Kylare: Temperatur och ljudnivå

Vi har redan kikat närmare på både AMD:s egen referenskylare och XFX: vidareutvecklade lösning med förångningskammare samt dubbla fläktar. Nu är det så dags för dem att bekänna färg vid verklig användning och för detta ändamål har vi valt det kanske mest krävande grafiktestet i vår testsvit, Metro 2033. Efter 10 minuter av väldigt tung belastning avläser vi både den maximala temperaturen på grafikkortens grafikkretsar, samt ljudnivån på respektive kylare. Testerna sker i en öppen testmiljö utan några extrafläktar förutom CPU-kylaren med sin 140mm fläkt som blåser ner mot moderkortet.

XFX tillhandahåller två olika BIOS-profiler för sitt Radeon HD 7950 Black Edition och vi testade korten med båda, både i en ensam konfiguration och med två kort i en CrossFire-konfiguration.

Vi var närmast positivt överraskade av XFX kylarlösning på Radeon HD 7970 Double Dissipation som gav god kylning vid en relativt låg ljudnivå. Tyvärr fick vi inte samma fina resultat med XFX nya Radeon HD 7950 Black Edition. Med mindre metall i kontakt med grafikkretsen fick vi likvärdiga temperaturer men märkbart, både uppfattad och uppmätt, lägre ljudnivå med det mer energislukande Radeon HD 7970. Även om de dubbla fläktarna har ett ganska milt ljud är de trots allt klart hörbara över resterande komponenter i testsystemet och faktiskt klarar sig AMD:s referenskylare riktigt bra i detta test, både sett till temperatur och ljudnivå som ni ser här nedan.

Sound_Load

Temperature_Load

Vi skulle helt klart rekommendera att man håller fast vid XFX standardbios som ger trots allt fullgod kylning vid lägre ljudnivå, men för dem som vill kräma på med högre överklockning eller helt enkelt har problem med sin kylning kan Gamer-profilen vara värd ett försök även om man även kan styra fläktarna med egna profiler.
Värt att notera är hur temperaturerna och ljudnivån inte påverkas allt för mycket när vi kopplar in ett extra kort i systemet för en CrossFire-konfiguration. Här ser vi en effektivare lösning än exempelvis Radeon HD 6970 i CrossFire där de stora fläktarna ger även det övre kortet fullt tillräcklig kylning, något som även avhjälps av det goda utrymme vi har på testmoderkortet ASUS Rampage IV Extreme.

Överlag har XFX hyfsat med sin kylarlösning på XFX Radeon HD 7950 Black Edition men vi kan inte låta bli att vara något missnöjda över att faktiskt registrera överlag sämre ljudnivåer än med det annars mer värmeutvecklande Radeon HD 7970 som använder sig av liknande kylarteknik.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Swedish Berserk
Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Bra recension! 🙂 Detta kortet ser riktigt bra ut faktiskt. Bra Prestanda/Watt också. Dock är priserna höga nu när AMD inte har någon konkurrens. När är det tänkt att AMD ska släppa HD7800/HD7700 graffekorten? De kan bli riktigt spännande att se prestandan på!

HeJo
HeJo
12 Årtal sedan

Trevligt kort, lite dyrt bara men det går säkert ner när Nvidia får ut sina nya kort.
Dessutom visar testet att vi kan förvänta oss rejält prestandalyft för HD7970 i en del spel när nya drivare kommer ut.

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

Ja det finns helt klart mer prestanda att hämta, ska se ifall vi har möjlighet att köra om kortet med nya drivrutiner men det finns ju inga tvivel om att AMD för närvarande har fullt kommande i toppsegmentet på grafikkortsmarknaden.
Personligen hoppas jag att AMD kan lägga mer vikt vid sina kontakter med spelutvecklare samt ytterligare optimera sin drivrutinsutveckling, där finns både prestanda och användarvänlighet att hämta.

flopper
flopper
12 Årtal sedan

Bra men kostsam.
Lär vänta till i höst. 😀

shaglord
shaglord
12 Årtal sedan

Klockade inte samma kort 1200 MHz hos swec? Skumt att det är sån stor skillnad. /s

mcnaldo
mcnaldo
12 Årtal sedan

Jag får inte riktigt ihop era siffror i början. Ni skriver att man stängt av fyra GCN-enheter och att varje enhet innehåller 32 Radeonkärnor:

2048 – 1792 = 256
4 * 32 = 128

Antingen har man stängt av åtta GCN-enheter, eller så innehåller varje GCN-enhet 64 Radeonkärnor eller så har ni rapporterat fel antal Radeonkärnor för korten.

shaglord
shaglord
12 Årtal sedan

Jo jag tänkte på det förut också. 64 sp måste det vara i varje enhet. /s

mcnaldo
mcnaldo
12 Årtal sedan

Eftersom ni visar resultat på CrossFire för både standardkortet och XFX variant antar jag att ni hade totalt fyra kort inne. Passade ni på att göra några tester i Quad CrossFire?

Anton Karmehed
Admin
12 Årtal sedan

[quote name=”mcnaldo”]Jag får inte riktigt ihop era siffror i början. Ni skriver att man stängt av fyra GCN-enheter och att varje enhet innehåller 32 Radeonkärnor: 2048 – 1792 = 2564 * 32 = 128 Antingen har man stängt av åtta GCN-enheter, eller så innehåller varje GCN-enhet 64 Radeonkärnor eller så har ni rapporterat fel antal Radeonkärnor för korten.[/quote]Det har blivit lite fel i texten ja, 64 Radeon-kärnor är det per GCN Compute Unit som består av 4 SIMD-enheter med 16 Radeon-kärnor vardera. Har uppdaterat detta nu. Angående överklockningen kan det skilja väldigt mycket från GPU till GPU. Vet inte vad… Läs hela »

snopp1234567
snopp1234567
10 Årtal sedan

😥 😀 😆 🙂 8) 😉 😉 😉 😉 😉 😐 😐 :-* 😳 :-* 😳 😳 🙁 🙁 😥 😮 😮 😮 😕 😡 😮 😮 😮 😛 :zzz :zzz :zzz 😛 😛 😛 😛 🙄 🙄 :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: :sigh: 😛 😮 😮 :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz 😡 😕 😥 😀 😀 :-* 🙁 🙁 😳 😳 😳 :sigh: :sigh: