Nvidias referenskort

Till skillnad mot lanseringen av exempelvis Geforce GTX Titan och GTX 690 ger Nvidia sina tillverkarpartners mer eller mindre fria händer när det gäller lanseringen av Geforce GTX 650 Ti Boost. Här får man använda sig av egna unika kylningslösningar och spetsa klockfrekvenser direkt från fabriken.

När vi får chansen att testa den nya grafikkretsen är det däremot med ett referenskort från Nvidia som inte har lite likheter med dyrare kort i Geforce GTX 600-serien.

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_01

Nvidia bygger återigen på samma grund som Geforce GTX 660 med ett förhållandevis kort kretskort och komponenter dimensionerade för att driva den något kraftfullare grafikkretsen i GTX 660. Vi har även kunnat bekräfta att flera partnertillverkare just bygger sina GTX 650 Ti Boost-kort på mer eller mindre exakt samma kretskort man använder till GTX 660, ett förfarande det är svårt att klaga på.

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_02

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_03

Grafikkortets kylningslösning förstör dock planerna på att trycka in GTX 650 Ti Boost i ett minisystem. Även om grafikkortet inte är överdrivet stort ger det ganska rejäla kylarhöljet ett ordentligt överhäng och grafikkortet mäter totalt 240 millimeter och är någon centimeter längre än exempelvis Sapphire Radeon HD 7790 Dual-X vi nyligen tittade närmare på.

Goda nyheter är däremot att Nvidia inte snålat på kortets funktionalitet. Vi hittar mest noterbart en ensam SLI-kontakt ovanpå kortet, en funktion man inte gav stöd för på Geforce GTX 650 Ti. Strömförbrukningen är högre men vi klarar oss fortfarande med en ensam 6-pins strömkontakt.

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_05 Geforce_GTX_650_Ti_Boost_06
Geforce_GTX_650_Ti_Boost_06 Geforce_GTX_650_Ti_Boost_07

Grafikkortet använder sig av en dubbel expansionsplåt med fyra bildskärmsanslutningar, två Dual-link DVI-I, en HDMI och en Displayport-anslutning.

Nvidias referenskylare

Kikar vi närmare på kylaren består den av en större aluminiumfläns med kopparbas monterad på grafikkretsen och sedan ett större heltäckande plasthölje som huserar den radialfläkt som suger in luft på baksidan av grafikkortet och blåser det in över flänsen och ut genom expansionsplåten och datorlådan.

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_08

Geforce_GTX_650_Ti_Boost_10 Geforce_GTX_650_Ti_Boost_11

Vi har inte varit direkt överförtjusta i Nvidias referenskylare i mellanklassegmentet tidigare och vi kan väl avslöja redan nu att man ska leta efter tredjepartstillverkare och andra kylningslösningar om man vill få optimala resultat. Samtidigt är det ingen katastrofkylare, något vi kommer att gå in på närmare snart. Men först ut en mängd spännande prestandatester.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
mcnaldoAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mikael
Medlem
Mikael

Jag ställer mig lite frågande till två saker:
1. Att ni plockar bort det test där AMD presterar betydligt bättre än Nvidia från jämförelsen. Jag vill veta hur det ser ut totalt sett, inte hur det ser ut om ni handplockar resultat som är fördelaktiga för det aktuella grafikkortet.

2. Att ni skriver att 650 Ti Boost är mer strömeffektivt än t.ex. 7790 utifrån mätningar som mäter systemets totala strömförbrukning. Om ni inte har koll på hur mycket övriga systemet drar, kan ni inte uttala er om vilket kort som är mer strömeffektivt.

Mikael
Medlem
Mikael

1. Jag skulle gärna se att ni redovisade medelresultaten både med resp. utan de tester som ni tycker ger en skev bild så att man själv kan välja kort utifrån den jämförelse som ligger närmast ens egna tänkta användning. 2. Som jag ser det är problemet att ni uttalar er om prestandavinsten i relation till den ökade totalförbrukningen. Hade ni haft ett system som drog mer i grundutförande än det system ni använde nu, hade ju jämförelsen blivit än mer fördelaktig för GTX 650 Ti Boost. En skillnad på 40W blir ju procentuellt sett mindre om övriga systemet drar 500W… Läs hela »