Idag sätter vi tänderna i en dator ämnad för de vars plånböcker inte längre sätter gränserna för hårdvaran. Vi har fått testa Inet Nuclear, en påkostad monsterdator som bland annat bjuder på dubbla AMD Radeon R9 295X2, en sexkärnig Intel Core i7-processor och dubbla SSD-enheter.

Precis som flera andra svenska datorförsäljare erbjuder Inet färdigbyggda system för olika prisklasser, där kanske den mest kända serien är Taurus. Men för de som inte håller sig till de ordinarie prisklasserna har Inet satt ihop en extra påkostad dator med en av de mest extrema konfigurationerna du kan hitta idag. Resultatet är Inet Nuclear, som vi nu har fått vrida och vända på i testlabbet.

inet_nuclear_1

Inet Nuclear
Processor Intel Core i7-4960X
6 kärnor, 12 trådar
15 MB L3-cache
Processorkylare Corsair H80i
Grafikkort 2 x AMD Radeon R9 295X2
8 GB GDDR5-minne per kort
Minne Corsair Vengeance LP 2 x 8 GB
1 600 MHz CL10
Moderkort Asus P9X79
Lagring 2 x Intel SSD 730 480GB (Raid 0)
2 x Toshiba HDD 7 200 RPM 3 TB (Raid 0)
Optisk enhet Asus BW-1, bluray/DVD-brännare
Chassi Corsair Obsidian 750D
Nätaggregat Corsair AX1500i
Pris 55 799 kronor inkl. moms

Inet Nuclear kommer levererad i ett Corsair Obsidian 750D, ett rejält fulltower-chassi bestyckat med ett stort fönster på vänster sida. Där kan vi skymta hjärtat i systemet – en Intel Core i7-4960X ur Ivy Bridge-E-familjen med sex kärnor, hyperthreading och en klockfrekvens på 3,6 gigahertz, monterad på ett Asus P9X79 tillsammans med 16 gigabyte lågprofilsminne från Corsair. Hela systemet drivs av ett helmodulärt Corsair AX1500 med 80+ Titanium-certifiering. En av få nätdelar som faktiskt klarar av att leverera den kraft som behövs för att driva komponenterna i denna maskin.

inet_nuclear_GPU

Vad som troligen kommer dra mest uppmärksamhet till det här systemet är dock grafikkorten. Inet har inte nöjt sig med ett redan påkostat Radeon R9 295X2, utan har istället klämt in två stycken i Crossfire. Det innebär totalt fyra Hawaii XT-kretsar, var och en med 2 816 streamprocessorer. Varje R9 295X2 har också 8 gigabyte GDDR5-minne fördelat över dubbla 512-bits minnesbussar, vilket ger totalt 16 gigabyte grafikminne och en teoretisk maximal bandbredd på 1,28 terabyte per sekund.

inet_nuclear_SSD

Den primära lagringen sköts av dubbla Intel SSD 730 på 480 gigabyte, för totalt 960 gigabyte flashlagring. För masslagring som inte kräver samma hastighet finns det också en hårddisk från Toshiba på totalt 3 terabyte. I fronten finns en bluray- och DVD-brännare för film eller spelinstallationer.

inet_nuclear_2

Den stora frågan är såklart hur mycket prestanda man faktiskt får ut av en dator i den här prisklassen. Den teoretiska bandbredden hos grafikkorten är närmast brutal, och även om processorn använder den äldre Ivy Bridge-arkitekturen finns det gott om beräkningskraft att hämta även där. Vi gav oss därför på att testa systemet med diverse spel och benchmarks för att se hur pass värd pengarna Inet Nuclear faktiskt är som speldator.

Innehåll

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid