmare 300 kronor lägre prislapp och 0,1 volt lägre spänning. Du som är ute efter ett av de vassaste prestandakiten på marknaden men inte riktigt vill sträcka dig till Gskill Tridentx kan med fördel ta en titt på Kingston Hyperx Predator, som får vår utmärkelse Bra köp.

+ Bra prestanda
+ Prisvärt
– Höga latenser
– Höga värmespridare kan vara ivägen för tornkylare

Cirkapris vid publicering: 1 390 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Corsair Dominator Platinum 16GB 1866MHz Omdöme från: 2014-04-30
Corsair_Dominator_Platinum_002.jpg
NordicHardware_award_BraKop_darkgreen
Dominator Platinum är det i skrivande stund dyraste kitet i vårt test, vilket gör det svårt att rekommendera det helt utifrån en prestandasynvinkel, då flera billigare kit ger högre prestanda per spenderad krona. Däremot är Dominator Platinum en intressant nischprodukt i och med dess stilrenda design, lysioder och möjlighet att styras via Corsairs kontrollmjukvara Link. Sistnämnda innebär att du med hjälp av Corsairs mjukvara kan övervaka modulernas spänningar och temperaturer, samt kontrollera dess lysdioder. Dominator Platinum kan därför vara intressant för entusiasten som vill ha minnen med stilren design och kunna övervaka allt från fläktar till belysning i datorn med en enkel mjukvara, och desto mer intressant för de som redan har andra produkter med Link-stöd i datorn, såsom nätaggregat eller slutna vattenkylare. Därför får kitet också vår utmärkelse Bra köp, just för dig som är intresserad av Corsair Link och lägger stor vikt vid modulernas design.

+ Stilren design, lysdioder
+ Kan anslutas till Corsair Link för övervakning och LED-styrning
– Dyrt

Cirkapris vid publicering: 1 899 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Team Group Vulcan 8GB 2133MHz Omdöme från: 2014-04-30
Team_Vulcan_003.jpg
NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueVi har tidigare konstaterat att höga frekvenser sällan bidrar med några enorma prestandaökningar, men ett område där snabbare minnen faktiskt gör en märkbar skillnad är integrerad grafik. Team Group erbjuder med Vulcan i 2 133 megahertz och 2 x 4 gigabyte det billigaste 2 133-megahertzkitet i testet, vilket kan göra det till ett oerhört bra köp för de som använder integrerad grafik som delar systemminne med processorn, eller helt enkelt den som arbetar med mjukvara som kan dra nytta av den högre minnesbandbredden. Man bör ha i åtanke att minneskontrollern kan bli en flaskhals beroende på processor, men för den som vill ha ett par snabba, prisvärda minnen för att ge sin integrerade grafikkrets en prestandaknuff går det inte att hitta mycket mer mervärde än med Team Group Vulcan, samtidigt som den normalhöga profilen tillåter modulerna att passa i alla typer av system. Därför får det här kitet också vår utmärkelse Rekommenderar, då det finns få mer prisvärda prestandaminnen på marknaden idag.

+ Prisvärda
+ Normal profil
– Inga nämnvärda

Cirkapris vid publicering: 699 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

 

Adata XPG 1600MHz 16GB Omdöme från: 2014-04-30
adata_xpg.jpg
NordicHardware_award_MestForPengarna_Orange
Med en så pass sammanpressad prisbild i 1 600-megahertzklassen är det inte lätt att peka ut en solklar vinnare när det kommer till prisvärdhet. Adata XPG levererar dock mycket minne per krona, samtidigt som de är mer skalbara än våra deltagare i 8-gigabytesklassen i och med de större modulerna. Med en normal kylarprofil, bra basprestanda och allmänt mycket minne för pengarna har Adata XPG förtjänat vår utmärkelse Mest för pengarna.

+ Prisvärda
– Inga nämnvärda

Cirkapris vid publicering: 1 249 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se:

)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid