Apples produktlanseringar har onekligen tappat lite av sin flärd de senaste åren. Det polo-bärande geniet finns inte kvar och företaget läcker numera produkthemligheter som ett såll. När man presenterar sina nya Iphone-modeller känner jag fortfarande ett habegär, men det är inte som förr.

Jag har egentligen aldrig varit en ”Apple-människa” men samtidigt länge haft ett stort intresse och sug efter att närmare testa dess produkter. Jag har orerat kring detta i otaliga texter och krönikor förr, men av någon anledning känns det kutym att redan i första stycket på en Apple-krönika värja sig mot potentiella fanboy-anklagelser. Med det sagt har jag på senare år börjat använda Apples produkter mer frekvent för att få en bättre insyn i hur företaget och deras produkttänk fungerar. Det började med Iphone, Ipad och har nu även involverat några månader med Apples Macbook Pro.

Det har under denna tiden blivit klart för mig att det inte är något konstigt med att Apple blivit så stora som de blivit. Tillverkaren har i många år haft ett imponerande öga och känsla för design. Samtidigt som man med sitt slutna ekosystem haft en unik möjlighet att polera sina produkter som om de vore ädelstenar. Till slut når man en punkt då det inte går att finslipa mer och då gäller det att hitta en ny sten att gnugga på.

Lite så känns det nu när Apple återigen lanserar sina nya Iphone-modeller. Trots att man väljer att dubbla upp på sin smartphonesatsning, och för första gången lanserar två telefoner, är det egentligen nästan inget som på riktigt överraskar. Informationen har redan läckt ut och inget är revolutionerande nytt.

Som tekniknörd med 13 års erfarenhet av CPU-tester är ju nya Apple A7-kretsen en liten pärla i sig. Imponerande prestandaökningar utlovas och att vara först med en 64-bits processor på mobilmarknaden är en fin fjäder i hatten. Men i ärlighetens namn har jag svårt att se hur detta skulle vara ett avgörande köpargument ens för ett teknikfreak som mig själv. För det behöver jag se applikationer som verkligen drar nytta av kraften och det känns fortfarande lite oklart när så kommer ske och i vilken form.

Fingeravtrycksläsare – inget att skratta åt

Jag är troligtvis mest begeistrad över fingeravtrycksläsaren som integrerats i hemknappen på Iphone 5S. Det är möjligtvis något jag kommer tråkas för och det är som fastslaget långt ifrån en ny teknik. Men för de som använt en Iphone under längre tid och får höra att de snart kommer slippa slå in sitt Itunes-lösen varje gång de laddar ner en app från App store – för dem borde lyckan vara närmast total. Om avläsningen är snabb och precis nog kanske jag till och med börjar använda telefonlås på luren, vilket jag inte orkar i dagsläget. Det är ju fantastiskt jobbigt att rita mönster eller skriva in fyra siffror varje gång jag ska uppdatera fejjan. Men även utan glimten i ögat så öppnar fingeravtrycksläsaren faktiskt för flera spännande möjligheter, särskilt när den är så snyggt integrerad som den verkar vara i Iphone 5S.

Mest kärlek har Apple annars gett till telefonens kamera. Jag är inte missnöjd med kameran på Iphone 5, men det finns onekligen många bättre alternativ på marknaden. Särskilt i mörka miljöer där dagens Iphone-kamera har svårt att hävda sig. Att Apple väljer att hålla sig utanför megapixel-kriget och satsa på funktioner för att direkt främja dina fotoresultat är positivt och något jag själv ser fram emot att testa. Men det är knappast något nytänk om vi ser oss kring bland konkurrenterna.

Jag har kört Iphone 5 som min privata bruksmobil i ett par månader nu varav den senaste månaden med Ios 7 beta 6 som operativsystem. Förutom en första färgschock av de nya ikonerna är jag mycket nöjd med Ios 7 och ser det som en av de stora förbättringarna i nya generationens Iphone.

