Min kollega Henrik skrev tidigare i höst en blogg om att Apples storhetstid kan vara över. Med lanseringen av Iphone 5 ser vi ytterligare tecken på detta där en till synes riktig trevlig telefon inte medför några revolutionerande nyheter – särskilt inte i ett putteland som Sverige.

Apples produktlanseringar drar igång mediadrev som inget företag i världen kan matcha. Allt och alla ska bevaka och tycka till om produkterna från företaget som inte sällan pratar om ”magiska” egenskaper i sina produkter. På internet bubblar det fortfarande i varje hörn om Apples nya lanseringar och fokus ligger givetvis på Iphone 5 och konstigt vore väl annat när företagets Iphone-segment drar in mer pengar än alla Microsofts produkter sammanslaget.

Något mer, något magiskt, något revolutionerande

Utan att ens sett den nya Iphone 5 i verkligheten och än mindre känt på den så ser det som väntat ut att vara en riktigt trevlig telefon och de första intrycken från de journalister som lagt vantarna på luren redan verkar bekräfta detta. Apple har med andra ord troligtvis lanserat en av de bästa telefonerna på marknaden och kommer givetvis att sälja tiotals miljoner Iphone 5 varje kvartal. Problemet är att de flesta väntat sig något mer, något magiskt, något revolutionerande.

Apple har sedan lanseringen av sin första Iphone år 2007 erbjudit någon eller flera funktioner som egentligen ingen tillverkare kunnat matcha. Ett responstivt pekgränssnitt, en härlig industridesign eller exempelvis en extremt högupplöst skärmpanel. Med Iphone 5 är ironiskt nog den kanske mest överraskande nyheten att processorkretsen troligtvis bygger på en ny Cortex-A15-arkitektur bygger på en helt egen arkitektur. Det är inte helt bekräftade uppgifter men är för oss tekniknördar en fjäder i hatten, som dock Apple inte gjorde mycket väsen över. Hårdvaruspecifikationer har nämligen aldrig varit tillverkarens fokus, där väljer man hellre häftiga produktnamn – som Retina för sina högupplösta skärmar.

Apple jagar istället för att jagas

I övrigt är den generella känslan av Iphone 5 att man snarare jagat ikapp konkurrenterna än sprungit ifrån dem – som vi annars vant oss vid.

Apple kryper till korset och uppdaterar Iphone med en större och mer avlång skärm, vilket är praxis på smartphonemarknaden idag. Pixeldensiteten är fortsatt god och inom företagets egna Retina-gräns, men flera konkurrenter levererar idag både högre upplösning och pixeldensitet i sina skärmar.

Vi får äntligen en ny chassidesign med imponerande tunn midja och låg vikt. Men det är knappast heller ett nytt grepp på smartphonemarknaden. Kameran är uppdaterad och ska ge bättre bilder i dåliga ljusförhållande samt imponerande panoramabilder, helt klart uppskattat men återigen något konkurrenter som HTC, Samsung och inte minst Nokia också gjort stora framsteg inom.

Apple säger sig samtidigt förbättrat ljudkvaliten vid samtal, finslipat batteritiden och bakat in ny funktionalitet i operativsystemet Ios 6. Men även här är det mest en vidareutveckling av den grund som lades redan 2007 vid lanseringen av den första Iphone.

Samtidigt sitter vi frågande till varför inte Apple hoppar på trenden med NFC (Near Field Communication) som är nära sitt stora genombrott, samt hur det kommer sig att Nokia och Samsung är först med spännande tekniker som trådlös laddning och fullt stöd för 4G-nätverk.

elektronikAnton Karmehed
chefredaktör på NordicHardware.

Trogna svenska kunder återigen i andrasorteringen

Vi svenskar är vana vid att hamna i skymundan för de stora företagen. En befolkning på 9 miljoner är inte direkt högsta prioritet när man satsar på volymförsäljning av produkter. Apples stilrena designspråk träffar som en pil i hjärtat på de flesta svenska konsumenter och företaget säljer enormt bra i Sverige. Men vi är fortfarande lite griniga över att Siri inte talar svenska. Att vi nu som lök på laxen får en telefon som alltså inte stödjer världens första 4G-nätverk – ja Sverige och TeliaSonera var faktiskt först med 4G – gör att irritationen blir mer påtaglig.

Visst man kan skylla på teleoperatörernas frekvensval och att vi med 1 800 megahertz bandet som idag bara används för GSM-trafik kan ge en lösning på problemet så tidigt som nästa år. Men faktum kvarstår, Apple är inte först längre, i Sverige är man inte ens med i racet ännu när vi talar om de senaste mobila nätverken.

Jag ser fram emot att testa och använda Apples nya Iphone. Jag är övertygad om att det blir en riktigt bra telefon som kommer att passa många – även svenskars – användningsområden. Allt annat vore en överraskning. Men samtidigt är det detta jag och nog de flesta saknar hos Iphone 5 och Apple rent generellt just nu – överraskningar. Man lyckas varken hålla dem hemliga eller än mindre leverera dem längre. Henriks bloggsummering förra månaden säger det nog bäst;

– Utan visionären Jobs, som kan dra en revolutionerande ny pryl ur sin hatt, tror jag att Apple har sett sin topp.

Relaterade artiklar:

Annons

40
Leave a Reply

Please Login to comment
40 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
26 Comment authors
tedanAnton KarmehedIcedEarthKanonball Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JonasE
Gäst
JonasE

Visst är det så att iphone 5 saknar riktigt revolutionerande idéer men jag tror inte det är därför de säljer så många telefoner.
Apple säljer telefoner på helheten, ett enkelt system med bra infrastruktur och en stilig förpackning. Där tycker jag fortfarande att de ligger en bra bit före många av sina konkurrenter.

Dennis Holmqvist
Medlem
Dennis Holmqvist

Bra krönika. Jag tycker du har några bra poänger. Jag tror också att du kan ha rätt att det handlar om Jobs. Däremot håller jag ju inte med om att företaget varit några större innovatörer. Som en video som cirkulerar på nätet så är banankompaniet ett receptföretag. Man tar saker som finns och paketerar om dom och kallar det innovativt och storslaget. (OSX = Unix BSD, MBA = tunn laptop, Retina = högupplöst IPS osv.) Jag tror konsumenter i allmänhet genomskådat detta. Särskilt som konkurrenterna börjat använda samma taktik..och faktiskt också för att alla stämningar världen över har skadat företagets… Läs hela »

Bobby8
Gäst
Bobby8

Vi teknikintresserade har en tendens att se framgång enligt vad vi själva anser är viktiga punkter. Om du skulle fråga en vanlig person ute på gatan skulle dom knappast veta vad NFC eller trådlös laddning är för något. Alla undersökningar som gjorts hos kunder i USA visar att det som intresserade mest var en större skärm, bättre batterioch LTE. Apple har levererat på dessa punkter Asymco tror att iPhone 5 kommer sälja 6 miljoner exemplar första helgen (jämfört med lite över 4 mille för iPhone 4S) så jag vet inte om jag håller med att det har nått sin topp.… Läs hela »

Kalle173
Gäst
Kalle173

”Grädde på moset”=Positivt
”Lök på laxen”=Negativt
Tror det var det senare du menade då du nämnde att vi inte ”fick” 4G

Tempel
Medlem
Tempel

Problemet är att konkurrenterna ligger före idag med saker som om det hade kommit till Apple hade varit en revolution (iaf i medias ögon) Hade Apple varit först med trådlösladdning (ja på mobiler då för det finns ju på en massa andra produkter) så hade det varit en riktigt stor grej, nu när det är Samsung och Nokia som är före med det är det inte en lika stor grej. Media har haft en väldigt stor del i byggandet av Apples varumärke och där har Jobs karisma och lysande presentationer gjort att väldigt många jounalister blivit vad man brukar kalla… Läs hela »

Rickard
Medlem
Rickard

För mig verkar det som alla förväntar sig extrema förändringar så fort det kommer en mobiltelefon, helst när det gäller Apple. Men allmänt överlag. Du har en telefon som är fräst ur ett aluminiumblock som är 7.6mm tjock, troligtvis så så sitter det en ARM A15 med nya PowerVR. Lite bättre standby tid. Samma kamera med lite förbättringar, även denna ska ju vara extremt tunn för den ska rymmas i det tunna chassiet. En jäkla ingenjörskonst överlag, och folk klagar. Läser över allt hur alla tar en Nokia Lumia 920 över nya iPhone. NFC, vad ska jag ha det till?… Läs hela »

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Iphone 5 lär utan tvekan sälja mycket bra och kan säkert komma att slå tidigare säljrekord. Men den känns som en produkt för de redan frälsta. Den erbjuder inget nytt som kan tänkas locka över nya kunder från t ex Android eller Windows Phone. Iphone 5 är ju ”bara” ännu en smartphone i det högre prissegmentet. Till skillnad mot tidigare Iphone-telefoner så är det inget med Iphone 5 som sticker ut.
En bra telefon utan tvekan, men inget exceptionellt och det finns redan massor av bra telefoner ute på marknaden. Magin är definitivt borta med Iphone 5.

hasseb64
Medlem
hasseb64

test

Medlem
Json_81

Ser faktiskt inte vinsten med trådlös laddning. Den är ju inte trådlös, du måste ändå ha pluggat in något i väggen? Dessutom måste ju telefonen ligga på plats när den laddas.

Och med tanke på batteritiden hos smartphones måste man ju alltid ha med sig en laddare/usb-sladd.

MatrixX
Gäst
MatrixX

Iphone 5 en toppmobil 😮

– DET ÄR DEN INTE ALLS !

Har för mig att fanboys kan inte acceptera att andra har gått om Apple.

Tyvärr är det så.

Men de kan alltid lära sig från andra, ju.

McKinley
Medlem
McKinley

I fall ni har missat detta, så är detta ett [i]dåligt[/i] tecken på att iPhone kommer att sälja bra.
http://www.youtube.com/watch?v=rdIWKytq_q4&feature=player_embedded#

Känns lite som Apple började stämma företag till höger och vänster när deras egen innovation försvann, allt för att kunna bibehålla statusen man har byggt upp som innovatörer.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Anton Karmehed”]Hehe jo jag har sett den där också. Är ju lite sorgligt att se, men sen är jag lite osäker på hur mycket äkta material det där klippet egentligen innehåller. Är nog ganska friskt vinklat och flera som sett igenom bluffen som inte är med. :)[/quote]

Även om flera sett igenom bluffen verkade dom inte ha alltför svårt att hitta folk som köpte deras bluff.

Tobbe Nukem
Medlem
Tobbe Nukem

[quote name=”IcedEarth”]För mig verkar det som alla förväntar sig extrema förändringar så fort det kommer en mobiltelefon, helst när det gäller Apple. Men allmänt överlag. Du har en telefon som är fräst ur ett aluminiumblock som är 7.6mm tjock, troligtvis så så sitter det en ARM A15 med nya PowerVR. Lite bättre standby tid. Samma kamera med lite förbättringar, även denna ska ju vara extremt tunn för den ska rymmas i det tunna chassiet. En jäkla ingenjörskonst överlag, och folk klagar. Läser över allt hur alla tar en Nokia Lumia 920 över nya iPhone. NFC, vad ska jag ha det… Läs hela »

Medlem

NFC stöds ju av ingenting idag i Sverige, behovet är noll. Vad ska man med trådlös laddning till egentligen? Sån skit! Helt och totalt meningslöst, för laddningen ÄR ju inte trådlös. Det går en sladd fram till en stor ful dosa man måste lägga telefonen på, och dessutom måste telefonen innehålla en induktionsspole som kostar pengar, vikt och tar plats. Dessutom blir det avsevärda energiförluster och slöseri med elektricitet vid induktionsladdning. En kontakt är typ tusen gånger smartare överlag. Billigare, mindre komplicerat och bättre på alla sätt och vis. ”Trådlös” laddning är en lösning i jakten på ett problem, som… Läs hela »

