SSD: snart standard i budgetdatorer

Många drömmer om den dagen då vi kan köpa en SSD på 2 terabyte för 700 kronor (motsvarande en hårddisk idag), men personligen så tror jag inte att det kommer att hända.

Vi vet alla att SSD är snabbare, tåligare (mot fysisk skada), tystare och drar mindre ström än mekaniska hårddiskar. Det enda som en HDD har som fördel jämfört med en SSD idag är pris (och i viss mån kapacitet). Och faktum är att nästan allting handlar om pris. Priset på NAND-flash är det som skapat den SSD-marknad vi har idag jämfört med fyra år sedan. Det är också priset som kommer att avgöra hur SSD-marknaden kommer att se ut fyra år framåt i tiden. Många drömmer om den dagen då vi kan köpa en SSD på 2 terabyte för 700 kronor (motsvarande en hårddisk idag), men personligen så tror jag inte att det kommer att hända. I alla fall inte under de närmaste tio åren. Vad som däremot kan hända, är att HDD helt flyttar ut ur konsument datorer och endast återfinns i datacenter och NAS, och jag ska förklara varför jag tror det.

När en datortillverkare ska sälja en konsumentdator i budgetsegmentet så gäller det att få priset så lågt som det överhuvudtaget går. I det läget så struntar man i vilken lagring den har så länge man kan skylta med sin ”Intel Core i5-processor” som ska stå med stora bokstäver högst upp på reklambladet. Och det absolut billigaste lagringen du kan köpa idag, är en hårddisk (oftast 300 – 500 GB). Dessa hårddiskar kostar ungefär 300 – 400 kronor och det är det billigaste man kan få en hårddisk för oavsett kapacitet. Det är vad chassit, motorerna, kontrollerkorten kostar.

Så oavsett vilken kapacitet hårddisken har så blir den inte billigare än så. En SSD däremot behöver inte lika många komponenter och där är det NAND-flash som står för överlägset största delen av kostnaden. Så när en 120 GB SSD kostar 200 kronor, då ska du se att alla datorer från Elgiganten kommer att komma med en SSD istället. I kriget om gigabyte per krona så kommer dock hårddisken fortfarande att vara överlägsen i många år framöver.

De största aktörerna blir billigast

Det är en av anledningarna till varför priset direkt påverkar SSD-marknadens storlek och utformning. Men om vi tittar bakåt 4 – 5 år så kan vi se en annan trend som också är relaterat till priset på NAND-flash. I början så var SSD en väldigt liten marknad och det fanns gott om marginaler för företag att tjäna pengar. Om du har en produkt med mycket bättre prestanda än dina konkurrenter, då kan du ta mer betalt för den. Samtidigt så var det inte jättesvårt att ta sig in på marknaden och företag som Sandforce (numera LSI) och Indilinx (numera Toshiba) gjorde det möjligt för nästan vem som helst att köpa lite NAND-flash, en kontroller och montera det på ett kretskort. I vissa fall så kunde man köpa en helt färdig SSD och bara sätta på sin logotyp, och sedan sälja den.

Men vartefter som marknaden har blivit större så har konkurrensen blivit hårdare. Priset på en enhet är ofta den avgörande faktorn och många spelare gör att priser pressas hårdare och så småningom så är det endast ett fåtal spelare kvar. Det var precis det som hände med hårddisk-marknaden och det håller på att hända med SSD-marknaden också. I dagsläget så är det nästan bara tillverkare av egen NAND-flash som kan pressa priset tillräckligt för att sälja enheter i stora volymer.trendfocus_ssd_q2_2016

Analysföretaget Trendfocus har nyligen släppt sin rapport för andra kvartalet. Bilden ovan är ett utdrag där vi kan se vilka företag som säljer flest SSD-enheter. Här ser vi att de flesta av företagen på listan har egen tillverkning av NAND-flash. Samsung, som är överlägset störst, är också världens största tillverkare av NAND-flash. WDC (Western Digital) äger numera Sandisk och HGST. Sandisk äger i sin tur 50 procent av Flashforward som tillverkar NAND-flash. Toshiba äger den andra häften av Flashforward och säljer SSD både under sitt eget namn, men också under OCZ. Intel och Micron (som säljer SSD under varumärket Crucial) äger tillsammans företaget IMFT som är den tredje stora tillverkaren av NAND. Även SK Hynix finns med på listan och de tillverkar också eget. Undantagen på listan är Lite-On (som säljer SSD under varumärket Plextor) och Kingston.

Innehåll

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Dejan KosticHenry Bolt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henry Bolt
Medlem

As a user, you can alter certain options in your router as per your convenience. You can manage specific router configurations with the use of this 192.168.1.254 address.

Dejan Kostic
Gäst

Find quality Removal Companies in your area