Overclocking

Överklockning är för oss en självklarhet, och med största sannolikhet även för dig om du inte har några större problem med att hosta upp över 2000:- på ett 4GB-kit DDR3-minnen. Vi bestämde oss för att rycka fram den stora släggan och testa minnena metodiskt i olika latenser för att se ungefär var någonstans gränsen går.

Ett bekymmer med Intels CPU:er är att alla minneskontrollers är olika, och självfallet även minneskit, detta gör att resultaten vi fått fram inte nödvändigtvis är desamma på andra exemplar. För själva överklockningen använde vi oss enbart av luftkylning på CPU och minnen, vår definition av stabilitet var en runda igenom wPrime 1024M. Resultaten kan den intresserade se nedan. Klicka på bilderna för att se större bild inklusive wPrime-resultat.

cassixmax
6-9-6-24 1N

cassevenmax
7-10-7-24 1N

caseight
8-10-8-24 1N

casnine
9-11-9-24 1N

occhart

Överklockningspotentialen är relativt stor om man vill släppa på latenserna och öka frekvenserna en del, vilket i sig ger mer prestanda i de flesta fall som vi kommit fram till under presentationen av testresultaten. Minnena verkar även föredra tRCD tre steg högre än CL, tydligast illustrerat av skillnaden mellan 7-9-7 och 7-10-7, däremot finns det ingen större vinst i att öka tRCD över 11 oavsett frekvenser, varför de högsta testade frekvenserna var i 9-11-9. Förutom detta var vi även snubblande nära 20GB/s-gränsen i läshastighet med en CPU i endast 4.1GHz, vilket måste anses vara godkänt. Klicka på bilden nedan för en större version.

maxocwrite

Med denna korta överklockningsgenomgång vill vi tacka för visat intresse och beger oss mot en summering av våra tankar i slutledningen.

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notifiera vid