Corsair och Kingston är två av de första tillverkare att erbjuda USB-minnen med en tresiffrig lagringskapacitet. Vi kikar närmare på vad man kan vänta sig av ett litet flashminne som rymmer mer än många äldre datorer.

Lagringskapaciteten i USB-minne har fördubblats under flera år men från att det handlat om ett fåtal extra gigabyte har nu moores lag verkligen fått fart. Det känns som att vi bara nyligen tyckte att så kallat USB-minne med 32GB var en lyx och nu har det lanserats modeller med ofattbara 256GB.

Än så länge är det bara Kingston som presenterat ett så pass stort minne och det till ett pris som får de flesta av oss att tappa hakan. Går vi ett steg tillbaka hamnar vi på en minst sagt respektabel lagringskapacitet av 128GB. I skrivande stund finns det faktiskt bara tre olika tillverkare som lanserat 128GB USB-minne, Kingston, Patriot Memory samt Corsair.

För att få lite perspektiv kan på vilken kapacitet dagens USB-minne erbjuder har undertecknad fortfarande en extern 3,5-tums hårddisk med just 128GB lagringskapacitet som används lite till och från för att flytta större mängder data mellan datorer. Denna externa hårddisk som väger runt ett kilo har en AC-adapter som i sig är flera gånger större än dessa nya USB-minnen.  Idag är det inga problem att få in samma lagringskapacitet i en 50g minnessticka som med USB2.0 gränssnittet kan överföra filer precis lika snabbt som en extern hårddisk.

Man kanske kan fråga sig vad man kan använda ett 128GBs USB-minne till, även om svaret är högst personligt kan vi ge ett par exempel. Lagra 14 stycken dual-layer DVD-filmer, 32 000 MP3-låtar eller varför inte en bootbar kopia av Windows 7 tillsammans med två Blu-ray filmer på vardera 50GB.

128GB USB-minne är fortfarande något av en lyxvara och vi har tagit en närmare titt på marknadens första och senaste tillskott på marknaden för att se vad vi erbjuds utöver massvis med gigabyte. Vi börjar med Kingston DataTraveler 200 som var marknadens första 128GB USB-minne.


Modell DT200/128GB
Minnesteknik MLC NAND
Mått 70.39mm x 12.52mm x 22.78mm
Gränssnitt USB 2.0
Lagringskapacitet 128GB
Maximal läshastighet 20MB/s
Maximal skrivhastighet 10MB/s
Arbetstemperatur 0°C till 60°C
Garanti 5 år
Pris

Kingston har under lång tid varit en av de ledande tillverkarna på USB-minnesmarknaden och särskilt har man legat i framkant vad gäller lagringskapaciteten i sitt utbud. Deras DataTraveler-serie är som tidigare nämnt uppe i lagringskapaciteter på hela 256GB och man var även först ut på marknaden med ett USB-minne på 128GB.

 

Med detta i åtanke var vi faktiskt ganska imponerade när vi öppnade kartongen till vårt 128GB DataTraveler 200-minne, särskilt då detta paket dök upp efter att vi fått hem Corsairs modell vilket vi åter kommer till. Minnet har nämligen identiska mått som de tidigar 32GB och 64GB modellerna i serien. Vilka i sin tur hade ganska normala mått och utan problem får plats i fickan eller nyckelringen.

Tyvärr är kvalitetskänslan inte alltid på topp och när plasthöljet är utdraget över USB-kontakten glappar det en hel del när man rör minnet. Något som ger ett plastigt ljud och inte så förtroendeingivande intryck.

Även om Kingston inte behövt tumma på formatet trots att man var så snabba med att lansera en 128GB modell har man inte riktigt hängt med om vi tittar på de specificerade läs- och skrivhastigheterna. 20MB/s läshastighet är inte mer än godkänt och 10MB/s skrivhastighet är verkligen i lägsta laget, speciellt för ett USB-minne som rymmer exakt 131 072 MB.

Kingston levererar sin DataTraveler 200-serie med en integrerad mjukvara som går under namnet PasswordTraveler. Applikationen gör det möjligt för användaren att skapa en lösenordsskyddad partion på minnet, utöver en vanlig fri partion. Där man kan lagra mer känslig data, detta kallar man minnets "Privacy Zone". Programmet är enkelt att använda och kan i alla fall hålla andra familjemedlemar borta. Samtidigt säger Kingston att mjukvaran inte fungerar riktigt som den ska med ReadyBoost aktiverat vilket kan vara värt att tänka på.

Minnet skeppas med 5 års garanti och prislappen ligger på 3500 kronor.

Det är dags att kika närmare på det senaste 128GB USB-minnet som dykt upp på marknaden, från minnestillverkaren Corsair.


Modell CMFUSBAC-128GBGT
Minnesteknik MLC NAND dubbelkanals
Mått 100mm x 40mm x 16mm
Gränssnitt USB 2.0
Lagringskapacitet 128GB
Maximal läshastighet 32MB/s
Maximal skrivhastighet 28MB/s
Arbetstemperatur 0°C till 70°C
Garanti 10 år
Pris

Corsair Voyager GT är också en minnesserie känd för sin höga lagringskapacitet och det är ingen större överraskning att vi hittar tillverkarens första 128GB modell i denna serie. Tidigare har vi precis som i DataTraveler 200-serien hittat Voyager GT USB-minnen med 32GB resp. 64GB lagringskapacitet. Men det är mer än bara lagringskapaciteten som skiljer dessa mot sin nylanserade storebror.

 

Corsair Voyager GT 128GB är nämligen inte bara stor till släktskapet utan även rent fysiskt. USB-minnet har en ny formfaktor som rent fysiskt landar någonstans mellan ett vanligt USB-minne som DataTraveler 200-serien och en vanlig intern 2,5-tums SSD-enhet. Minnet är en decimeter långt och hela fyra centimeter brett. Gummikostymen gör inte minnet mindre men ska enligt Corsair själva klara av att doppas i poolen eller köras över av din bil utan att ta skada.

Voyager GT klarade våra hårdhänta prov med bravur men vi upptäckte samtidigt en tydlig akilleshäl. Minnet är både långt och tungt vilket betyder att väl inkopplat ligger det stor belastning på själva USB-kontakten. Vi råkade trycka till minnet när det stack ut från en laptop och hela USB-kontakten böjde sig märkbart, vi kunde böja tillbaka den och minnet fungerade fint även efter detta. Men detta är onekligen minnes svaga punkt och här är nästan den stråktåliga och tunga kroppen mer till last än nytta.

Det finns som tur var en anledning till varför Corsair Voyager GT 128GB får sina syskon och inte minsta Kingston DataTraveler att se ut som anorexiafall. Under dess gummiaktiga yttre döljer sig inte bara 128GB NAND minneschip utan även dubbla minneskontrollers.

De båda minneskontrollerna gör det möjligt för Voyager GT 128GB att nå riktigt imponerande överföringshastigheter som får de flesta USB-minnena på marknaden att vika ner sig. Enligt Corsair själva är det faktiskt USB2.0-gränssnittet som begränsar hastigheten och inte minnets prestanda.


Gummiytan suger åt sig damm och fibrer vilket kan vara ganska knepigt att få bort

Corsair skeppar inte med någon mjukvara till sin Voyager GT. Tidigare har man inkluderat en kopia av open-source programmet TrueCrypt men nu uppmanar man istället sina kunder att ladda ner senaste versionen från deras hemsida om man vill skydda sin data med lösenord och riktig kryptering. Man bjuder dock på en USB-förlängningskabel samt ett nyckelband för att lättar fiska upp minnet ur fickan.

Corsair ger dubbelt så lång garanti, 10 år, och prislappen landar på drygt 3500 kronor.

