array2

  Guide  Att bygga sig en PC är något som blivit allt mer accepterat även för vanliga datoranvändare. Men att ta det hela ett steg längre och bygga en egen hemserver är desto ovanligare. I Serverbyggarskolan tar vi en närmare titt på vad som menas med en NAS, WHS eller hemserver och vad man ska tänka på vid ett eget serverbygge. Här är första delen i vår artikelserie där vi fokuserar på själva koncepter hemserver och serverchassit Fractal Design Array.

Vi befinner oss just nu i ett läge där allt fler väljer att använda sig av bärbara datorer istället för stationära. Samtidigt har våra mobiltelefoner blivit så kraftfulla att de klarar av att göra mycket av det som vi normalt gjort med en dator. Ett problem med båda dessa är att de har begränsad lagringskapacitet.

En mobiltelefon kan hantera upp till 32GB och i vissa lägen mer, medan en “normal” bärbar dator kan lagra upp till 500GB. I dagens samhälle är det inte speciellt mycket när högupplösta filmer, bilder och musikfiler är mer lättillgängliga än någonsin, och dessutom tar upp mer plats än tidigare. Numera är bild- och ljudkvalité viktigare än stark komprimering för majoriteten av användare och därmed även lagringskapaciteten. 

inl

En hemmaserver kan då vara den snudd på optimala lösningen. Man kan välja att satsa på någon av de färdigbyggda varianterna med antingen Microsofts Windows Home Server eller en Linux-variant, som fortfarande är den vanligaste lösningen för hemmaservers och NAS (Network Attached Storage). Om man vill kan göra servern tillgänglig utifrån och erbjuda underhållning medan man reser och därmed alltid ha alla filer som mest några klick bort. 

Eftersom vi befinner oss här i denna artikel kan vi lägga alla färdiga lösningar åt sidan och börja fundera på hur vi går till väga för att bygga vår egen hemmaserver.

Leave a Reply

21 Kommentarer på "Serverbyggarskolan – Del 1: Fractal Design Array"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
hirsch
Gäst

Bra initiativ

Anton Karmehed
Gäst

Jag ser fram emot att se mer om de alternativa operativsystemen. Har själv en WHS idag som är knakfull och måste bytas ut då det inte finns fler diskplatser. Blir troligtvis WHS igen då mitt system är ganska optimerat för det, men alltid kul att se lite alternativ medan man väntar på Vail. Sen är ju jag en av dessa i redaktionen som gillar Array.. damn vad sexig den är. 🙂

Wingman
Gäst

Ser fram emot resten av denna artikel, tycker att detta chassi är oerhört snyggt!

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”Wingman”]Ser fram emot resten av denna artikel, tycker att detta chassi är oerhört snyggt![/quote]Kan som sagt var bara hålla med, det enda jag är lite tveksam till är formfaktorn för min egen del. Har idag WHSen i TV-möbeln ovanför HTPCn. Med en så pass hög design som Array har blir det svårt att passa in den i en möbel, i alla fall så den matchar resten av utrustningen. Edit: Insåg nu att den ju faktiskt “bara” är 20cm hög.. Det gör ju att den går in på höjden, att det ser lite konstigt ut med en kub i TV-möbeln… Läs hela »
Bogus
Gäst

Ah, gillar detta chassit skarpt, synd bara att jag har så mycket plats i min garderob så jag kan behålla min stacker 😉

Andreas G
Gäst
Det är inte alls stort och det finns inget behov av att håll över- eller nedersidan öppna. All luft tas in på sidan och skickas ut där bak. För min del kommer det inte att få plats tyvärr, men just nu agerar den främst som NAS där jag streamar media via XBMC, ett program som är helt fantastiskt. Del 2 finputsas just nu och sen ska jag slänga mig in på att sammanfatta en helsikes massa distributioner. Jag har redan testat ett par, med blandade resultat och det kan bli så att jag helt enkelt stryker ett par från min… Läs hela »
rmd
Gäst

freebsd, ubuntu server, opensolaris, och kanske någon gammal favorit vore på sin plats?

freenas+linux alternativet vore kanske bra, sen fins såklart fler nas-alternativ, dom flesta med medioker funktionalitet visserligen.

osej
Gäst

Vore intressant att inkludera tv-server funktionalitet i den också. Tex ett Hauppauge 2200 och DVBLink server samt ett test av klienter till denna (PC, PS3, Xbox, etc). Man får visserligen skippa ett extra controllerkort till RAIDen men det kan det vara värt. Alternativt ett separat test men enbart lagring känns som underkill när det finns relativt billiga (om än slöa) färdiga NASar.

Andreas G
Gäst
[quote name=”rmd”]freebsd, ubuntu server, opensolaris, och kanske någon gammal favorit vore på sin plats? freenas+linux alternativet vore kanske bra, sen fins såklart fler nas-alternativ, dom flesta med medioker funktionalitet visserligen.[/quote] Jag kommer har främst kikat på distributioner som är mer eller mindre anpassade för att köras som en NAS eller mediaserver. Bottenplatten spelar inte så stor roll eftersom jag kan hantera de flesta och kommer att försöka vara så pedagogisk som möjligt när jag beskriver dem. FreeNAS är en jag tittat på, Ubuntu Server vad med på listan, men jag kan inte svära på om den är kvar längre. BusyBox… Läs hela »
Wingman
Gäst
[quote name=”Delph1″]Det är inte alls stort och det finns inget behov av att håll över- eller nedersidan öppna. All luft tas in på sidan och skickas ut där bak. För min del kommer det inte att få plats tyvärr, men just nu agerar den främst som NAS där jag streamar media via XBMC, ett program som är helt fantastiskt. Del 2 finputsas just nu och sen ska jag slänga mig in på att sammanfatta en helsikes massa distributioner. Jag har redan testat ett par, med blandade resultat och det kan bli så att jag helt enkelt stryker ett par från… Läs hela »
Andreas G
Gäst

[quote name=”Wingman”]Om det inte är för mycket begärt; kan du nämna detta i nästa del av artikeln? Samt en motivering till varför du tycker såsom du gör?[/quote]

Del 2 är hårdvara, Del 3 mjukvara 🙂

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”osej”]Vore intressant att inkludera tv-server funktionalitet i den också. Tex ett Hauppauge 2200 och DVBLink server samt ett test av klienter till denna (PC, PS3, Xbox, etc). Man får visserligen skippa ett extra controllerkort till RAIDen men det kan det vara värt. Alternativt ett separat test men enbart lagring känns som underkill när det finns relativt billiga (om än slöa) färdiga NASar.[/quote]Vi hade för några år sedan ett gäng artiklar för just TV i datorn där vi fokuserade på FireDTVs mottagare och Media Center. Tyvärr tycker jag att svenska TV-leverantörer, (läs specifikt ComHem) förstört TV-funktionaliteten i en media dator… Läs hela »
gargamelo
Gäst

verkar tyvärr som att en Corsair H50 inte skulle få plats.vilket skulle varit praktiskt.
skulle vara intressant att få läsa om hur den beter sig fullsmäckad med 6 diskar.
låter lådan då mkt mer ? samt börjar då nätagget väsnas ? förstås utan gfx kort.

Andreas G
Gäst
Jag har fyra mekaniska diskar plus SSD i den nu, och diskarna är nog de enda jag kan höra och det är bara när de startar upp. Under drift hör jag ingenting om jag inte lägger örat emot. Nätagget gör aldrig väsen av sig oavsett belastning. Den stora fläkten i fronten gör inget väsen av sig. Jag använde Intels standardkylare inledningsvis, men den hördes tyvärr så den gick fetbort. En Scythe Big Shuriken Rev. B fick rädda dagen. Den nya H70 borde nog gå in däremot. Den har ju en mycket slimmare design runt sockeln, men frågan är hur bra… Läs hela »
Anton Karmehed
Gäst

[quote]Jag har fyra mekaniska diskar plus SSD i den nu, och diskarna är nog de enda jag kan höra och det är bara när de startar upp. [/quote]
Just SSD-som OS disk i lagringsservrar är jag riktigt intresserad av. Exempelvis WHS där systemdisken ofta får double duty med uppackning av filer, nerladdningar och filflyttningar. Borde kunna snabba upp användningen en hel del i en välanvänd server. Hur ser det ut i olika OS, något vi kan få lite insikt i kanske? 🙂

Andreas G
Gäst

Prestandatest får nog komma allt eftersom i bloggform eller liknande, det kommer fördröja saker och ting lite för mycket annars. 😉

Blaxxor
Gäst

Vad hände med dom följande delarna ?

Andreas G
Gäst

[quote name=”Blaxxor”]Vad hände med dom följande delarna ?[/quote]

Mjukvarutestandet och en dum kylare ställde till det. Sen framförallt är jag på semester nu, men hoppas väl kunna ta tag i saker och ting i veckan som kommer.

Svetla
Gäst

Hur går det med de följande delarna? Jag blev helt till mig i trasorna när jag läste första delen. Intressant ämne som jag tror många har dålig koll på. Kanske främst på software sidan.

Andreas G
Gäst

Del 2 är klar, men just nu är det högtryck med andra, högre prioriterade artiklar. Jag vet att jag dragit ut en massa på tiden, men det är ett ganska ordentligt projekt.

Samtidigt har det kommit kvinnor och en helsikes massa jobb ivägen. Jag vill fortfarande skriva klart det här och kommer försöka ge mig på mjukvaran efter nyår.

Svetla
Gäst

Höjer en skål av glöggen för kvinnor och jobb. 🙂 Den som väntar på något gott.

wpDiscuz