Summering och omdöme

Det är ingen akut brist på grafikkort i marknaden och sortimentet är relativt brett med några få gap mellan prisklasserna. AMD:s senaste tillskott i Radeon 300-familjen är ett efterlängtat grafikkort, nämligen Radeon 380X som är tänkt att täppa till gapet mellan Radeon 380 och Radeon 390.

Radeon R9 380X 006

Kan bli vasst när priset faller

AMD har valt att positionera Radeon 380X som ett ”mest prestanda för pengarna”-grafikkort för spelare där fokus ligger på att leverera så bra prestanda som möjligt i högre upplösningar. Prestandamässigt är skillnaderna mellan Radeon 380 och 380X stundtals väldigt små och rör sig i regel om mindre än 5 bildrutor per sekund. Jämfört med Nvidia:s motsvarighet, vilket blir närmst ett GTX 960, presterar Radeon 380X dock överlag bättre i samtliga spel.

Problemet för 380X blir helt enkelt priset. Med ett cirkapris på 2 650 kronor för det testade XFX kortet har AMD valt att prissätta 380X för högt i förhållande till prestandan och hur marknaden faktiskt ser ut idag. För några hundralappar extra kan man köpa sig ett Radeon 390 ett GTX 970, som båda två är kraftfullare och/eller mer energieffektiva grafikkort än 380X. Vill man hellre spara på pengarna kan man istället kika på Radeon 380 eller ett GTX 960.

Skillnaden i pris mellan ett Radeon 380X, GTX 970 eller ett Radeon 390 är för litet för att vi ska kunna rekommendera Radeon 380X. Men det börjar bli ganska trångt i nedre mellanklassen för grafikkort och en justering av priser kan mycket väl komma att ske snart. Vid ett något lägre pris tycker vi att Radeon 380X är ett intressant grafikkort som mycket väl kan bli ett bra alternativ för den som är sugen på att bygga nytt eller uppgradera en befintlig dator.

XFX Radeon R9 380X DD Black Edition OC
Radeon R9 380X 001
XFX’s Radeon 380X ”Double Dissipation” kommer fabriksöverklockad, och det finns trots det och den låsta spänningen lite utrymme för egna frekvensökningar. XFX Radeon 380X är ett normalstort grafikkort med en skön svart design som tar upp två PCI-platser och erbjuder fyra skärmutgångar. Kylarlösningen är relativt sval för det här prestandasegmentet, men är alldeles för högljudd under belastning. På grund av det något höga priset och den högljudda kylaren blir det ingen köprekommendation, men vi hoppas på att priset sjunker framöver.

Fördelar
+ Kompakt
+ Svalt
+ Fabriksöverklockat
+ Energieffektivt

Nackdelar
– Förhållandevis högt pris
– Högljudd kylare

Cirkapris: 2 630 kronor inklusive moms (Ej ännu listat på Prisjakt.se)

Nya grafikkortstester framöver

https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.pngI samband med den här artikeln lanserar vi våra nya testsystem och en uppdaterad testmetodik för grafikkort som vi kommer använda i en uppdaterad version av Svenska Grafikkortsguiden framöver. Det innebär att vi inte bara kommer kunna testa fler grafikkort, utan också djupare och mer noggrannt och tidsaktuellt än tidigare. Håll utkik på Nordichardware.se framöver efter uppdateringar om Sveriges största test av grafikkort!

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
dj christianHighGroundCarl HolmberginstreamSvenTobak Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Kul att se Project Cars i er testsvit!

Torbjörn Gildå
Medlem
Torbjörn Gildå

Så AMD kör med CUDA-kärnor också nu… 😀 (första tabellen, första sidan)

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”SvenTobak”]Kul att se Project Cars i er testsvit![/quote]

Kul att det uppskattas, SvenTobak! Vi har ytterligare lite fler speltitlar som vi kommer lägga till inom kort! 🙂

[quote name=”instream”]Så AMD kör med CUDA-kärnor också nu… 😀 (första tabellen, första sidan)[/quote]

Där hade det visst smugit sig in ett fel i vänsterkolumnen, nu är det i alla fall åtgärdat – tack för påpekandet! 🙂

Johan
Medlem
Johan

Hej, bra test som vanligt NHW men på Far Cry 4 har ni inga resultat från 4k utan två stycken på 1440p. 🙂

dj christian
Gäst
dj christian

Tycker ruta per watt resultaten är mer än missvisande om ni bara prövar ett spel som är optimerat för AMD kort istället för hela spelsviten. Sedan borde ni byta färg på stapeln för AMD Radeon 380X från orange till mörkrött istället så känner igen att det är ett AMD-kort som testas.

Men annars bra test!