Det är dags att gå vidare med några prestandatester för att se hur tillverkarnas specifikationer står sig.


Om vi gör en snabb jämförelse mellan de båda enheternas specifikationer med en vanlig 2,5-tums SSD får vi följande siffror.

  DataTraveler 200 128GB Voyager GT 128 Corsair P128 SSD
Mått 70.39 x 12.52 x 22.78mm 100 x 40 x 16mm 100 x 70 x 9mm
Läshastighet 20MB/s 32MB/s 220MB/s
Skrivhastighet 10MB/s 28MB/s 180MB/s

Voyager GT 128GB blåser DataTraveler 200 av banan i ren prestanda, i alla fall enligt specifikationerna, men samtidigt har Corsairs USB-minne nästan 3 gånger så stor volym på grund av sina väldiga mått. Då inget av USB-minnena är helt rektangulärt är det omöjligt att ge några exakta siffror på volymen, men det är ingen tvekan om att Corsair Voyager GT 128GB är betydligt större än de flesta USB-minnen.

Undertecknad visade runt Corsair USB-minne för flera redaktionsmedlemmar och alla reagerade med förvåning över minnets fysiska storlek. I samma stund de fick reda på att minnet hade en lagringskapacitet på 128GB utbyttes de utspärade ögonen mot förstående nickar. Men Kingston har fortfarande visat att ett 128GB minne inte behöver svälla i sina mått. Nu är det dags att se om man kan bjuda upp till dans även i ren prestanda.

Testsystem

Moderkort ASUS Maximus II Gene
Processor Intel Core 2 Quad 9400S (2,66GHz)
Minne 2x2GB OCZ DDR2 PC2-6400
Grafikkort ASUS GeForce 8800GTX
Hårddisk Corsair P128
Operativsystem Windows 7 RTM
Drivrutiner ForceWare 186.18
Intel 9.1.1.1012
Testprogram CrystalDiskMark
HD Tach 3.01

I vår recension av Corsairs P128 Solid-state-enhet satsade vi på att leverera så många tester som möjligt där vi kunde avspegla verklig användning. Med en Solid-state-enhet som används för ett operativsystem innebär det en massvis med användarscenario och som tur var är USB-minnen inte fullt lika ansatta.

Vi håller oss fast vid den röda tråden att vi vill se hur dessa USB-minnen agerar vid vanlig användning och förutom några få syntetiska tester betyder det skrivning och läsning av filer i olika scenarion, vilket just är vad vi brukar använda våra USB-minnen till.

Vi går direkt vidare med prestandatesterna.


Vi börjar med det syntetiska testet CrystalDiskMark som mäter läs och skrivhastigheter med olika filstorlekar.Resultaten borde i alla fall ge en indikation om vad vi kan vänta oss för prestanda i verklig prestanda.

 

Voyager GT 128GB
DataTravaler 200 128GB
WD1200 120GB

Corsair visar som väntat på god prestanda rakt över där man nästan når 35MB/s läshastighet samt närmar sig 30MB/s skrivhastighet vid sekventiell användning. Den stora överraskningen står Kingston för. Man är nämligen hack i häl på Corsair när det gäller läsprestanda och med 4KB filer är man faktiskt snäppet snabbare. Man specificerar läshastigheten på DataTravaler 200 till 20MB/s men här ser vi över hastigheter över 32MB/s. Även skrivprestandan ser ut att vara betydligt högre än vad man specificerar, så länge vi inte tar fram de små filerna. Referenshårddisken från Western Digital visar att en 7200RPM hårddisk trots allt kan bjuda på ganska fina överföringshastigheter, utan problem tillräckligt för att visa bristerna i USB 2.0 gränssnittet.

Vi passade även på att testa enheterna med AS SSD och vi fokuserade då på filkoperingstestet som egentligen är det intressanta med USB-minnen.

