Vi har tittat närmare på två färska kylflänsar med heatpipe teknik som båda har gemensamma mål, nå bra prestanda vid minsta möjliga ljudnivå. Asetek VapoChill Micro är nykomlingen som kämpar mot den erfarna Zalman CNPS9500-LED.

Heatpipes och dess intressanta fenomen med att flytta värmeenergi effektivt börjar dyka upp mer och mer i dagens processorkylare. Från att ha introducerats av några få tillverkare i uppgraderingskylflänsar har nu även vissa processortillverkare valt att inkludera heatpipeteknologi i deras orginalkylflänsar.

I den här recensionen kommer vi att titta närmare på två kylare från två mycket erfarna företag inom området. Asetek plockar med sig kunskaper från kompressorkylning till luftkylning medans Zalman fortsätter med banbrytande design och nya idéer. Dags att kika på våra duelanter.
Asetek VapoChill Micro Ultra Low Noise – Specifikationer
Dimensioner 98(L) x 50(B) x 139(H) mm
Vikt 278g (355g inklusive fläkt)
Material Koppar och aluminium
Termisk Resistans 0.32 (Deg. C/W)
Fläkt 92x92x25mm
Varvtal <2350rpm
Luftflöde ~18CFM
Ljudnivå <28dB(A)
Processorstöd 3st olika monteringskit: Socket 478, Socket 775, Socket 754/939/940
Tillbehör Fläktkontroller, manual
Pris Ultra Low Noise ~495kr
High End ~329
Extreme Performance ~395


Datorentusiaster som har hört talas om Aseteks kompressorbaserade kyllösningar vid namn VapoChill blir säkert väldigt nyfikna av namnet VapoChill Micro. När man får se produkten ifråga inser man att Asetek har varit mycket listiga i sin marknadsföring genom att inkludera det välkända VapoChill i namnet. Här ser vi inte röken av kompressor, kondensor, med mera, som vi kanske hade förväntat oss. Kopplingen till VapoChill är högst minimal och begränsar sig i stort sett till att man använder sig av en specifik gas, R134a, i både heatpipen och i flera av sina kompressoranläggningarna. Nog om namnet.
Asetek använder sig av en gemensam kammare som angränsar till processorn vilken man liknar vid en avdunstare i ett kompressorsystem. Den heta gasen leds sedan upp i de tre långa rören som leder upp i kylflänsen. Mellan dessa rör har vi tunna flänsar av aluminium som ger en stor yta mot luften. Sista bilden visar även hur VapoChillen levereras med kylpasta applicerat i ett fint mönster över hela kontaktytan mot processorn.


Med kylflänsen följer det med en plastkåpa för att underlätta montering av fläkt på kylflänsen och för att få ett bättre luftflöde genom flänsarna. Ytterligare ett tillbehör är en fläktkontroller som med fördel kan monteras vid ett PCI-hål i datorlådan. Vad det gäller ljudnivå på fläkten så är den tyst även då fläktkontrollern inte används. Med fläktkontrollern går det att vrida ner fläkten till ohörbarhet. Vårat testexemplar levererades med Ultra Low Noise versionen av fläkten och det finns ytterligare två versioner med kraftfullare fläktar, nämligen High End och Extreme Performance.


Till vänster har vi monteringsplattan för socket 754/939/940 och till höger har motsvarande för socket 478. Monteringsanordningen är väldigt simpel och inte alls svår att förstå sig på oavsett plattform.

I andra hörnet av ringen har vi…
Zalman CNPS9500-LED – Specifikationer
Dimensioner 85(L) x 112(B) x 125(H) mm
Vikt 498g
Material Koppar
Termisk Resistans Ingen uppgift
Fläkt 92x92x25mm
Varvtal <2600rpm
Luftflöde Ingen uppgift
Ljudnivå <27,5dB(A)
Processorstöd Socket 478, Socket 775, Socket 754/939/940
Tillbehör Fläktkontroller, manual
Pris ~595kr


Zalman är kända för att gå ett extra steg när det gäller design av sina kylflänsar och det visar man verkligen med sin nya kylfläns, CNPS9500-LED.

Specifikationerna ser mycket lovande ut och till skillnad från Asetek så har man valt att ge stöd för alla plattformar i samma paket.
Kylflänsen är i grunden uppbyggt av tre oberoende heatpipes som är böjda i formen av en ”8”. Vidare har man fäst tunna kopparflänsar i en cirkel runt övre

halvan av ”8”:an. Enligt Zalman själva ska kylflänsen vara aerodynamiskt optimerad för bästa prestanda och minimal ljudnivå, vilket återstår att se. Som

pricken över i:et har man monterat en blå lysdiod i den transparenta fläkten. Zalman har inga alternativ vad det gäller fläktprestanda utan den möjlighet man

har att korrigera varvtal och ljudnivå är med hjälp av den medföljande fläktkontrollern. Utan fläktkontrollern har fläkten ett aningen mer vinande ljud än

Aseteks fläkt.

Zalman inkluderar en fläktkontroller som dom kallar Fanmate 2. Den påminner till stor del av den version som Zalman tidigare har skickat med sina kylflänsar.

Den förändringen man nu har gjort är att man har förlängt kabeln så att man kan ha själva justerenheten på utsidan. Zalman inkluderar även monteringsdetaljer

till alla olika plattformar som finns på marknaden i dagsläget. Kylpasta och en lättförståelig manual finns också med som sigbör.

Dags för uppvärmning…
Asetek VapoChill Micro
Asetek har en väldigt smidig lösning på monteringen av deras kylfläns. Man tar helt enkelt bara den platta som är avsedd för den plattform man använder och trär den över den runda basen. Sen är det bara att skruva eller spänna åt den, beroende på plattform. På vårat testsystem med socket 939 så krävs att man använder de skruvar som levereras med moderkortet och spänner åt plastramen runt processorsocketen. Våra skruvar var i kortaste laget och det krävdes således ett obekvämt högt tryck för att skruven skulle ta gäng. När det väl är klart så får man ett väldigt högt tryck mot processorn vilket bäddar för bra värmeöverföring.


Zalman CNPS9500-LED
Zalmans lösning påminner mycket om deras tidigare kylflänsar med en metallarm som spänns fast genom kylflänsen. Här gäller samma sak som med Aseteks kylare att man är tvungen att använda de skruvar som följer med moderkortet. Nu stötte vi på ännu större problem och vi var tvungna att vara två personer för att få dit kylflänsen. Vid det här laget började vi misstänka att vårt moderkort har på gränsen till för korta skruvar.

En liten snabb genomgång av testsystemet innan vi tittar på resultaten.

Testsystem
Hårdvara
Moderkort Abit Fatal1ty AN8 SLI, BIOS 16
Processor AMD FX-55 (0.13u)
Minne Mushkin Black Level2 PC3500 2x256Mb (BH-5)
Grafikkort nVidia GeForce 6600GT
Nätaggregat OCZ PowerStream 520W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Monitoringprogram Abit EQ
Stressprogram Prime 2004
Definitioner
Idle Tio minuter i Windows utan belastning
Load En timme Prime
Stabil Inga fel rapporterade av Prime under load
Processortemperatur Temperaturen i processorn som rapporteras av Abit EQ


Rumstemperaturen i hölls inom en grad genom alla test och låg mellan 26.5C och 27.5C.

Båda kylflänsarna använder den fläkt som följer med i retail-förpackningen och kopplades direkt till moderkortet. Fläktkontrollerna användes alltså inte.

Dags att starta fighten!


Vi började med att se hur de båda kylflänsarna betedde sig i orginalhastighet och med orginalspänning på processorn.
Till en början misstänkte vi att vi inte hade lyckats med monteringen av Aseteks kylfläns i och med de stora skillnaderna i båda idle och load, men efter flera ommonteringar med samma resultat visade det sig att så inte var fallet.

Vid jämförelse av kontaktytorna mellan kylflänsarna vi avmontering kunde vi ana att Zalmans kylfläns var aningen planare än Aseteks, vilket skulle kunna ge upphov till en viss skillnad.

Både kylflänsarna klarade dock första testet utan att spåra ur. Dags att se hur högt det går att överklocka processorn med respektive kylfläns.
Vår FX-55 processor är en av dom tidigaste som gjordes och överklockar således inte så bra. Vi ökade spänningen till processorn från standard på 1.50V till 1.55V och undersökte sedan hur högt vi kunde överklocka med respektive kylfläns. Med tanke på det tidigare resultatet var det inte helt överraskande att Zalman skulle ro hem en seger även i detta test.


Design
Båda tillverkarna har som sagt heatpipe-teknik i sina kylflänsar, om än implementerade på olika sätt. Asetek har däremot valt att använda sig av både aluminium och koppar medans Zalman kör med koppar rakt igenom, vilket brukar anses som en bättre strategi. Att zalmans kylare helt enkelt är större är också en bidragande faktor till prestandan.

Montering/Installation
Båda kylflänsarna har valt att använda sig av de skruvar som följer med moderkorten för montering. Det är svårt att säga om det är vårat testmoderkort som har väldigt korta skruvar eller om det är så båda tillverkarna har tänkt. Det är minst sagt klurigt att skruva dit dom och det kan till och med krävas att man är två personer. När kylflänsen väl är på plats så har man ett bra tryck mot processorn. En fördel med Zalmans lösning är att man har stöd för alla olika plattformar som finns när man i Aseteks fall måste köpa till andra monteringsdetaljer ifall man byter plattform.

Ljudnivå
Kylflänsarna levereras med någon typ av fläktkontroller som gör att man kan justera ner varvtalet på fläkten och således också minska ljudnivån. Båda fläktkontrollerna ger möjlighet att ställa ner varvtalen så pass mycket att övriga komponenter, så som grafikkort, nordbrygga och hårddiskar, överröstar dessa kylflänsar. Vi bedömmer att båda kylflänsarna kan klassas som relativt tysta även när dom går på fullvarv med en liten fördel till Zalmans fläkt som låter marginellt mindre.

Prestanda
Prestandan talar sitt entydiga språk. Zalmans CNPS9500-LED gick som vinnare ur testet med ett par graders skillnad. På överklockningssidan möjliggör denna skillnad att man i vårt fall kunde köra processorn en timme i Prime i 40MHz högre.

Sammanfattning
Det är svårt att dra några direkt slutsatser om vilken produkt som är den bästa. Stirrar vi blint på kylförmågan så vinner Zalman CNPS9500-LED, men om vi å andra sidan tar med priset i bedömningen så ligger Asetek VapoChill Micro bra till. Systervarianten VapoChill Micro High End börjar på 329kr och inkluderar samma komponenter förutom en kraftfullare fläkt, medans Zalman CNPS9500-LED kostar från 595kr.
Asetek VapoChill Micro
Zalman CNPS9500-LED
Fördelar

+ Pris
+ Ljudnivå
+ Fläktkontroller

+ Prestanda
+ Fläktkontroller
+ Processorsupport
Nackdelar

– Processorsupport

– Relativt dyr

Till sist vill vi tacka G-tek och Asetek för att ha gjort detta test möjligt!

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid