Windows Phone 7.5 Mango - Forts.

Kalender och e-post

Kalendern i WP7 är också värd en liten extra notis. Vi gillar verkligen hur det hela bara fungerar som det ska och speciellt Microsofts stöd för andra tjänster. När Microsoft skröt om sitt goda stöd för Google-synkronisering trodde vi faktiskt inte att man skulle lyckats så bra som man faktiskt gjort. Men efter att vi knytit vårt Google-konto till telefonen synkroniserades vår Google-kalender helt automatiskt mot kalendern i telefonen, något som även gällde facebooks födelsedagskalender, som är en life saver för undertecknad med sitt dåliga minne. Den senare har också varit svår – nästintill omöjlig – att få rätt med på Android. Att dina kalendermeddelande sedan visas i nederkant av låsskärmen per automatik gör inte saken sämre. Gränssnittet i kalenderappen är minimalistiskt men också lätthanterat.

mail

Vi gillar även e-postklienten i WP7 där det ljusa gränssnittet med sina trådade e-postkonversationer gör det lättare att hålla reda på sina olika kontakter och konversationer. Förutom att e-postklienten nu kan serva oss trådade konversationer kan man även länka olika inkorgar till en gemensam, för dem som vill slippa växla mellan olika konton när det är dags att kolla mailen.

En utvecklad marknadsplats trots allt operativsystemets akilleshäl

Procentuellt är Windows Phone Marketplace den snabbast växande app-butiken på mobiltelefonsmarknaden. Men det är endast på grund av den anledning att utbudet fortfarande är extremt begränsat jämfört med giganterna Android och iOS. Om vi skulle peka på den största svagheten i Mango och WP7 så är det fortfarande apputbudet. Microsoft har kommit en bra bit på vägen och de nya funktioner som erbjuds i Mango – inte minst multitasking – lär krympa avståndet än snabbare framöver. Men faktum kvarstår att vi saknar många av våra väl invanda appar och bara precis dagarna innan publicering av denna artikel avslöjade Microsoft och Spotify att man nu har en Spotify-klient redo även för Windows Phone 7, något som tidigare varit rejält saknat. Tyvärr har Spotify inte dykt upp på svenska market ännu men vi hoppas återkomma med mer information kring detta senare.

market

I regel tycker vi oss även se färre vettiga gratisapp samt generellt högre priser på betalappar i Marketplace. Exempelvis Angry Birds som är gratis (annonsdrive) på Android och på iTunes Store kostar 7 kronor kostar hela 23,90 kronor på Marketplace. Det är inte alla appar som är dyrare på Marketplace men förvånansvärt många i det lägre segmentet.

Det bör kunna locka mjukvaruutvecklare, men frågan är om man biter sig själva i svansen. Hur som helst har vi en känsla av att Microsofts styrka och viktigaste aspekt i WP7 ligger i företagets egna ekosystem.

Office och Xbox Live – Två av Mangos trumfkort

Microsoft har altlså fortfarande en ganska jobbig uppförsbacke att ta sig förbi innan man kommer in på ens samma bana som Google och Apple när det gäller sitt appbibliotek. Men de har sina egna ess i skjortärmen och som vi nyss nämnde är de knutna till deras tidigare ekosystem skapat av företagets satsning på PC och spelkonsolsmarknaden.

WP7 kommer med en mobil motsvarighet till Microsofts kontorssvit Office och med samma namn har vi i Mango stöd för skapande och redigerande av filer i OneNote, Word, Excel samt Powerpoint. Tillsammans med Microsofts gratistjänst Skydrive som låter användare lagra och synkronisera filer – likt Google Docs – ger det oss möjlighet att editera dina officedokument från vart du än är. Att Skydrive stödjer onlineredigering av Office-dokument blir bara grädde på moset, samt att den totala lagringskapaciteten per användare uppgår till hela 25GB – vilket kan jämföras med 1GB på Google Docs. Notera bara att Skydrive inte stödjer filer över en storlek på 100MB.

office

Office i WP7 har som väntat sina begränsningar och vi kan exempelvis inte skapa eller ändra diagram i Excel-filer samt finner inte alla olika inställningar som i PC-sviten. Men med en rejält tilltagen skärm på 4,7 tum är HTC Titan faktiskt den första telefon där vi på allvar kan tänka oss att göra mer omfattande textredigeringar.

