Komponenter: Grafikkort

För de spelsugna finns det en komponent som oftast väger tyngre än allt annat. Den komponent vi talar om är så klart grafikkortet. Ett grafikkort kan beskrivas som en egen liten dator; det har en egen processor och eget minne, men båda dessa är helt dedikerade till att rendera grafik. I dagens läge klarar alla grafikkort av grundläggande acceleration av 2D-grafik (det vill säga vanliga program, filmer och så vidare), men vill man syssla med 3D (spel, design eller vad det nu må vara) är ett genomtänkt grafikkortsköp viktigt.

Processor från både Intel och AMD finns numera med integrerad grafik och dessa klarar av grundläggande 2D- och 3D-accelerering. För er som inte spelar några 3D-spel i större utsträckning brukar det är vara ett fullkomligt acceptabelt och dessutom prisvänligt alternativ. AMD i högre grad än Intel erbjuder spelprestanda med sina integrerade kretsar, men för den seriösa spelaren är det fortfarande ett grafikkort som gäller.

Gränssnittet – PCI-Express

Här ska vi främst tala om instickskort och inte integrerade lösningar. Idag har PCI-Express blivit den dominerande standarden för instickskort och då även grafikkort. Tidigare fanns även AGP, men det är en död standard idag och inga nya datorer använder sig av det.

PowerColor Devil 13 HD6970 – Ett av de mer extrema grafikkorten baserade på Radeon HD 6000

PCI-Express är den standard som används idag, men det gäller att ha ögonen öppna för vilken version av PCI-Express som ditt moderkort och grafikkort stödjer oh behöver. Om ditt moderkort är för gammalt kan du gå miste om prestanda på grund av otillräcklig bandbredd eftersom din version av PCI-Express är för gammal.

Det ska även påpekas att man kan använda PCI-Express till mer saker än grafikkort. Det har gått långsamt, men allt fler ljudkort och nätverkskort använder sig av just PCI-Express. Det ska inte blandas ihop med det mycket äldre PCI-formatet, som är en standard som funnits enda sedan moderna datorer kom till. Det vanligaste är att PCI-Express-moderkort även har PCI för att man ska kunna använda äldre ljud- och nätverkskort som oftast följer PCI-standarden.

Få tillverkare – många kort


MSI N560GTX-Ti Twin Frozr II 2GD5/OC – Egenutvecklad kylare och trimmat.

I huvudsak finns det två stora tillverkare av grafikkretsar idag. Dessa heter AMD, tidigare ATi, och NVIDIA. AMD är företaget bakom kort med namnet ”Radeon” och NVIDIA står bakom korten som heter ”GeForce”. ATI och NVIDIA är företagen som tillverkar själva ”grafikprocessorerna” först och främst, men erbjuder även en så kallad referensdesign för hela kortet som tredjepartstillverkare kan använda eller utveckla ett eget alternativ. I de fall som de gör det är de ofta lite vassare och erbjuder fler funktioner och bättre kylning.

Man kan något förkortat säga att det därmed egentligen finns två sorters grafikkort idag: de som är baserade på ATI:s teknik och de som är baserade på NVIDIA:s teknik. Vilket märke sedan kortet har (tex. ASUS, MSI, Sapphire, Gainward eller ABIT osv.) spelade mindre roll tidigare, men det har blivit allt vanligare att tillverkare väljer att lansera grafikkort med lite förbättrade egenskaper än standard. Egna kylare och egenutvecklade funktioner är idag ganska vanliga.

Alternativ finns – nästan

Det ska tilläggas det finns faktiskt fler kretstillverkare än ATI och NVIDIA och den som framförallt förtjänar lite utrymme här är S3 och dess Chrome-serie. S3 vaknade till liv igen efter viss dvala genom att lansera nya kretsar i slutet på 2005 och med dessa hoppades man kunna tränga sig in i de undre segmenten. De två huvudkretsarna var både relativt lågpresterande kretsar, men de har också ett pris därefter vilket gjorde dom till potenta alternativ ändå. För den som ute efter stöd för många skärmar kan nog även vara intresserad av grafikkort från Matrox som specialiserar sig på just det.

2D har fått ett lyft

Något som fått ett rejält lyft över de senaste generationerna är förbättrat stöd för video och generell 2D-kvalité, Något som tidigare varit ganska förbisett, men som både ATI och NVIDIA har utvecklat nya kraftfulla kretsar för att förbättra bildkvalitén, bland annat vid videouppspelning. NVIDIA erbjuder PureVideo medan ATI har AVIVO. De erbjuder båda högkvalitativa optimeringar och teknologier. Om du är filmfantast och noggrann med bildkvalitén är detta två saker du definitivt bör väga. De två kretsarna erbjuder även stöd för hårdvaruacceleration av olika komprimeringsteknologier, ex. H.264 och kretsarnas mjukvara uppdateras ganska ofta.

Vilket kort ska man välja?

Att välja grafikkort kan delas upp i ett par steg. I första hand måste man välja vilken prisklass man vill hamna i. De flesta korten under 1000 kronor är ganska svaga för att spela spel. Dock så får man ett betydligt snabbare för bara några hundralappar till, ~1500-2000. För de riktigt hårdnackade spelarna kan det vara värt att betala ännu mer än så för att få tillgång till den bästa prestandan och bildkvalitén. När man hittat en priskategori som man finner lämplig är det dags att välja kretstillverkare: ska kortet vara baserat på ATI eller NVIDIA? Här finns det inga raka svar då det är en ständig kapplöpning mellan de två.

Slutligen blir det dags att välja kort. Det som skiljer här är ofta tillbehörspaketen som de olika tillverkarna skickar med sina kort. Kanske vill man ha en massa extra mjukvara och är beredd att betala någon hundralapp för detta. För vissa är det bättre att köpa det mest basala man hittar och därmed spara pengar. Vissa överklockar sina kort från fabrik vilket ger en extra boost, ofta helt gratis. Det som däremot kan vara värt en extra krona är kylningen. Många tillverkare har egna kylare som är bättre än den referenskylare som AMD eller NVIDIA har utvecklat till sina kort.

Att tänka på med moderna kort är att de ofta är väldigt strömkrävande. De dyrare korten kräver ofta så pass mycket ström att man måste vara noggrann med vilket nätaggregat man har. Lägsta rekommenderade specifikationerna står oftast utskrivet på paketen men i regel är det bra att hålla sig på minst 500 watt eller över om man vill ha ett av de snabbare grafikkorten.

Som vi nämnde är grafikkortet avgörande främst för er som spelar mycket spel. En vanlig syn i datorbutiker är moderna datorer med snabba processorer och mycket interminne, men att de tråkigt nog har riktigt dåliga grafikkort. En snabb processor eller stora mängder minne kan aldrig uppväga ett dåligt grafikkort så om ni är spelsugna är det bäst att ta en extra titt.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?