 

Voyager GT 128GB
WD VelociRaptor
WD1200 120GB

AS SSD simulerar filöverföringar ur olika scenario och den röda tråden här är att ingen av enheterna är i närheten av sina syntetiska siffror där toppresultaten ligger på knappt 15MB/s. Kingston får svårt att hävda sig med sin trots allt betydligt lägre skrivhastighet och Corsair Voyager GT är i runda slänga 45% snabbare överlag.

Nu ska vi se hur enheterna presterar vid vanlig filöverföring i Windows.


Blandad filöverföring

Vi har valt att testa enheterna i tre ganska typiska användningscenario. I det första överför vi en katalog med sammanlagt 3,23GB data som är en blandning av högupplösta filmklipp, MP3-låtar och bilder, ungefär en tredjedel vardera.



Vi behåller samma skalor i diagrammen för att visa de stora skillnaderna i läs- och skrivhastigheter. I läshastighet ser vi att Kingston verligen kan stå för sin imponerande prestanda i CrystalDiskMark. Man hänger inte riktigt med Corsair Voyager GT men man piskar sina egna specifikationer med råge och är marginellt långsammare än konkurrenten med en genomsnittsöverföring på 26MB/s.

I skrivtestet ändras bilden drastiskt, precis vad som indikeras i enheternas specifikationer. Voyager GT är mycket snabbare än DataTraveler 200 när man börjar skriva filer till minnet. Corsairs enhet kan hålla en medelhastighet på 20MB/s medan Kingston bara mäktar med drygt 11,7MB/s. Vilket trots allt även det är högre prestandasiffror än vad man specificerar.

 

ISO-filöverföring

Vi går vidare med nästa test där vi för över en stor ISO-fil på 3,0GB till och från enheterna för att se vilka överföringshastigheter man kan uppnå utan filbyte.

Precis som i det blandade testet håller enheterna jämn prestanda när vi kopierar filen från enheterna till vår lokala hårddisk. Läshastigheterna ligger på mellan 29-31MB/s vilket får anses som mycket bra och återigen förvånas vi över Kingstons specificerade läshastighet på 20MB/s.

Skrivhastigheterna tar oss tillbaka till verkligheten där Kingston återigen får se sig slagen ordentligt på fingrarna där Voyager GT når en skrivhastighet på över 25MB/s. Men DataTravaler 200 fortsätter att i alla fall slå sina egna specifikationer med en genomsnittlig skrivhastighet på över 15MB/s.

 

Småfilstest

Sist och minst har vi det riktig torrtyrtestet. Vi har samlat över 7500 filer med storlekar mellan 1KB upp till maximalt 90KB. Vilket kan jämföras med textfiler eller andra systemfiler.

Att kopiera små filer från ett USB-minne är inga problem, läshastigheterna är återigen mycket jämna och den konstiga skalan förklaras av resultaten vid skrivninghastigheten.

Såväl mekaniska hårddiskar som USB-minnen faller i tårar när de bombarderas med små filer och trots att Corsair visade upp relativt hög prestanda vid skrivning av 4KB filer har man inte en chans att hålla jämna steg med hårddisken. Kingston är som vanligt ganska långt efter och det är ganska skrämmande att det tar närmare 6 minuter att skriva 90MB data på ett USB-minne med 128GB lagringskapacitet. Skulle vi fylla hela minnet med filer av denna storleken skulle det med samma överföringshastighet om 250KB/s ta drygt 6 dygn (~149 timmar) att fylla hela minnet.

Efter lite talande prestandatester är det nu dags att försöka summera det hela.


Corsair Voyager GT och Kingston DataTravaler 200 är i sig två intressanta serier av USB-minnen. Båda tillverkarna ska ha en eloge för att man varit snabba med att ta USB-minnesmarknaden till tresiffriga lagringskapaciteter men frågan är då hur stort marknadsvärde man kan sätta i ett USB-minne som kostar över 3000 kronor.

Men för de användare som kräver ordentligt med mobilt lagringsutrymme, 64GB+, finns det få alternativ på marknaden idag förutom externa hårddiskar. Corsair och Kingston kan med sina 128GB USB-minnen erbjuda en betydligt smidigare lösning men båda produkterna har sina svagheter.

Kingston DataTraveler 200 128GB överraskade faktiskt positivt i detta test. Vi hade inte allt för stora förhoppningar på detta minne från starten där vi blev ordentligt lurade av Kingstons mycket restrektiva specifikationer. Med en specificerad överföringshastighet på 20MB/s resp. 10MB/s (läs, skriv) var vi ganska chockade när minnet gav oss en läshastighet på en bit över 30MB/s samtidigt som det inte hade några svårigheter att ta närma sig 15MB/s i skrivhastighet. Detta i ett paket som inte är större än många vanliga 8GB USB-minnen är en imponerande bedrift, även om kvalitetskänslan inte alltid är den bästa.

Men även om DataTraveler 200 överraskade prositivt räcker det inte riktigt ända fram. Även om skrivhastigheterna var högre än väntat är det ganska motsägelsefullt att lansera ett 128GB stort minne med såhär låga skrivhastigheter. Det skulle ta drygt 3 timmar att fylla hela minnet vilket man ska vara medveten om innan man lägger vantarna på detta minne.

Corsair Voyager GT 128GB i sin tur överraskade faktiskt negativt till en början. Direkt när vi packade upp minnet slogs vi av hur stort det faktiskt är. Betydligt större än vanliga USB-minnen och även om det med 128GB lagringskapacitet behöver en hel del utrymme har Kingston bevisat att storleken inte behöver rinna iväg för det. Vi har försökt komma över storleksproblemet men hur man än vrider och vänder på det känns Voyager GT 128GB för stort i vårt tycke. Gummikostymen gör att minnet klarar av allt från ett dopp i toan till att bli överkörd av bussen, men det är inget minne man hänger i nyckelknippan och håll reda på händerna när minnet sticker ut ur USB-porten så du inte knäcker kontakten.

Storleken har dock sin förtjänst när vi kommer till prestandan. Corsair har varit mer aggressiva med sina specifikationer och i mångt och mycket lever man även upp till dessa. Man är strået vassare än Kingston DataTravaler 200 i läshastighet, även om skillnaderna är minimala, men i skrivtesterna är det ingen tvekan om att minnets dubbla flashkontrollers gör sitt till. Ser vi till våra tester är Voyager GT 128GB runt 60-70% snabbare vid skrivning av filer, vilket märks ganska fort när man ska fylla upp 128GB.

Vårt slutgiltiga omdöme av dessa USB-minnen handlar mycket om personliga preferenser. Först och främst ska man fråga sig om man behöver ett USB-minne med över 128GB lagringskapacitet. Den andra frågan man får ställa sig är om man föredrar att få plats med minnet i nyckelknippan eller om man är beredd att stoppa det i jackfickan utan att behöva vänta lika länge på filöverföringarna att bli avklarade.

 

Kingston DataTravaler 200 128GB

Corsair Voyager GT 128GB

Positivt:
+ Smidigt format
+ Stilren design
+ Hög läshastighet
+ Bättre prestanda än specificerat

Negativt:
– För låg skrivhastighet

Något plastig känsla
– Högt pris

Positivt:
+ Mycket hög prestanda för ett USB-minne
+ Stryktålig design
+ Dubbla minneskontrollers
+ 10 års garanti

Negativt:
– Helt för klumpig
– Högt pris

Hur som helst kan inte USB 3.0 komma fort nog då eSATA gränssnittet fortfarande inte är tillräckligt utbrett för att vara en fullgod ersättare till USB 2.0.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
watch movies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
watch movies
Gäst

WOW
128 GB. Thats a big storage