Android i olika smaker

Vi lägger ofta ett stort fokus på hårdvara här i våra artiklar på NordicHardware men som alla produkter är smartphones inget utan sin mjukvara. Både LG Optimus 3D och HTC Evo 3D använder sig av Googles mobila operativsystem Android, men skillnaderna mellan de två telefonerna och deras gränssnitt är större än man kan tro.

LG Optimus 3D är här ganska rejält efter i utvecklingen och använder sig fortfarande av Android 2.2 FroYo, den version av operativsystemet som faktiskt gjorde premiär för drygt ett år sedan. Även om utvecklingen inte varit direkt revolutionerande sedan dess har Android 2.3 Gingerbread medfört flertalet trevliga optimeringar och förbättringar.

HTC Evo 3D är en av de många modeller som hoppat på det nya Gingerbread-tåget och i vanlig ordning kryddat operativsystemet med det egenutvecklade gränssnittet Sense 3.0.

Varken LG eller HTC har gjort några större förändringar i sina gränssnitt sedan tidigare lanseringar och därför kan vi rekommendera er att läsa våra mer detaljerade genomgångar av operativsystemen här nedan;

Men vi ska passa på att göra en snabb resumé och se vilka tydliga skillnader det finns mellan de två lösningarna.

Android-fajt: LG Optimus 3D mot HTC Evo 3D

Både LG och HTC har vidareutvecklat Googles standardversion av Android och detta påverkar i olika grad telefonernas funktionalitet och användarvänlighet. Vi börjar med en snabb mätning av telefonernas uppstarttid där vi ser att man ligger inom ett liknande tidsintervall.

boot

LG har förbättrat sig rejält sedan lanseringen av Optimus 2X, medan Evo 3D faktiskt kräver några sekunder extra för en ren uppstart jämfört med sitt syskon Sensation. Samtidigt har HTC tagit bort det vanliga avstängningsalternativet och ersatt detta med ett djupare strömsparläge, något som betyder att vi sällan behöver oroa oss för en ren uppstart.

OBS! Alla skärmdumpar till vänster kommer från LG Optimus 3D medan HTC Evo 3D ligger till höger.

Första anhalt är låsskärmen och här har HTC ett klart övertag, förutom att vi kan välja vilken sorts information låsskärmen ska visa finns här genvägar till olika program som klart förbättrar användarvänligheten. En solklar vinst för HTC med andra ord.

lockscreen.lg lock.htc

 

Kommer vi väl in i telefonerna är det återigen ganska stora skillnader. Här handlar det till stor del om estetisk smak men undertecknad får ge HTC en seger även här. Sense 3.0 bjuder på ett grafisk gränssnitt som känns mer modernt än LG:s S-Class gränssnitt. Grundtanken är fortfarande densamma som i Androids standardutförande med en nedre navigeringsmeny med genvägar för inställningar, kontakter, program och telefonsamtal.

home.lg widgets.lg home.htc widgets

 

Både LG och HTC har ett flertal egenutvecklade widgets som kan dras ut på hemskärmarna och här har HTC en klar fördel i antalet widgets, där de flesta även har god finish och funktionalitet. LG har dock också ett flertal egna widgets men mest imponerar redigeringsläget där vi kan bläddra runt mellan hemskärmarna med ett rutnät som visar var och hur vi kan lägga ut våra genvägar och widgets. Ett intuitivt tillvägagångssätt som är en fräsch nyhet sedan LG Optimus 2X och som vi faktiskt gärna sett en motsvarighet hos Evo 3D. Samtidigt har Sense 3.0 ett rejält utbud av teman, bakgrunder och annan möjlighet för användare att skräddarsy sitt gränssnitt. Något vi saknar på Optimus 3D.

Kikar vi istället på rullgardinslistan i ovan har båda tillverkarna utökat funktionaliteten här. Vi kan exempelvis styra mediaspelaren, men på Optimus 3D ligger denna kontroller framme även om vi inte använder musikspelare, vilket tar onödig yta för meddelandefältet. HTC Evo 3D har med sin högre upplösning och dubbla flikar betydligt mer utrymme för meddelande. Det krävs ett extra tryck för att nå snabbinställningar för nätverk, ljud och liknande men upplägget känns i alla fall bättre upplagt.

gardin.lg gardin.htc

 

Kilar vi in i programlistorna kan vi här sortera appar på olika sätt i båda telefonerna. Rutnät eller långa listor finns tillgängligt på båda telefonerna där vi faktiskt uppskattar LG:s ”bokstavsscroll” i listläget. Där vi enkelt kan scrolla oss fram till rätt app om vi vet vilken bokstav den börjar på. I Optimus 3D kan vi även skapa olika app-kategorier som gör det lättare att särskilja dem åt, något som endast görs med färdiga kategorier på Evo 3D (mest använda och nerladdade).

browser.lg browser.htc

 

Tangentbord

LG har trots allt gjort ett ganska bra jobb när man fräschat upp det ålderstigna Android 2.2 FroYo. Men är det någonstans man varit lite lata skulle vi peka på det medföljande tangentbordet. LG har förvisso stöd för svenskt inmatningsspråk, tur är väl det, men utan dedikerade knappar för ÅÄÖ får man inte godkänt i vår bok. I övrigt kan vi inte direkt klaga även om HTC med sina tre olika tangentuppsättningar ger ett klart bättre intryck.

keyboard.lg keyboard.htc

 

På det stora hela har LG gjort ett bra jobb med att dölja ålderstecknen i Android 2.2 FroYo. Man har även flera intuitiva lösningar som vi uppskattar, bland annat widget och programhanteringen. Men med detta sagt går det inte att neka till att S-Class gränssnittet trots allt känns som en generation äldre än HTC Sense 3.0. HTC i sin tur erbjuder massvis med möjligheter för sina användare och för dem som vill använda telefonen utan större ingrepp har HTC den klart bättre helhetslösningen.

  • Mjukvara: Vinnare HTC Evo 3D

 

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Anton KarmehedCiiD Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Nicklas
Medlem
Nicklas

En mycket bra recension 😀 Dock förstår jag inte den här 3D hypen 😛

Medlem
WIRN

[quote name=”CiiD”]En mycket bra recension 😀 Dock förstår jag inte den här 3D hypen :P[/quote]
Är det verkligen en hype? I så fall mer bland tillverkarna än kunderna. Tror iaf inte någon av dessa lurar kommer sälja i några större kvantiteter

Nicklas
Medlem
Nicklas

Ne det e sant men de försöker ialf få det till en woow effekt känns det som 😀