Komponenter: Optiska enheter - CD/DVD

De mest använda portabla lagringsmedierna i dagsläget är antingen de optiskt baserade, CD, DVD eller Blu-ray och de flash-baserade USB-minnena (nästa sida). CD och DVD-skivor används överallt, musikskivor, filmer, semesterfoto, ja allt digitalt material lagras numera på detta medie. Den stora skillnaden mot ett par år sedan är att dessa lagringsmedie är direkt tillgängligt för de allra flesta datoranvändare i form av CD och DVD-brännare.

Även om man fortfarande kan köpa optiska enheter som enbart kan läsa skivor är det en väldigt tunn marknad då prisskillnaderna mot de skrivbara modellerna ofta är ytterst små. Det enda fallet är det är stor skillnad är för Blu-ray, där man kan hitta BR-spelare, men då klarar de i regel av att bränna DVD och CD ändå.

Vi kommer därför att inrikta oss på de enheter som inte bara läser optiska skivor utan även kan skriva eget material på dem för användning vid backup eller separat lagringsmedie vid sidan av den interna hårddisken.
Först tar vi dock en kort genomgång av de optiska standarder som används i nuläget.

Den största skillnaden mellan CD och DVD-formatet är lagringskapaciteten. CD-formatet kan som standard lagra högst 700MB per skiva. En del brännare är dock kapabla att göra en så kallad ”Overburn”, vilket gör det möjligt att spara mer än 700MB på en enda skiva.

hd
Hitachi Hybrid Drive kombinerar Blu-ray med SSD i en enhet

DVD – Innehåller mer än man kan tro

För DVD-formatet är det dock lite mer invecklat då man för tillfället använder olika tekniker för att lagra information på en DVD-skiva. En brännbar DVD-skiva i butik har en specificerad lagringskapacitet på 4.7 GB. Men inom industrimarknaden, t.ex. för film och musik, använder man sig av Dual layer DVD-skivor, en skiva med två skriv/läsbara lager, och dessa skivor har en lagringskapacitet på runt 8,5 GB. Dessa skivor används vid tryckning av musikalbum, filmer m.m. Även en del DVD-brännaren kan göra en ”Overburn.”

Dual Layer-tekniken har även funnits på konsumentmarknaden ett bra tag men priserna är ofta betydligt högre och skrivhastigheterna lägre.

Till skillnad från CD-formatet lyckades man heller aldrig enas om en specifik DVD-standard varav det i dagsläget finns tre olika DVD-standarder, DVD-, DVD+ och DVD-RAM. Den förstnämnda var den officiella standarden men DVD+ var den teknik som snabbast utvecklats med t.ex. snabbare brännhastigheter. Den sistnämnda tekniken var ovanlig och lite av en outsider om vi ser till användning i en PC.

De flesta DVD-brännare i dagsläget är ”combo-modeller” som både klarar DVD- och DVD+, även de allra flesta stationära DVD-spelare klarar båda formaten så vilket man väljer är till stor del en smaksak.

Hastigheter och kapacitet – 1x har många betydelser

bdxiodata

I-O Data BRP-U6X – extern BR-brännare


En annan sak som ofta orsakar en hel del missförstånd är själva brännhastigheten på CD och DVD-medie. De snabbaste CD-brännarna ligger i dagsläget på runt 52x hastighet medan DVD-brännare i regel inte kommer längre än till 16x hastighet.
Sett enbart till dessa siffror borde det vara ett heltidsjobb att bränna DVD-skivor men så är självklart inte fallet.

Anledningen till detta är att de två formaten använder sig av olika tekniker för att bränna skivor och 1x står för olika mängd data.

1x för CD-formatet är detsamma som 150 KB/s medan 1x för DVD-formatet är detsamma som 1350 KB/s. Detta ger oss följande tabell.

Hastighet: CD: DVD: Blu-ray:
1x 150 KB/s 1 350 KB/s 4 500 KB/s
2x 300 KB/s 2 700 KB/s 9 000 KB/s
4x 600 KB/s 5 200 KB/s 18 000 KB/s
6x 900 KB/s 8 100 KB/s 27 000 KB/s
8x 1 200 KB/s 10 800 KB/s 36 000 KB/s
12x 1 800 KB/s 16 000 KB/s 54 000 KB/s
16x 2 400 KB/s 21 600 KB/s
20x 3 000 KB/s 26 800 KB/s
32x 4 800 KB/s
52x 7 800 KB/s

Detta ger oss en bra bild av formatens teoretiska överföringshastighet men det är inte alltid man når upp till dessa ”maxvärde” under bränning. En full 700 MB CD-skiva tar i runda slängar 2 min att bränna i en 52x-brännare medan en full 4.7 GB DVD-skiva tar runt 5-6 min att bränna i en 16x-brännare.

Kapacitet per lager
CD DVD Blu-ray
700 MB 4,7 GB 25 GB

DVD Dual Layer-formatet som också letat sig in på datormarknaden har än så länge mer begränsade skrivhastigheter där 8x hastighet är vad toppmodellerna presterar i dagsläget. Detta kommer dock att bli bättre i framtiden när tekniken bli mer etablerad.

Blu-ray segrade, HD DVD försvann

Utöver de vanliga CD och DVD-formaten slogs två nya kommersiella optiska lagringsformat om marknaden. var HD DVD och Blu-ray, vilka ses som uppföljare till det populära DVD-formatet. HD DVD hade en maximal kapacitet på 30GB med en dubbellagersskiva (15GB per lager) medan Blu-ray erbjuder hela 50GB lagring på en dubbellagersskiva (25GB per lager). Blu-ray erbjöd dessuom mycket hårdare kopieringsskydd och gick till slut segrande ur striden.

Den kraftiga ökningen i lagringskapacitet kommer först och främst från det faktum att båda teknikerna använder sig av en blå laser som kan skriva och läsa mer data på en given yta, till skillnad mot den röda laser som dagens DVD-format använder sig av. Priserna är fortfarande höga, men går i rätt riktning.

Formatet på optiska enheter är standardiserat och mäter/heter 5.25″, vilket faktiskt inte är bredden på själva enheterna utan på de disketter som en gång användes och satt på samma position som dessa. Det går även att använda externa varianter som då kopplas in i datorn via USB eller FireWire-anslutningar, precis som externa hårddiskar. Dessa enheter är lättare att flytta mellan olika datorer men kostar mer och ger ofta något sämre prestanda än de interna modellerna.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Per-Ola ErikssonDavid tahlinmatskNooben2k+13tobies Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sille
Gäst
Sille

Hej! 😀 Vad kostade och bygga den datorn ni byggde?

olleball
Gäst
olleball

Hej! Tack för en bra sida. Just denna datorbyggarguide är i synnerhet mkt intressant läsning. Kan jag tanka hem den som en pdf och skriva ut? Mvh 🙂

Andreas G
Medlem

Hej!
Inte i nuläget, men det är något som kan komma.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig

Andreas G
Medlem

[quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.

Valentin Nielsen
Medlem
Valentin Nielsen

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Valentin N”]Jag skulle kunna ta min tid och göra det fint och göra det som pdf fil..

PM mig[/quote]

Kan vara bra att veta att materialet på hemsidan är skyddat och inte får kopieras eller spridas utan vår tillåtelse. Att göra en kopia för eget bruk är dock inget vi kommer att hänga upp oss på.

Vi har en plan för allt på sidan och tyvärr ligger inte PDF så högt upp på priolistan.[/quote]

Det är därför jag gärna vill hjälpa er. Det är inte för eget bruk utan för nordicharware.

Daniel Bengtsson
Gäst
Daniel Bengtsson

Hej!

Jag har länge velat bygga min egna dator och nu när jag hittade denna guiden så blev jag väldigt glad, men era videoklipp kommer inte upp.

Är det rätt uppfattat eller är det bara en bugg för mig?

Dunya Sharad
Gäst
Dunya Sharad

hej!
Kan man veta vad komponenterna är gjorda av d.v.s vilka material?

Tiina
Gäst
Tiina

Jättebra guide…..MEN, säger samma som Daniel: Videoklippen kommer inte upp. Vad för fel??

jacub
Gäst
jacub

deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😉

tobies
Gäst
tobies

jeg håler me, deta er jäte svårtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :sigh: :sigh:

Nooben2k+13
Gäst
Nooben2k+13

[quote name=”jacub”]deta er jäte svårt 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 😥 ;-)[/quote]

Soppa, jobba hårdare :L

Mats Karlsson
Medlem
Mats Karlsson

Jag har gjort en PDF, funkar bättre i läsplattan än websidan.

Ska jag skicka den till er ?

/M

David tahlin
Gäst
David tahlin

Mm

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till CD/DVD för en Antec p180. Någon som kan tipsa om var jag kan få tag i sådana?

Per-Ola Eriksson
Gäst

Jag söker monteringsskenor till en Antec P180. Någon som vet var man kan skaffa sådana?