Bobby8
Gäst
Bobby8

[quote name=”Tobbe Nukem”][quote name=”IcedEarth”]För mig verkar det som alla förväntar sig extrema förändringar så fort det kommer en mobiltelefon, helst när det gäller Apple. Men allmänt överlag. Du har en telefon som är fräst ur ett aluminiumblock som är 7.6mm tjock, troligtvis så så sitter det en ARM A15 med nya PowerVR. Lite bättre standby tid. Samma kamera med lite förbättringar, även denna ska ju vara extremt tunn för den ska rymmas i det tunna chassiet. En jäkla ingenjörskonst överlag, och folk klagar. Läser över allt hur alla tar en Nokia Lumia 920 över nya iPhone. NFC, vad ska jag… Läs hela »

Martin L
Medlem

Jag håller väl till viss del med om den här bloggen. Jag skulle nog säga att det just nu handlar mer om hela smartphonemarknaden än just apple. Det händer inte så mycket just nu – telefoner blir snabbare, får längre batteritid och det är ungefär allt. Det har inte kommit nya användingsområden på ganska länge från någon tillverkare egentligen, med ett fåtal undantag. Trådlös laddning är ett nytt användnigsområde. Jag är skeptisk och ogillande men om någon vill använda det förstår jag smidigheten – för mig är det inte värt nackdelarna. Jag ser NFC som en del av en större… Läs hela »

Jesper D
Gäst
Jesper D

Jag är inte teknikintresserad och hade ingen aning om vad NFC var förrän jag köpte min Galaxy S3 och den helt plötsligt skapade en mapp i sig med alla filer från min bärbara dator i en sanslös hastighet. Nu tycker jag att det är något av det smidigaste som finns. Så även teknik-o-intresserade kan lära sig om nya tekniker bara de används.

Dick Papazian
Medlem

I princip samma ämne som berörs, ganska intressant läsning. Nytt för mig hur mycket mindre Apple satsar på forskning i förhållande till sina konkurrenter.

http://www.bbc.com/news/technology-19557497

Oxcd33
Gäst
Oxcd33

alla analytiker hemma i USA tror att denna Kommer att slå alla försäljningsrekord jenom tiderna i usa canada england & australien Japan

6 universitet i usa & england har kommit fram till samma slutsats
Denna kommer att gära Apple ennu rikare
Jag är reklam analytiker i New York

Viktor Nordblom
Gäst
Viktor Nordblom

[quote name=”Jesper D”]Jag är inte teknikintresserad och hade ingen aning om vad NFC var förrän jag köpte min Galaxy S3 och den helt plötsligt skapade en mapp i sig med alla filer från min bärbara dator i en sanslös hastighet. Nu tycker jag att det är något av det smidigaste som finns. Så även teknik-o-intresserade kan lära sig om nya tekniker bara de används.[/quote]
Du vet nog fortfarande inte vad nfc är eftersom funktionen du beskriver påminner otroligt mycket om dropbox. 😉 🙂

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

[quote name=”Oxcd33″]alla analytiker hemma i USA tror att denna Kommer att slå alla försäljningsrekord jenom tiderna i usa canada england & australien Japan 6 universitet i usa & england har kommit fram till samma slutsatsDenna kommer att gära Apple ennu rikareJag är reklam analytiker i New York[/quote]Jag tror att du missar poängen i artikeln. Iphone 5 kommer säkerligen att sälja bra. Men magin runt Iphone är borta. Iphone är inte längre den marknadsledande produkten som den en gång var. Det är inte längre en telefon som är så banbrytande att det tar konkurrenterna minst ett år för att få fram… Läs hela »

CeeJay
Gäst
CeeJay

Anton, du skriver ”det outnyttjade 1 800 megahertz bandet” – vilka frekvenser syftar det till? Används inte 1800-bandet ganska flitigt till GSM?

Lady
Medlem
Lady

[quote name=”Mordin Solus”][quote name=”Oxcd33″]alla analytiker hemma i USA tror att denna Kommer att slå alla försäljningsrekord jenom tiderna i usa canada england & australien Japan 6 universitet i usa & england har kommit fram till samma slutsatsDenna kommer att gära Apple ennu rikareJag är reklam analytiker i New York[/quote]Jag tror att du missar poängen i artikeln. Iphone 5 kommer säkerligen att sälja bra. Men magin runt Iphone är borta. Iphone är inte längre den marknadsledande produkten som den en gång var. Det är inte längre en telefon som är så banbrytande att det tar konkurrenterna minst ett år för att… Läs hela »

Erik_W
Gäst
Erik_W

Intressant läsning, både krönika och kommentarer. Min uppfattning är att Apples storhet bygger på förmågan att långsiktigt hålla sig på den inslagna vägen gällande allt från design till användarupplevelse. Att t ex NFC saknas beror helt enkelt på att Apple gör bedömningen att det i dagsläget är fel tillfälle. När sedan Apple i framtiden ger sig på NFC lär det bygga på enkelt användande och väl genomarbetade applikationer. Trådlös laddning likadant, det skulle vara förödande för varumärket om Apple började lansera halvdana tillbehör bara för att vara först. Och uppenbarligen finns det många kunder som uppskattar kontinuiteten och struntar i… Läs hela »

Rickard
Medlem
Rickard

Såg detta på macworld nyss: [quote]Johan Sanneblad, konsultchef på HiQ, anser att kritiken från teknikskribenter som Daniel Sjöholm och Anton Karmehed är rejält överdriven. – I min mening har dessa skribenter inte förstått alls hur Apple arbetar. De förväntar sig att Apple skall gå emot sitt sätt att arbeta, och lansera en helt ny produkt i en redan befintlig produktkategori. Exakt vad denna produkt skall innehålla verkar ingen veta, det är dock många som verkar vara missnöjda. Apples hårdvara har aldrig sålt på mängden funktioner! Den har sålt på att vara estetiskt tilltalande, robust, snabb och hålla mycket hög kvalitet.… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

”Problemet” ligger I att Apple ofta är först med att ta nya tekniker till konsumentmarknaden och sätter en ny standard på ett eller annat sätt. Med Iphone 5 kom Apple knappt ikapp konkurrenterna, men tillförde ingenting nytt. För första gången misslyckades Apple att imponera på mig personligen, om vi bortser från den mystiska A6 – men allvarligt talat så är det en minoritet som bryr sig om vilken processor som sitter i en telefon.

Rickard
Medlem
Rickard

Apples A6 är nog inte så mytisk ändå [url]http://www.anandtech.com/show/6292/iphone-5-a6-not-a15-custom-core[/url]

😉

Kanonball
Gäst
Kanonball

Om iPhone vore en toppmobil så borde väl inte både Nokia och Samsung sälja mer än dubbelt så många mobiler som Apple? Telia ta 67% mer för att försäkra en iPhone som vilken annan mobil i samma prisklass.(Eller är iPhoneköparna notoriska slarvers?) 13 mobilköpare av 14 välja en annan mobil än iPhone enligt Gartner. Glas och aluminium känns så gammalt och lågkostnad 2012. Nokia kör med polykarbonat, det material som används i skottsäkert glas.

Rickard
Medlem
Rickard

Anton, såg du denna med [url]http://www.anandtech.com/show/6298/analyzing-iphone5-geekbench-results[/url]

//Rickard

Medlem

[quote name=”Lady”][quote name=”Mordin Solus”][quote name=”Oxcd33″]alla analytiker hemma i USA tror att denna Kommer att slå alla försäljningsrekord jenom tiderna i usa canada england & australien Japan 6 universitet i usa & england har kommit fram till samma slutsatsDenna kommer att gära Apple ennu rikareJag är reklam analytiker i New York[/quote]Jag tror att du missar poängen i artikeln. Iphone 5 kommer säkerligen att sälja bra. Men magin runt Iphone är borta. Iphone är inte längre den marknadsledande produkten som den en gång var. Det är inte längre en telefon som är så banbrytande att det tar konkurrenterna minst ett år för… Läs hela »

tedan
Gäst
tedan

Ja, tillsammans.