Spelkonsolen Xbox 360 har vunnit många användare med sitt onlinebaserade spelcommunity Xbox Live och att Microsoft bakar in detta i sina mobiltelefoner öppnar upp helt nya möjligheter. Undertecknad ägde en första generationens Xbox 360 och sålde densamma för ett par år sedan då den sällan användes. Det var därför något av en överraskning när jag efter första uppstarten av telefonen klickade mig in på Xbox Live och där hittade min gamla spelprofil och grafiska avatar.

xboxlive

Om Xbox Live är populärt redan idag kan vi bara föreställa oss hur utvecklingen kommer att bli de kommande åren när nu både Windows Phone 7 och framöver Windows 8 på PC-marknaden kommer knyta upp sig mot spelnätverket. I WP7 betyder det att alla achievments – små som stora – kommer att bindas till din Live-profil. Vilket troligtvis gör de där sista stjärnorna på Angry Birds-banonerna än mer viktiga än de redan var.

Varken Apple eller Google har något direkt svar på Office eller Xbox Live – i synnerhet inte det sistnämnda – i dagsläget och kan Microsoft nyttja sitt befintliga ekosystem tror vi detta kan vara två viktiga nycklar till framgång för WP7.

Webbläsare utan flash

Microsoft har sett till att ge webbläsaren i WP7 Mango en rejäl uppdatering. En mobil motsvarighet av Internet Explorer 9 är vad som hittas under skalet och med ny färsk hårdvaruaccelerering är det en överlag riktigt trevlig upplevelse vi bjuds på. Just prestandan vid laddning av sajter kommer vi att kika närmare på snart, men här kan vi konstatera att scrollning och inte minst zoomfunktionen i WP7 Mango är riktigt härlig. Vi bjuds på ett föredömligt flyt och inte ens prestandamonstret Galaxy S II kan erbjuda lika sömlöss zoomning på hemsidor.

browser

Vi är inte helt hundra överrens med textrenderingen i vissa lägen, men samtidigt gör webbläsaren ofta ett bra jobb med att förstora upp text på vanliga hemsidor där det annars hade varit svårläst. Även om det är lite ovant gillar vi även att adressfältet ligger i nederkant, särskilt på en enorm telefon som Titan där vi snabbt kan växla mellan navigeringsknappar och adressfältet. Samtidigt som menyerna i webbläsaren är gömda och ger oss närmast hemsidorna maximal arbetsyta.

De sociala nätverksmissbrukarna bör inte heller bli besvikna på delningsmöjligheterna. Webbläsaren kan skicka länkar genom meddelande, e-post eller som statusmeddelande i dina sociala nätverk. Vi kan även lägga hemsidor som appbrickor direkt på hemskärmen, vilka representeras av en skärmdump av hemsidan. Tyvärr en statisk sådan som inte ändrar innehåll med tiden.

tangentbord

Tangentbordssatsen i WP7 Mango har ett ganska standardiserat upplägg och med ett fullfjädrat svenskstöd finns nu även bokstäverna åäö att tillgå direkt i tangentsatsen. Microsoft har även en automatisk rättstavningsfunktion som försöker klura ut vilka ord du tänkt skriva även om du råkar slinta med fingrarna. Funktionen fungerar lite sådär då den ger bra förslag ibland men lika ofta byter ut vår SMS-slang mot helt felaktiga ord. En mer intelligent lösning där vi kunde lägga till egna ord på ett enkelt sätt och som även övervakar vad vi skriver hade varit fördelaktigt.

HTC Titan däremot är en fröjd att skriva på med sin stora skärm och våra feltryckningar blir färre än vanligt, faktiskt en märkbar skillnad även mot relativt stora 4,3 tums telefoner.

Sökmotorn Bing och kartor

Microsofts sökmotor Bing har också en central roll i WP7. Förstoringsglaset är den tredje av telefonens navigeringsknappar och tar oss direkt in i företagets sökmotor. Bing har utvecklats en hel del det senaste året och sökresultat är ofta bättre och mer relevanta än tidigare. Men många, undertecknad inkluderad, föredrar fortfarande att ”Googla” när vi är på jakt efter något.

Tyvärr är integreringen av Bing inte lika långt kommen i Sverige som i exempelvis andra länder där WP7 varit mer aktivt. Microsoft har visat system där sökningar i Bing ger resultat som knyts inte bara till webben utan även till appar på telefonen eller på marketplace. Man har även funktionalitet för att söka efter närliggande restauranger och liknande, samt en Shazam-liknande funktion för att spela in en musiksnutt och söka efter låten på nätet. Men inget av detta finns idag i svenska versionen av WP7.

bingmaps

Det som dock finns är Bing Vision som låter oss fota bilder och textdokument för att sedan söka på text i dessa dokument efter att telefonen snabbt bearbetet fotot.

Bing Maps – eller Kartor på svenska – är Microsofts motsvarighet till Google Maps och även här har man gjort stora framsteg de senaste åren. WP7 kommer med en app kallad just Kartor som med hjälp av telefonens inbyggda GPS – ett specifikationskrav för tillverkarna – låter oss använda vägbeskrivningar och liknande. Funktionaliteten är något begränsad jämfört med Google Maps, men huvudfunktionen fungerar som den ska och i vägbeskrivningar verkar tjänsten vara relativt klipsk när det gäller att särskilja på en biltur eller promenad mot samma mål.