Som en numera hyfsat invand Iphone 5-användare får jag ett ganska naturligt habegär när jag ser Apples nya flaggskepp. Telefonen är kraftfullare, snyggare (champagne-metallic någon?), har en till synes betydligt mer avancerad kamera, rejält 4G-stöd och kan få mig att svära lite mindre när jag tankar hem nya grejer från app store.

Samtidigt känner jag mig lite likgiltig. Var detta allt? Vart är den där 24 timmars batteritiden jag drömmer om varje natt? Skärmen är ju fortfarande för liten för att titta på foto och youtube-klipp med. Sen kan vi börja hytta med fingret åt glappen i specifikationslistan där vi hoppats få se 802.11ac wifi, bluetooth aptx och NFC-stöd eller varför inte trådlös laddning?

Jag har precis kommit hem från IFA-mässan i Berlin där vi fått klämma och känna på nya flaggskeppsmobiler från Sony, LG och Samsung. Ja till och med Acer lyckades imponera på mig under den tyska mässan med sin industridesign och positiva förstaintryck. Jag säger inte att Iphone 5S är en sämre mobil än övriga nya premiumlurar, men av någon anledning känner jag mig mindre exalterad av Apples nylanseringar än tidigare. En känsla jag faktiskt börjat få även för produktlanseringar från den nya mobiljätten på marknaden, Samsung. Nästan alla smartphonetillverkare har idag lyckats jobba fram riktigt fina premiummodeller. Konkurrensen är så brutal att ingen har råd att ens snubbla till, se bara på Nokia och HTC som tappade konceptet och på bara några år nu arbetar efter helt andra förutsättningar än tidigare.

Iphone 5C är det yttersta beviset på Apples nya företagsfilosofi

Jag slits fortfarande mellan att föredra en stor och mer öppen Android-mobil mot att uppskatta smidigheten och användarvänligheten i Iphone. Iphone 5S rättar till flera av de punkter jag känner 5:an halkat efter på det senaste halvåret och Apples nya toppmodell ger mig onekligen ett välbekant habegär. Men det är inte lika kraftigt som jag vill minnas att det varit tidigare år, frågan är om det ens är det är tillräckligt för att hålla Apples positiva försäljningstrend vid liv? En trend man försöker upprätthålla genom att bland annat lansera Iphone 5C. En färgklick i Apples Iphone-familj som troligtvis kommer sälja som smör men också är det yttersta beviset på företagets ändrade filosofi.

elektronikAnton Karmehed
chefredaktör på NordicHardware.

Apple är inte samma företag som det var för ett par år sedan. Steve Jobs går inte att ersätta och även om det i sig inte behöver betyda döden för Apple har det betytt mycket för hur företaget jobbar. Apple har ett vansinnigt varumärkesvärde och bara den här krönikans existens är ett av många bevis på detta. Mycket av varumärkets värde bygger samtidigt på att Apple valt att gå sin egen väg och egentligen struntat i vad resten av marknaden sagt och gjort. Det är ett arbetssätt som ofta förknippas med Steve Jobs styrande järnhand. Apples oförmögenhet att stoppa läckor och allt bredare produktportfölj går i direkt kontrast med företagets ”vi skiter väl i er andra”-attityd som gjort Apple till ett av de mest lönsamma tekniföretagen i världen.

Samtidigt konstaterar jag lite bittert att mina tankar och delar av denna krönika närmast är en karbonkopia av min Iphone 5-krönika från förra året. Jag skrev då att Apples magi började tyna och att man nu fick se sig jaga istället för att jagas på smartphonemarknaden. Iphone 5 sålde trots detta i rekordtakt under året som gick men samtidigt har Apples företagsvärde sjunkit drastiskt. För att vända den trenden räcker det inte att man lanserar två nya Iphone-modeller varje år, nej det kräver snarare att man plockar fram en ny ädelsten att polera.

Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
19 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
DravondSgt. StingerMorkulgabbe1231triDave Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Json_81

Som långvarig Apple användare håller jag med om att ”wow”-känslan saknades, men däremot har jag svårt att se nyttan av det här med NFC och trådlös laddning. Laddningen är ju inte direkt trådlös när du måste lägga telefonen på en laddningstation. Och vad kan man använda NFC till än så länge? Något som inte nämndes på presentationen som jag snubblade över när jag satt och läste lite efteråt är ”ibeacon” som är något liknande NFC men bygger på blåtand och har betydligt bättre räckvidd än det fåtal centimeter som NFC klarar. Personligen vill jag inte ha en större skärm, men… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Jag vet inte om iPhone nånsin haft den där wowfaktorn. Däremot var Jobs extremt karismatisk och det faktum att inget hade läckt så blev det en wowfaktor i sig när han sa nått. Det finns en anledning att folk kallade honom Jesus. Med Jobs vid rodret så hade dels C varit okänd och likaså fingeravtrycksavläsaren. Med sin presentationsteknik och karisma så hade han svept er utan tvekan. Tänk er bara hur han hade dragit alla nyheter i 5S och ni hade varit häpna och när han sen hade sagt, there is one more thing och dragit upp 5C ur bakfickan… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”]
Har dålig koll på ibeacon men återigen handlar det också om bredare kompabilitet, NFC funkar med andra devices och produkter vilket är en viktig faktor.
[/quote]

I den artikeln jag skummade igenom verkar det bygga på standard-blåtand vilket ger det mycket bättre stöd, men det återstår väl att se.
Apple är ju dessvärre inte kända för sina öppna standarder.

Andreas G
Medlem

Det var fler som inte var imponerade. Aktien gick ned ett par procent efter avslöjandet. De höga priserna sägs vara huvudanledningen. Många trodde nog att 5C skulle vara en budgetvariant, men så blev det inte riktigt.

Tempel
Medlem
Tempel

När Apple bygger nått ”på” en standard kan vi vara säkra att dom tweakat till den så den inte är kompatibel med nått annat.

S1
Gäst
S1

För min del så vill jag ha en större skärm och en något slimmad design på ovan- och undersidan. Jag är dessutom inte såld på fingeravtrycksgrejen, men där är jag mer neutral tills vidare. Apple gör jävligt korkade beslut allt mer. Varför hade de inte stöd för LTE i fler marknader när iPhone 5 släpptes? Det var knappast en överraskning, eller borde inte ha varit det, att 2013 skulle vara året då allt mer modeller kom med LTE. Varför väntar de tills 2014 innan vi får en modell över 4″? De borde redan ha haft en år 2012. Men det… Läs hela »

korvmos
Medlem
korvmos

Grattis NSA, nu har ni tillgång till stor del av världens fingeravtryck.
Dessutom hackas den databasen så kommer de som kommer över informationen ha fingeravtryck för all framtid att använd till vad de känner för……..

Davve2003
Gäst
Davve2003

Intressant läsning, tack. Först och främst instämmer jag med wow-känslan men fingeravtryck tror jag kommer bli en väldig hit framåt. Det är inte wow, men kommer underlätta och trot att folk kommer vara skeptiska o inte se någon mening med det, men när man använt det kommer man gilla det o tycka det var ganska revolutionernade trots allt. Betalningar och allt kommer ske via sånt, biometri är här för att stanna. Sen undrar jag lite vad är det vi vill ha i telefonerna idag eftersom man blir besviken? Jag är apple-nörd o kan väldigt lite om android, men är där… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Davve2003″]Jag är apple-nörd o kan väldigt lite om android, men är där något android har som inte Apple har? Ngt wow? Sen till ngt helt annat, vet du Anton om det kommer en ny iMac? Har inte sett ngt om att de pratade om det igår på konferensen.[/quote] Du kan skräddarsy din egen hemskärm hur du vill. Widgets är också något jag använder ”mycket”. Båda dessa saker har baksidor dock. Man kan förstöra en hemskärm ganska lätt och göra den rörig. Har man för många eller tunga widgets kan det slöa ner hela telefonen. Det var visst bara telefoner… Läs hela »

Davve2003
Gäst
Davve2003

Är det den stora skillnaden mellan iPhone o samsung till samsungs fördel?
Hur är det med betalningar. Är där någon mobil som man med ett chip kan betala i matbutik? Hörde ngt om Sony o det.

Andreas G
Medlem

[quote name=”Davve2003″]Är det den stora skillnaden mellan iPhone o samsung till samsungs fördel?Hur är det med betalningar. Är där någon mobil som man med ett chip kan betala i matbutik? Hörde ngt om Sony o det.[/quote] Samsung har många skräddarsydda appar för Galaxy. Jag har ingen egen Samsung så jag kan inte gå in på exakt hur bra de är. Samma sak med Sony. De har gjort ”personliga” ändringar i Android som gör att telefonerna känns lite annorlunda från varandra. En del ändringar är bra, andra inte. Det är en smaksak. Jag föredrar Sony över Samsung, andra tvärtom. Betala i… Läs hela »

Birks
Medlem
Birks

Gillar starkt fingeravtrycks läsaren, bättre 4G stöd och guld färgen i övrigt, meh, meh

Medlem
WIRN

Vette fasiken om det var rätt av Apple att släppa en budgetlur (om man nu kan kalla det budget). En av de största anledningarna till att Apple säljer så bra är ju att de har en viss status och exklusivitet över dem, något jag tror de kan skada med 5C.

En annan sak som slår mig igen och igen är hur alla bara pratar om Apple och Samsung när enligt mig det företag som helt klart just nu har den snyggaste luren är HTC. Känns som världen bara har plats för 2 giganter och de andra får plocka smulor…

triDave
Gäst

Blev lite sugen på den i guld efter att ha sett följande http://www.youtube.com/watch?v=n7-RetY7fGo

gabbe1231
Gäst
gabbe1231

[quote name=”Tempel”]När Apple bygger nått ”på” en standard kan vi vara säkra att dom tweakat till den så den inte är kompatibel med nått annat.[/quote]

Jaså, kan vi?
Som Thunderbolt, FireWire, WebKit?

Morkul
Medlem
Morkul

[quote]…att vara först med en 64-bits processor på mobilmarknaden är en fin fjäder i hatten.[/quote]

Det finns redan telefoner med 64-bit SoC ute, ett exempel är Huawei U9510 Ascend D1 Quad

Sgt. Stinger
Gäst
Sgt. Stinger

[quote name=”gabbe1231″][quote name=”Tempel”]När Apple bygger nått ”på” en standard kan vi vara säkra att dom tweakat till den så den inte är kompatibel med nått annat.[/quote]

Jaså, kan vi?
Som Thunderbolt, FireWire, WebKit?[/quote]
Thunderbolt är en intel-standard som apple implementerat. Firewire räknas knappast då det utvecklades på den tiden som apple tillät apple-kloner, och var ett mycket mer öppet företag. Webkit stammar också från den eran, och har grunden i KDE’s HTML och Javascript-motor.

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”triDave”]Blev lite sugen på den i guld efter att ha sett följande http://www.youtube.com/watch?v=n7-RetY7fGo%5B/quote%5D Tja mitt favorit citat kommer från en kvinna i USA som ville ha en guld iphone ”I gotta have the gold one. I don’t care. I don’t waaaaaaaaant this stupid black iPhone! It’s gonna make people think I’m a lesbian!”http://arstechnica.com/apple/2013/09/im-not-leaving-without-a-gold-one-tales-from-the-iphone-5s-line/ 😆 Men kan ju hålla med om att iphone launcherna har blivit allt mindre *wow* faktor… Oh medans jag skulle ville se en ny design på Iphone var 5c inte ett bra val den ser inte bra ut och med de officiella skalen ser den bara… Läs hela »