Varför - fortsättning

För en server är det klokt att dela på hårddiskarna i två läger: ett för operativsystemet och program och ett annat för det som ska agera yta för säkerhetskopieringar, filmer, bilder och musik. Att ha operativsystemet på samma yta är ur säkerhetssynpunkt en dum idé. Man vill kunna göra ändringar både fysiskt och virtuellt utan att de ska påverka varandra. Partionering är ett alternativ, men fysiskt skilda diskar är ännu bättre.

Om lagringsytan består av flera hårddiskar är det önskvärt att dessa körs i RAID-konfiguration för att skapa extra säkerhet. RAID 0 är dock inte att tänka på för en hemmaserver eftersom det inte erbjuder någon som helst säkerhet. Prestanda är dessutom högst sekundärt och även om man förlorar en viss del av ytan är det bara dumsnålt att inte köra någon form av redundans. Annars faller lite av idén med att göra säkerhetskopieringar till den ytan. 

Förlusterna med RAID 5 är mindre än RAID 1 och därför det vanligare av de två. Med RAID 1 blir den effektiva ytan endast hälften av det du installerar. RAID 5 kräver minst 3 hårddiskar och ytan man förlorar beräknas enligt n-1, vilket innebär att en hårddisk kommer användas för redundans. Om en hårddisk kraschar kommer du inte att förlora någonting, men däremot prestanda tills du bytt ut den trasiga hårddisken och reparerat uppsättningen.


IBM Deskstar 75GXP – 50% levde kortare än 1 år

Man skulle även kunna resonera att man behöver redundans för systemhårddisken i servern, men den ska inte spara någon som helst vital information utan endast operativsystemet och därför kommer vi att hoppa det. Det är inget jätteroligt jobb att återinstallera ett operativsystem, men samtidigt ska en sådan krasch inte resultera i någon förlust av information, annat än inställningar och program. 

Det går att jobba sig runt detta genom att skapa en avbildning (image) av installationen när man anser sig ha fått till alla inställningar som man vill ha dem. Denna kan sedan snabbt läsas in på en ny hårddisk. För övrigt är de flesta server- och NAS-operativsystem väldigt väl förberedda och behöver inte konfigureras i någon större mängd för att få ut den vanligaste funktionaliteten, vilket ni kommer att märka senare.  

En ”spindle” med 100 DVD-skivor kan vara bra att ha för lite extra säkerhet

Säkerhetskopieringar kan enkelt konfigureras att göras till din server från alla dina datorer med något av de många säkerhetskopieringsprogram som finns. För väldigt känslig information är det även rekommenderat att göra ytterligare säkerhetskopiering på någon form av optisk media, eller liknande. Det är aldrig en dum idé att bränna ut, exempelvis, bilder som man är extra rädd om på en DVD-skiva och stoppa någonstans säkert i fall att något extremt skulle hända.

21
Leave a Reply

avatar
21 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
SvetlaAndreas GBlaxxorAnton Karmehedgargamelo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fredrik
Medlem
Fredrik

Bra initiativ

Anton Karmehed
Admin

Jag ser fram emot att se mer om de alternativa operativsystemen. Har själv en WHS idag som är knakfull och måste bytas ut då det inte finns fler diskplatser. Blir troligtvis WHS igen då mitt system är ganska optimerat för det, men alltid kul att se lite alternativ medan man väntar på Vail. Sen är ju jag en av dessa i redaktionen som gillar Array.. damn vad sexig den är. 🙂

Fantoon
Medlem
Fantoon

Ser fram emot resten av denna artikel, tycker att detta chassi är oerhört snyggt!

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Wingman”]Ser fram emot resten av denna artikel, tycker att detta chassi är oerhört snyggt![/quote]Kan som sagt var bara hålla med, det enda jag är lite tveksam till är formfaktorn för min egen del. Har idag WHSen i TV-möbeln ovanför HTPCn. Med en så pass hög design som Array har blir det svårt att passa in den i en möbel, i alla fall så den matchar resten av utrustningen. Edit: Insåg nu att den ju faktiskt ”bara” är 20cm hög.. Det gör ju att den går in på höjden, att det ser lite konstigt ut med en kub i TV-möbeln… Läs hela »

Jonas Fallenius
Medlem
Jonas Fallenius

Ah, gillar detta chassit skarpt, synd bara att jag har så mycket plats i min garderob så jag kan behålla min stacker 😉

rmd
Medlem

freebsd, ubuntu server, opensolaris, och kanske någon gammal favorit vore på sin plats?

freenas+linux alternativet vore kanske bra, sen fins såklart fler nas-alternativ, dom flesta med medioker funktionalitet visserligen.

Oscar
Medlem
Oscar

Vore intressant att inkludera tv-server funktionalitet i den också. Tex ett Hauppauge 2200 och DVBLink server samt ett test av klienter till denna (PC, PS3, Xbox, etc). Man får visserligen skippa ett extra controllerkort till RAIDen men det kan det vara värt. Alternativt ett separat test men enbart lagring känns som underkill när det finns relativt billiga (om än slöa) färdiga NASar.

Fantoon
Medlem
Fantoon

[quote name=”Delph1″]Det är inte alls stort och det finns inget behov av att håll över- eller nedersidan öppna. All luft tas in på sidan och skickas ut där bak. För min del kommer det inte att få plats tyvärr, men just nu agerar den främst som NAS där jag streamar media via XBMC, ett program som är helt fantastiskt. Del 2 finputsas just nu och sen ska jag slänga mig in på att sammanfatta en helsikes massa distributioner. Jag har redan testat ett par, med blandade resultat och det kan bli så att jag helt enkelt stryker ett par från… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”osej”]Vore intressant att inkludera tv-server funktionalitet i den också. Tex ett Hauppauge 2200 och DVBLink server samt ett test av klienter till denna (PC, PS3, Xbox, etc). Man får visserligen skippa ett extra controllerkort till RAIDen men det kan det vara värt. Alternativt ett separat test men enbart lagring känns som underkill när det finns relativt billiga (om än slöa) färdiga NASar.[/quote]Vi hade för några år sedan ett gäng artiklar för just TV i datorn där vi fokuserade på FireDTVs mottagare och Media Center. Tyvärr tycker jag att svenska TV-leverantörer, (läs specifikt ComHem) förstört TV-funktionaliteten i en media dator… Läs hela »

gargamelo
Medlem
gargamelo

verkar tyvärr som att en Corsair H50 inte skulle få plats.vilket skulle varit praktiskt.
skulle vara intressant att få läsa om hur den beter sig fullsmäckad med 6 diskar.
låter lådan då mkt mer ? samt börjar då nätagget väsnas ? förstås utan gfx kort.

Anton Karmehed
Admin

[quote]Jag har fyra mekaniska diskar plus SSD i den nu, och diskarna är nog de enda jag kan höra och det är bara när de startar upp. [/quote]
Just SSD-som OS disk i lagringsservrar är jag riktigt intresserad av. Exempelvis WHS där systemdisken ofta får double duty med uppackning av filer, nerladdningar och filflyttningar. Borde kunna snabba upp användningen en hel del i en välanvänd server. Hur ser det ut i olika OS, något vi kan få lite insikt i kanske? 🙂

Blaxxor
Medlem
Blaxxor

Vad hände med dom följande delarna ?

Svetla
Medlem
Svetla

Hur går det med de följande delarna? Jag blev helt till mig i trasorna när jag läste första delen. Intressant ämne som jag tror många har dålig koll på. Kanske främst på software sidan.

Svetla
Medlem
Svetla

Höjer en skål av glöggen för kvinnor och jobb. 🙂 Den som väntar på något gott.