Summering och omdöme

Den som öppnar plånboken för att köpa en dator som Inet Nuclear gör förmodligen inte det med en förväntan att få ett extremt kostnadseffektivt system, utan snarare för att få bland det kraftfullaste som finns att tillgå i datorväg. Och sett i råprestanda är det precis det man får, och i genomsnitt har systemet inga problem att driva exempelvis Battlefield 4 i 4K-upplösning i över 100 bildrutor per sekund. En bedrift som belönas med grafikgodis och spelgläje i mängder.

Det innebär samtidigt tyvärr inte att spelande på fyra grafikkretsar är optimalt eller problemfritt. Även om prestandan i genomsnitt ligger bra till så lider systemet stundtals av ojämna renderingstider och microstuttering, något som kan dra ner spelupplevelsen rejält. Mängden microstuttering varierar kraftigt från spel till spel, men faktum kvarstår att den som vill slippa fenomenet helt gör bäst i att satsa på ett ensamt grafikkort och desto fler grafikkretsar du blandar in i leken desto större risk för problem.

Det visar sig också i våra tester att vissa spel inte skalar med fler än två grafikkretsar eller helt enkelt inte vill fungera alls när vi aktiverar alla de fyra Hawaii-kretsarna på grafikkorten. Ett problem som både spelutvecklare och AMD jobbar kontinuerligt på att avhjälpa men som samtidigt kan bidra till viss frustration.

Fantastisk råkraft till skrämmande prislapp

Som en dator ämnad att ge maximal råprestanda i ett färdigt paket kan vi inte annat än lyfta på hatten för Inet Nuclear; den påkostade hårdvaran bör täcka även den mest kräsne entusiastens behov så det räcker och blir över, med en nästan löjlig total grafikbandbredd och tolv CPU-trådar i tandem. Däremot är prestandan som erbjuds långt ifrån proportionerlig mot prislappen. Detta i sig är ingen ovanlighet i sammanhanget men när vi i vissa spel och applikationer inte ens kan nyttja alla grafikkretsarna som packats in i systemet så börjar prisvärdheten sjunka till oroväckande nivåer. En realtivt hög ljudnivå och noterbar inverkan på elräkningen avrundar nackdelarna på monsterdatorn. 

Inet Nuclear är ett välbyggt system med överlag några av de kraftfullaste komponenterna på marknaden. I sina bästa stunder är det en dator som med rätt tillbehör, 4K-skärm eller flerskärmskonfigurationer, kan erbjuda riktigt häftiga spelupplevelser. Men att betala drygt 55 000 kronor för en dator där man inte ens kan räkna med att få nytta av alla de dyra komponenterna är inget vi kan rekommendera till någon.

images/labswedish/artiklar/System/Inet_Nuclear/largethumbnails/inet_nuclear_1.jpg

Inet Nuclear

Med sin oerhört påkostade hårdvara är Inet Nuclear inget mindre än ett regelrätt prestandamonster som lämnar allt annat vi testat bakom sig – inte minst i mer extrema upplösningar som 4K. Det är i teorin en dator för den som bestämt sig för att ha det kraftfullaste som kan köpas för pengar och slippa montera det på egen hand. Den som däremot vill ha en tyst, strömsnål eller kostnadseffektiv dator på något plan gör bäst i att springa åt andra hållet.

Fördelar:
+ En av de kraftfullaste datorkonfigurationerna på marknaden
+ Oöverträffbar grafikprestanda när alla fyra grafikkretsar får sträcka på benen

Nackdelar:
– Drar massvis med ström
– Relativt högljudd vid belastning
– Väldigt hög prislapp
– Stundtals problem med ojämna renderingstider och Crossfire-skalning

Prislapp: 55 799 kronor på Inet.se

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid