Maj månad innebär headsetbonanza på Nordichardware, med både tester, tipsartiklar och tävlingar med fokus på ljud och headset.

Under två veckor framöver kör vi headset-bonanza på Nordichardware, med tävlingar, tester, artiklar och intervjuer. Vill du veta mer om headset, se våra köprekommendationer eller lyssna på mikrofoninspelningar på diverse modeller så kika in i vår headsetguide som nu är uppe i hela 58 stycken testade modeller.

Specifikationer är inte allt

Vår testmetodik innefattar en hel hög med parametrar och vi ska gå igenom de viktigaste här nedanför.

Något som är viktigt att tänka på är att likadant prissatta produkter har långt ifrån samma prestanda, komfort och ljudbild. Alla modeller på marknaden är unika på sitt eget vis och att reda ut skillnader kan vara jobbigt som konsument. Det är en djungel av modeller på marknaden och det enda som företagen särskiljer produkter nuförtiden är med lockande ord på förpackningen. Vanliga ord som klistras på är exempelvis 7.1 Surround, Dolby, DTS och 50-millimeterselement. Det är specifikationer som är nödvändiga, men som inte beskriver ljudet på något vis. För att hitta det som passar än bäst, både gällande ljud och passform är vår rekommendation att man åker och prövar i någon butik så att man får klämma och känna så att det sitter rätt och låter bra. Det ska vara mer eller mindre lika komfortabelt när du precis tagit på dig dem som efter en hel helg på ett LAN.corsair_headset_2

Vi försöker vägleda genom att beskriva ljudkaraktären i varje headset, så att du vet om det skulle kunna passa dig. Det finns något för alla, oavsett om söker efter ett par baskanoner för musik och spel där du kan känna vibrationerna i ryggraden, tänker finlyssna på musik med ett glas av favoritdrycken i högerhanden och bara njuter eller om du kämpar stenhårt i CS:GO och vill verkligen veta vart kulorna och fotstegen kommer ifrån.

Den sista punkten som ofta är gravt underskattad är kvalitén på ljudet från mikrofonen. Många har säkert upplevt att någon av ens vänner låter burkigt, avlägsen eller riktigt brusig över Skype eller Teamspeak. Det kan vara distraherande och frustrerande för motparterna att lyssna på. Som tur är branchen börjat ta åt sig på den här punkten – mikrofonerna blir bättre och bättre och bruset blir mindre och mindre. Ytterliggare en bonus är att det börjar dyka upp röstchattsklienter som Discord som har inbyggd brusreducering som klarar att dölja mycket bakgrundsbrus.

Hörlurar och extern mikrofon

Fler och fler har börjat märka vinsten av ett bra ljud men framförallt bra ljud även för den budgetmedvetne. Detta har gjort att många går över till rena hörlurar som har en något annorlunda budgetspann och fokus. Det finns headset för alla plånböcker, men vill du ha det där riktigt extra så måste man söka sig till hörlurar. Det uppenbara problemet som uppstår är avsaknaden av en mikrofon, något som börjar lösas med externa lösningar.

Ett par exempel är populära Blue Snowball, Blue Yeti och Razer Seiren. Även lite mer headsetliknande lösningar som Modmic från amerikanska Antlion. Slutresultatet blir ofta dyrare men kan bli betydligt bättre än det värsta på headsetmarknaden.

Två veckor med headsettema

Några artiklar att se fram emot under de kommande två veckorna är diskussioner om virtuellt surround, användandet av dedikerade ljudkort, genomgång av skillander mellan öppen och stängd konstruktion. Ni kan även se fram emot en tävling med priser från Corsair under de kommande dagarna.

Vilken lösning föredrar du?
Använder du headset, eller vanliga hörlurar tillsammans med en extern mikrofon? Lämna gärna en kommentar om hur du föredrar ditt ljud!
Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Mattias Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Slacker
Medlem

Jag är nog lite av den ”ovanligare” sorten.

Jag har 4 olika setups 🙂
Sennheiser pc360 (öppna lurar med en hyfsad Mikrofon)
Astro A50 (stängda, trådlösa lurar) dyra som fan med tanke på vad man får, men gillar man bas så kan jag förstå om man köper dessa.

Testar precis lite Superlux hörlurar då dom fått bra recensioner lite överallt på nätet.
HD-668B (Öppna lurar) Sjukt bra för priset (299:-)
HD-600 (Stängda lurar) kopior av VÄLDIGT kända lurar, ja iaf rent utseende mässigt 329:-.

Även om jag verkligen gillar Mikrofonen på Sennheiser lurarna så så uptäcker jag att jag allt oftare använder men Blue Yeti till allt.