Intro

Nvidia kliver in i budgetklassen med Pascal-korten Geforce GTX 1050 Ti, med siktet inställt på gaming i 1080p. Vi testar två instegsmodeller från MSI!

Den här artikeln är en del av Svenska Grafikkortsguiden, Sveriges största löpande test av grafikkort och din hub på Nordichardware för allt material som har med grafikkort att göra. Där hittar du alltid våra senaste produktrekommendationer, tester, nyheter och marknadsanalyser.


 

Instegs- och budgetklassade grafikkort har fram till nyligen inte fått någon större kärlek från AMD eller Nvidia. Medan Nvidia var upptagna med att erövra entusiast- och prestandaklassen tampades AMD med mellanklassen, och fram till lanseringen av Radeon RX 470 och RX 460 var det relativt tomt på nya grafikkort på marknaden i de här segmenten, för användare som vill ha mer prestanda än den integrerade grafikkretsen i processorn men utan att gräva för djupt i plånboken. Den som letade efter ett billigare alternativ för att driva enklare spel fick nöja sig med dyrare och/eller äldre grafikkort.

Lyckligtvis var AMD snabba med att lansera deras grafikkort ur Polaris-familjen som var alla billigare alternativ. Men som vi har nämnt tidigare reflekterade inte riktpriset i Sverige, priserna utomlands och grafikkort som var, och är, klassade insteg och budget blev plötsligt några hundra kronor dyrare.

Nvidia är medvetna om deras försvinnande närvaro i de lägre prisklasserna när man idag lanserar Nvidia Geforce GTX 1050 Ti och GTX 1050 med ett aggressivt riktpris. Geforce GTX 1050 Ti och lillebror GTX 1050 är två instegsgrafikkort för enklare gaming på lägre upplösningar, med bred fokus på konsumenter som letar efter grafikkort som kan driva kända esportstitlar och onlinespel.

Konkurrens när den fungerar – AMD sänker priser

Något som vi datorentusiaster och datorspelare har saknat de senaste åren är jämn konkurrens i alla prisklasser. Datorkomponenter kostar mer för varje år, och det är inte bara dollarn som är den stora boven. Konsumenterna vinner när konkurrens finns och det ger, som i det här fallet, snabba resultat. AMD meddelar dagen innan lanseringen av de nya Pascal-korten att man sänker priserna på två av deras direkta motsvariga modeller av grafikkort med ungefär 100 kronor var. Det kanske inte låter som mycket, men uppgår till ungefär 5 procent mindre i riktpris.

Innan vi kör igång testerna kikar vi lite närmare på den nya grafikkretsen GP107 på nästa sida men eftersom vi redan har skrivit om arkitekturen Pascal hoppar vi över den här, den som är intresserad om själva arkitekturen kan läsa vår artikel om referenskortet Nvidia Geforce GTX 1080 här.

8 KOMMENTARER

 1. Spännande kort, har läst att många råder en att avvakta med köpa direkt, då första “batchen” av kort kan vara lite svaga för överklockning och sånt. Undrar om ni här vet något om det eller om det är bara “rykten”.

  • Testexemplaren av Geforce GTX 1050 Ti vi har testat överklockar båda två till en effektiv boostfrekvens på 1 911 megahertz, men inte över, och av våra amerikanska kollegors tester att döma så verkar det finnas en spärr på klockfrekvensen. Likaså minnesfrekvensen som trots att det är överklockat till över 2 000 megahertz i verkligheten inte klockar över den gränsen. Det är med stor sannolikhet begränsningar från Nvidia, och vi har svårt att se att man lyfter på de. Vi har kontrollerat våra resultat och “taket” för GP107 ligger på 1 911 megahertz i klockfrekvens, och 2 002 megahertz i minnesfrekvens.

 2. Tomshardware som testat både 1050 och 1050 ti sågar den senare för att det ligger för högt i pris i jämförelse med “vanliga” 1050. Istället är det “vanliga” 1050 som rekommenderas för den hugade spekulanten.

 3. Det var tydligen inte så stor skillnad på hur mycket ström dom äter. Jag trodde gaming versionen hade en extra sladd pga att moderkortet kanske inte kunde ge ut all ström som krävdes igenom pcie porten. inte för att det har någon större betydelse kanske men det får ju en att undra om hur mycket ström som kan komma ut igenom pcie innan den går i sönder.. kan iofs också vara så att jag har missuppfattat hela poängen med extra sladden lol.

  Temperaturen på OC va ju lite lägre i både load och idle men jag antar att ni tog gaming versionens högre inställningar med i inräkningen på slutreslutatet.

  ~2 FPS i skillnad på ren spel prestanda är ju också lite konstigt.

  Hade varit lite bättre ifall ni testade med nya spel fast med normal upplösning dvs 1920×1080 eller lägre eftersom det är väldigt få som köper low-end kort och förväntar sig att köra spel i högre 🙂

  • Glömde tilllägga att Battlefield 3 för temp test är ganska så messigt val eftersom båda grafikkorten är enligt game-debate och “can you run it” 200% över rekommenderad prestanda klass vilket gör testen ganska fel räknad eller kanske bättre sagt otrovärdig och att temperaturen kan komma högre med ett bättre spel val för testen som är i samma klass

   • Extra strömförsörjningen på den här prestandaklassen, och specifikt för GTX 1050 Ti, behövs oftast bara i extremfall och vid överklockning där effekten (läs: Power Limit) har skruvats upp. I majoriteten av fallen räcker strömmen över PCIe-platsen.

    Angående temperaturerna så stämmer det att den billigare OC-varianten är lite svalare, och det beror på att fläkten är igång konstant och det snurrar betydligt snabbare än Twin Frozr 6-kylarens fläktar – som istället går väldigt tyst.

    Skillnaden i prestanda förklaras av att frekvensen för de här korten skiljer på mindre än 1 procent, det är en skillnad på 13 megahertz. Boostfrekvensen för Gaming X-kortet är lite högre än för OC, vilket gör att det också presterar bättre överlag, och tittar vi på de syntetiska testerna så ser vi en skillnad på ungefär 6 procent. Men eftersom boostfrekvensen aldrig maxar ut hela tiden får vi droppar i FPS vilket gör att den genomsnittliga FPS:n sjunker lite.

    Tack för din feedback om temperaturerna, vi är medvetna om att Battlefield 3 är lite gammal vid det här laget men det är fortfarande relevant som ett mellanklass-spel, alla köpare spelar inte de senaste och mest krävande spelen och vi tycker att Battlefield 3 är en bra måttstock. För temperaturer under maximal belastning kommer vi introducera ett nytt test snart!

    • ursäkta men jag kan faktiskt inte hålla med om att bf3 är ett mellanklass spel när det t.o.m kan köras på minimum med ett gammalt geforce 8800 512mb

     När man spelar så spelar man i flera timmar så era tester på 15min ger ju inte korrekta svar, borde vara minst 1 timme ifall ni är seriösa..

     Har kollat era andra tester på high-end kort och där har ni också haft bf3 som test spel i 15min..

     • Vi är medvetna om att Battlefield 3 har gråa har, och vi har inkluderat stresstesterna som ett komplement för tyngre och längre belastning. Vi arbetar med att uppdatera testmetodiken som vi kommer att introducera så snabbt vi har hunnit testa om alla grafikkort. Angående 15 minuters-gränsen, temperaturerna stabiliserar sig relativt snabbt i ett chassi på grund av det konstanta luftflödet in och ut ur chassit.

LÄMNA ETT SVAR