Windows Phone 7.5 Mango sammanfattning

Vi har i dagens recension gjort en ganska rejäl djupdykning i Microsofts nya mobila operativsystemet men samtidigt finns det aldrig tid och möjlighet att gå igenom alla nyheter och detaljer. Microsoft utlovar 500 förbättringar sedan lanseringen av Windows Phone 7 för ett år sedan och det är inget tvivel om att man gått framåt en hel del.

Tyvärr har även konkurrenterna utvecklats och Microsoft är fortfarande på efterkälken när det gäller mycket. Multitasking är en välkommen nyhet, men där vi hoppas få se utökad kontroll över olika appar framöver samtidigt som vi stött på vissa buggar med kontaktsynkronisering och liknande.

Marketplace växer för var dag som går, men här ligger i vår mening fortfarande Microsofts största hinder. Antalet appar – även användbara sådana – är försvinnande litet jämfört med konkurrerande plattformar och vi är även lite fundersamma över vad som verkar vara generellt högre priser på de appar som finns tillgängliga.

Överlag har vi annars en mycket positiv känsla för Microsofts satsning med operativsystemet. Det som glädjer oss mest är att Microsoft vågade satsa på ett nytt grepp med Windows Phone 7 och att man fortsätter våga bygga egna lösningar i Mango. Man har inte fastnat i tanken att försöka komma på par med konkurrenterna funktionsmässigt utan man fortsätter även att vara innovativa själva.

inledning

Integreringen av sociala nätverk och inte minst synkroniseringen av alla de nätverk och kontakter vi använder oss av är mycket lovande. Tanken på att samla alla dina och dina vänners konton under en kontakt och ett tillhåll är inte särskilt långsökt, men Microsoft har tagit tanken till handling på ett mycket bra sätt. Att vi även kan skapa oss egna grupper av kontakter utökar den kontroll vi själva får över våra kontaktnät, något som med rätt upplägg kan både spara mycket tid och frustration.

Vi uppskattar även det stilrena och mycket rappa gränssnittet. För dem som ser hemskärmar och widget i Android som en konstart riskerar man att bli besviken. Men Windows Phone 7 känns helt klart mer lättförståligt och intuitivt med sina tydliga appbrickor och enkla grafik. Den vertikala navigeringen i appar är också något vi uppskattar, samt hur Microsoft försöker baka in även tredjepartsapplikationer i operativsystemets grund, som med olika musikkällor i Zune.

Windows Phone 7.5 Mango har fortfarande en hel del att lära sig, men vi ser fram emot Microsofts fortsatta arbeta med plattformen som vi tror kan bli en fullfjädrad konkurrent till iOS och Android inom en inte allt för avlägsen framtid.

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
ELEFANTBAJS_2001Andreas GAnton Karmehedhymerdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? 😉

fackamato
Medlem

[quote name=”Delph1″]Mycket grundligt och intressant som vanligt.

Tethering och DLNA finns inte än antar jag?

Och när kommer testet på Nokia N9 då? ;-)[/quote]

Haha, +1 på allt ovan!

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?

Andreas G
Medlem

[quote name=”dj christian”]Mycket bra recension! Dock undrar om man ska satsa på denna eller Nokia N9?[/quote]

Du ska försöka prova båda om du får möjlighet. Windows Phone har ett härligt flyt och en väldigt smidig integrering som du ser i Antons väldigt genomförliga video.

N9 å sina sida har näst exakt samma styrkor med smidigt gränssnitt och bra integrering. Båda har väldigt bra meddelandehantering där allt är samlat på ett snyggt sätt.

Sidonotis, Mobil.se:s läsaare gav N9 full pott i deras prisutdelning: Årets mobil, Årets mobilkamera och Årets mobildesign.

hymer
Medlem
hymer

När kommer Nokias WP7 lur?

Andreas G
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Men gisses.. ser nu att jag glömt att ta upp både DLNA och internetdelning. HTC Titan stödjer nämligen både och! Internetdelningen är över WiFi och jag skriver detta på en UX21 koppad över WiFi till Titan. 🙂DLNA finns också med både uppspelning på annan enhet och i telefonen från annan källa. Tyvärr fick jag aldrig det att funka riktigt och skulle återkomma till den biten. Får skylla på allt jobb med WP7 genomgången.. Jag kommer uppdatera artikeln med info om detta snarast![/quote] Sweet, då är den just nästan komplett featuremässigt 🙂 [quote name=”Anton Karmehed”]Jadu, N9 är ju jäkligt… Läs hela »

Rico Suave
Medlem
Rico Suave

Hovmästaren!

Jag kan spela upp DivX samt Xvid på min Omnia 7 genom Zune och mobilen. ’

Vad gjorde du för fel???