Asus Geforce GTX 970 Strix 4GB

Asus_GTX970_Strix_09

Asus Geforce GTX 970 Strix 4GB
Krets GM204
Cuda-kärnor 1 664 st.
GPU-frekvens 1 114 MHz (Referens GTX970 – 1 050 MHz)
Boostfrekvens 1 253 MHz (Referens GTX970 – 1 178 MHz)
Grafikminne 4 GB GDDR5 (Referens GTX970 – 4 GB)
Minnesbuss 256-bit (Referens GTX970 – 256-bit)
Minnesfrekvens 7 012 MHz effektivt (Referens GTX970: 7 012 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1x HDMI 2.0, 1 x DisplayPort 1.2
Strömförsörjning 1 x 8 pin
Längd 283 mm

Asus väljer som väntat att sjösätta sitt första Geforce GTX 970-kort i grafikkortsfamiljen Strix. Som de flesta partnerspecifika GTX 970-modeller har Asus laddat med egen kylare, eget kretskort och spetsade klockfrekvenser för den nya Maxwell-kretsen.

Asus GTX 970 Strix arbetar i en basfrekvens om 1 114 megahertz och en boostfrekvens på 1 253 megahertz, en hyfsad ökning från referensmodellens 1 050 resp. 1 178 megahertz. GDDR5-minnet arbetar i referenshastigheten 7 012 megahertz och ligger på totalt 4 gigabyte – allt enligt Nvidias egen referensdesign.

Asus_GTX970_Strix_01

Vad som däremot inte är referens är själva grafikkortskylaren, här har Asus alltså satsat på sin uppdaterade Directcu II-kylare som vi bland annat sett tidigare på Geforce GTX 780 Strix. Huvudnumret är Asus så kallade 0dB fläkt som betyder att kylarens fläktar stängs av helt när GPU-temperaturen sjunker under 65 grader, vilket gör att kortet då kyls helt passivt och ljudlöst. I övrigt lovar asus 30 procent lägre temperaturer och tre gånger så låg ljudnivå som Nvidias referenskylare. Strix-kortet kommer även med en heltäckande bakplåt som gör kortet lite extra robust.

Den stora skillnaden mot tidigare prestandamodeller i Strix-serien är att man här nöjer sig med en fysiskt mindre modell och färre värmeledningsrör vilket förklaras ganska enkelt av kortets betydligt mer begränsade värmeutveckling. GTX 970 drar upp mot 145 watt medan GTX 780 Ti ger kylaren upp till hela 250 watt att brottas med.

Asus_GTX970_Strix_02 Asus_GTX970_Strix_04
Asus_GTX970_Strix_06 Asus_GTX970_Strix_03

Grafikkortet tar upp två expansionsplatser i ditt chassi och kylaren kommer med en för Nvidia traditionell uppsättning skärmanslutningar, två DVI, en Displayport och en HDMI. Positivt är däremot att den sistnämnda lyder under HDMI 2.0 specifikationen och alltså ger stöd för ultrahd/4K-upplösning vid 60 hertz.

Kretskortet är också unikt för Asus GTX 970 modell där man som hittills enda tillverkare satsar på en ensam 8-pins strömkontakt där övriga modeller vi kikat på samt Nvidias referensdesign använder sig av 2 stycken 6-pins kontakter. Med andra ord en mindre kabel att oroa sig för i chassit. Andra nyheter är Asus egen Digi VRM-spänningsdel samt mer påkostade kondensatorer och spolar vilket enligt Asus ska ha 2,5 gånger så lång livslängd som referenskomponenterna.

Asus_GTX970_Strix_08

Asus Geforce GTX 970 Strix mäter 283 millimeter från expansionsplåten till ytterkanten av fläkten och är medelstort om vi jämför med konkurrenterna. Det bör få plats i de flesta ATX-chassi medan det nog blir knepigt att knåda in i mindre chassi där grafikkortslängden kan spela roll.

Asus leverar sitt Strix-kort utan några nämnvärda tillbehör men med kortet kommer även mjukvaran GPU Tweak som låter användaren övervaka kortets status och samtidigt fila på klockfrekvenser och spänningar för ytterligare prestandaökningnar.

 

Innehåll

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
19 Comment authors
Anton KarmehedTFdmarteSisU303deki Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Flyfisherman
Medlem

Det var bra att ni gjorde en sammanställd artikel inom detta segment också, det behövdes.

