Huawei Honor 7: Mjukvara och kamera

Huawei Honor 7 drivs av Android 5.0 – ett riktigt stabilt och funktionsrikt operativsystem. Vi hade varit gladare om telefonen drivits av Android 5.1 istället men vi kan erkänna att nyheterna i Android 5.1 inte är så stora att de borde hindra någon från att köpa Honor 7. Huaweis överliggande användargränssnitt kan dock vara ett större problem för vissa. EMUI 3.1 är ett användargränssnitt som vi redan skrivit mycket om och som återkommer med sina många problem även i Honor 7.

EMUI kan beskrivas som ett av marknadens sämsta överliggande användargränssnitt, ur en klassisk Android-användares perspektiv. EMUI ändrar på fundamentala delar av operativsystemet och gör det på ett sätt som tyvärr bara gör telefonen sämre än sina konkurrenter. Hemskärmen är ett utmärkt exempel. På vanliga Android-telefoner har användare möjlighet att lägga widgets och appar på hemskärmen. Detta är ett bra sätt att snabbt organisera och anpassa sin upplevelse av telefonen. Alla appar kan snabbt hittas på appskärmen där användaren alltid vet att alla appar ligger, kanske till och med i bokstavsordning. I EMUI ligger alla appar alltid på hemskärmen eftersom det inte finns någon appskärm. Användare kan gömma appar i en appskärmsliknande del av operativsystemet men denna är ingen praktisk ersättare för appskärmen. Genom att nypa utåt på hemskärmen kan användare visa en skärm som kallas ”Dolda applikationer”. Här kan appar gömmas från hemskärmen, men alla appar måste läggas till manuellt och de kan alltså inte både ligga där och på hemskärmen.

Huaweis mjukvara är dock inte dålig på alla fronter. Företaget har byggt in flera intressanta funktioner i operativsystemet som gör telefonen lättare och roligare att använda. Telefonens fingeravtrycksläsare kan exempelvis användas för att navigera bland bilder eller öppna notishanteraren. Oberoende på var i användargränssnittet en användare befinner sig kan den exempelvis alltid dra ett finger ner över läsaren för att öppna notishanteraren. Ytterligare ett drag åt höger tar bort alla notiser. Detta är en riktigt bra funktion som gör telefonen lättare att använda med en hand.

Eftersom Honor 7 har stöd för dubbla SIM-kort har operativsystemet också anpassats för att göra det enkelt för användare att konfigurera dessa SIM-kort och bestämma hur de ska användas. Användare kan bestämma vilket SIM-kort som ska användas för data och om båda eller bara ett av korten ska användas för SMS, MMS och röstsamtal och i telefonappen kan användare klicka på en av två gröna lurar för att bestämma vilket nummer de vill ringa ifrån.

Kamera

Huawei är tyvärr inte ett företag som är känt för att producera bra mobilkameror. Även företagets senaste flaggskepp, Huawei P8, säljs med en ganska medelmåttig kamera. Honor 7 har dock inte samma kamera som P8 utan använder sig av en 21-megapixelsensor från Sony. Kameran har ett bländarvärde på f/2,0 och saknar optisk bildstabilisering. Kamerans specifikationer är med andra ord inte världsledande men borde kunna leverera en hyfsat bra kameraupplevelse.

Huawei Honor 7 recension kamera

Trots hyffsade specifikationer är kameran på telefonens baksida bristande på många sätt. Den har svårt att fånga färger som ser naturliga ut, erbjuder lägre detaljrikedom än exempelvis LG G4, som har en kamerasensor med lägre upplösning, och har inte ett lika brett dynamiskt omfång som många konkurrenter. Honor 7 har visserligen ett bredare dynamiskt omfång än Huawei P8 men P8 tar bilder i ljusa miljöer med bättre skärpa.

I mörka miljöer presterar Honor 7 generellt sämre än Huawei P8, åtminstone i de situationer då kameran är stilla. Honor 7 använder ofta kortare slutartider än Huawei P8, vilket ger en ökad skärpa när kameran rör sig men ger ett betydligt sämre resultat när kameran är stilla. I de mörka bildexemplena nedan ser vi bilder som är tagna med kameran helt stilla. I jämförelse med den marknadsledande LG G4 är skillnaden gigantisk. Varken Huawei P8 eller Honor 7 kommer i närheten av att erbjuda samma färg, ljusstyrka och låga brusnivå som LG G4 kan – trots att Huawei P8 valde en längre slutartid än LG G4.

Huawei Honor 7

Motorola Moto G 3

LG G4

Huawei P8

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
GunnarmannenTripptrapptrullMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Gav lite ris vad gällde föra mobiltelefon artikeln. Nu är NH tillbaka igen! Bra jobbat, informativ och neutralt hållen som sig bör och normalt är här på NH!!

Inte för att det är någon telefon jag skulle köpa men ändå 😉

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Köpte nyligen en Motorola Moto E, alltså modellen som är ännu mer budget än Moto G. Vad gäller prestandan – förutom kameran – kan jag bara säga att jag är nöjd, men då kom jag å andra sidan från en riktigt saggig ännu mer Sonybudgettelefon. Det är grymt skönt att Moto-telefonerna är så rensade på förinstallerade skitappar, och har en ren lollipop-android installerad.

Gunnarmannen
Gäst
Gunnarmannen

[quote name=”Morkul”]Gav lite ris vad gällde föra mobiltelefon artikeln. Nu är NH tillbaka igen! Bra jobbat, informativ och neutralt hållen som sig bör och normalt är här på NH!!

Inte för att det är någon telefon jag skulle köpa men ändå ;)[/quote]
🙁 🙁 🙁 🙁 🙁 😥 😥 😥 😮 😮 😮 😡 😡 🙄 🙄 🙄 :sigh: 😀 😀 😀 8) 8) 🙁 🙁 🙁 🙁 😡 😡 😡 😐 😐 😐 8) 8) 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