Det som blir intressant framöver är när fler 3:e partstillverkare kommer ut med sina egna kretskorts och kyllösningar jämfört med vissa av grafiktillverkarnas (AMD och nVidia) senaste referenskort och hur dessa då presterar mot varandra.

Jag önskar Er på NH ett Gott Nytt År och God fortsättning på det nya Året och ser naturligtvis fram emot nya spännande och intressanta nyheter, artiklar och tester.

Mvh 🙂

Zapp
Medlem
Zapp

Asus DC2 kortet drar mindre i load än MSI 780Ti. Ändå får Asus-kortet minus i protokollet för ”massiv effektutveckling”. Hur går det ihop?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Saknar information om hur många ”kortplatser” som Gigabyte och Asus 290X tar upp. Gigabytekortet ser ju ut att ta två, men det är väldigt svårt att avgöra hur många som Asuskortet tar upp om man bara kollar på bilderna.

Detta är en ganska viktig information, särskilt om man har ett mATX-moderkort och vill köra SLI/Crossfire.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

Det är så vackert att man nästan önskar att man vore kvar på MSI. Nästan. 😀

Fredrik
Medlem
Fredrik

I vilken butik lyckades ni hitta detta pris? 😮

Gigabyte Geforce GTX 780 Ti OC 3GB
Cirkapris vid publiceringsdatum: 2 790 kronor

Mikael Linnér
Medlem

”Nu tar vi en titt på hur de olika deltagarna hanterar en ytterligare överklockning och hur frekvensökningen skalar i spelsessioner.”

Har jag missat nåt eller var är mätningarna från spelsessionerna med de överklockade korten? Ser inga grafer på spel på sida 37.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Kanske en skitanmärkning men i beskrivning av spelet Sleeping dogs beskrivs spelet som att ”Kombinera Aliens och Predator genren så har man en science fiction-titel när den är som allra bäst?”
Beskrivningen kanske inte riktigt stämmer, eller?

Alltid kul att läsa dessa överambitiösa grafiktester. Tyvär kommer jag nog aldrig att lägga upp till 3 000 kronor och mer på ett grafikkort. Jag brukar se vad man får för cirka 2 000 och nöja mig med det. Men kul läsning är det i alla fall, och så kan man ju drömma lite…. om 4k och och ultra inställningar med mera

McKinley
Medlem
McKinley

Jag ska inte vara den som är den men efter mina studier i Mexiko när jag återvänder till USA, skall jag fan i mig köpa ett MSI GeForce GTX 780 Ti Gaming.
Kostar tusenlappen mindre här i staterna 🙂

Hatten av till NHW för årets första och bästa jämförelse.

skrivbord
Medlem
skrivbord

Har ni någon info om när msi radeon 290 gaming kan tänkas dyka upp i butik? Den kylaren verkar ju riktigt trevlig 🙂

Henry de Kruijf
Medlem

Mycket bra recension 🙂

Nils Axelsson
Gäst
Nils Axelsson

Kollade igenom speltesterna och ni verkar ha lagt Crysis 3 testresultaten både under Crysis 3 och även under Hitman: Absolution. Åtminstone säger bilderna det, och resultaten är exakt samma 😛

Jesperdd
Gäst
Jesperdd

”Battlefield 4 är tyngre optimerat för AMD:s grafikarmada, och det märks tydligt i testet. R9 290X från Asus toppar listan i både 1 920 x 1 080 och i 2 560 x 1 440,”

är jag blind eller är det inte 780 som toppar båda listorna? :S

Bokalle
Gäst
Bokalle

Det står ”Speltest: Skyrim (DX9)” i menyn, men i testerna står det (DX11)?

Bosse2
Gäst
Bosse2

Varför har ni inte med vilken temperatur ni har i rummet i era tester?

deki
Gäst
deki

Var tog tävlingen vägen då >

SisU303
Medlem
SisU303

Hej,

Jag uppskattar verkligen era guider, när kommer det en uppdatering på grafikkortsmarknaden?

MVH

SisU

dmarte
Gäst
dmarte

Jag undrar hur det funkar när man kör med dubbla grafikkort (SLI för min del)? kan man kanske förvänta sig en 50% ökning av fps för att få någon sorts jämförelse av ett set dubbla gamla kort vs ett ensamt nytt kort?

Med detta så är min kommentar till era guider: jättebra att läsa och intressant! Skulle även vilja se jämförelser med några dubbla uppsättningar för att se FPS skillnaden.

TF
Gäst
TF

Saknar Amd R9 390 samt 390x och fury?? ser ut som ni favoriserar Nvidia?