Summering

Ännu har AMD inte lättat helt på skynket, och vi har fortfarande årets nya toppmodell från det röda laget kvar att kika på. Men trots det har man nu trots allt lanserat en trevlig skara kort som sträcker sig över ett ganska stort prisspann, minstingen R7 260 med riktpriset 139 dollar och upp till Tahiti-baserade R9 280X för 299 dollar. Dock har vi fortfarande inte fått sätta tänderna i någon ny arkitektur, utan samtliga modeller bygger på vidareutvecklingar av existerande grafikkretsar med nya funktioner.

Trueaudio som introduceras tillsammans med höstens grafikkort är en intressant satsning från AMDs sida. Om tekniken håller vad den lovar och kan underlätta för utvecklare och avlasta processorer låter det som ett trevligt tillskott, men tekniken kan hållas tillbaka av sin begränsning till endast ett fåtal grafikkort. Däremot kan det tyckas att ljud kanske inte är vad AMD borde lägga en så pass stor del av sin marknadsföring på inför en ny grafkkortslansering. Men i slutändan är det trots allt hur korten presterar som är det viktigaste.

Det är även trevligt att AMD vidareutvecklat sin flerskärmsteknik. Att inte alla skärmutgångar har kunnat användas samtidigt har lett till en del frustration i tidigare grafikkortsserier, och det är ett trevligt tillskott att båda DVI-portarna och HDMI-porten fungerar samtidigt för treskärmslösningar, samtidigt som Displayporten kan användas för ytterligare en skärm eller flera via multistream.

Multistream-stödet är ett välkommet tillskott för den som vill använda flera Displayportskärmar. Tyvärr krävs det dock en skärmhubb som kostar en tusenlapp extra och är ett tillbehör vi ännu inte haft möjlighet att utvärdera.

Ännu är inte AMDs utrullning klar, och inom kort kommer vi kunna presentera ett test på de mer högpresterande. Håll utkik på Nordichardware framöver för fler utförliga tester!

Sapphire Radeon R9 280X OC

Vi får lite blandad smak i munnen när vi ger oss på Sapphires tappning av R9 280X med företagets egen Vapor-x-kylare. Först och främst får AMD en eloge för att man lyckats kräma ytterligare prestanda ur Tahiti-kretsen som redan finputsats tidigare med lanseringen av HD 7970 GHz Edition. Nu har man dessutom lyckats sänka strömförbrukningen en smula på vägen. Det hade helt klart varit trevligt att se en ny arkitektur även här men med prislappen 299 dollar (som i Sverige tycks hamna någonstans mellan 2 500 och 3 000 kronor) lägger sig kortet i slutändan på en godkänd prestandanivå för sitt pris, oftast en bit ovanför GTX 760 och i klass med GTX 770.

Däremot är Sapphires kort inte särskilt hjälpsamt vid överklockning men kommer trots allt med en existerande fabriksöverklockning. Vi lyckades klämma ut en något högre frekvens i slutändan så det svartaste fåret i sammanhanget är utan tvivel kylaren. Sapphire har använt sig av en på tok för aggressiv fläktkurva som gör att kylaren kan vråla ganska hänsynslöst under belastning. Här hade vi helst sett att de lagt mer tid på att optimera ljudnivån och vi har förtvivlat svårt att förstå hur AMD låtit lanseringsmodellen av R9 280X fallera så totalt på denna viktiga punkt.

Sapphire_R9_280X06

Sapphire Radeon R9 280X

Fördelar:
+ Bra prestanda för att vara en återanvänd krets
+ Förhållandevis svalt
+ Multi-stream Displayport
+ Dubbla DVI

Nackdelar:
– Aggressiv fläktkurva

Riktpris: 199 dollar (i Sverige 2 700 – 3 000 kronor)

 AMD Radeon R9 270X

Bonaire XT-kretsen med sina Pitcairn-rötter siktar på att konkurrera med exempelvis Nvidia GTX 660, och vi måste säga att det lyckas göra detta ganska bra, även om prislappen fortfarande är lite oklar på den svenska marknaden. Generellt håller sig kortet i klass med GTX 760 och därmed oftast ett snäp framför den primära konkurrenten GTX 660, och lyckas dessutom göra det med en något lägre strömförbrukning.

AMD har inte heller världens bästa meritlista vad gäller referenskylare, men i slutändan får vi säga att R9 270X har en sådan som är acceptabel. Ljudtrycket är inte nödvändigtvis lägre än liknande kort, men ljudet är inte heller lika påträngande.

Som tidigare nämnt är prislappen fortfarande något oklar, vilket gör det svårt att väga det på allvar mot konkurrenterna. R9 270X är ett energieffektivt kort, och inom de närmsta veckorna bör vi märka om det även är plånbokseffektivt.

AMD_R9_270X03

AMD Radeon R9 270X

Fördelar:
+ Energieffektivt
+
Acceptabel referenskylare
+ Överklockningspotential finns
+ Dubbla DVI
+ Multistream Displayport

Nackdelar:
– Osäker prisbild

Riktpris: 199 dollar (i Sverige mellan 1 790 – 2 000 kronor)

AMD Radeon R7 260X

Det här är en svårare nöt att knäcka när det kommer till betygsättning, främst de svenska priserna för dessa kort ännu inte är ristade i sten. Det gör det svårt att rättvist väga pris mot prestanda gentemot konkurrensen och föregångarna. R9 260X klarar ofta av att hänga med i 1080p-upplösningen, men som utlovat är 1440p ingen höjdare på dessa kort. Vi kan dock jämföra det i prestanda med en huvudsaklig konkurrent, GTX 650 Ti, och där ser vi lite spridda skurar. I majoriteten av testerna hamnar dock R7 260X ett fåtal bildrutor bakom sin konkurrent, både i minimumvärde och genomsnitt.

En klar fördel som kortet delar med sina syskon är stödet för dubbla DVI och multistream Displayport, som ger stöd för sex simultana skärmar. Räkna inte med att kunna spela någonting nämnvärt på dessa sex skärmar dock, men R7 260X kan vara ett trevligt alternativ för den som vill ha ett kostnadseffektivt alternativ för att få stor skrivbordsyta. Huruvida modellen är värd dina slantar prestandamässigt bör bli tydligare under de kommande veckorna i takt med att prisbilden stabiliserar sig.

Även värt att påpeka är att kortet är ensamt av dessa tre om att ha stöd för AMDs ljudteknik Trueaudio, men det är en teknik som trots allt ännu inte är beprövad i faktiska spel ännu och är svårt att ha med i betygsättningen.

AMD_R7_260X01

AMD Radeon R7 260X

Fördelar:
+ Dubbla DVI
+ Multistream Displayport

Nackdelar:
– Ännu osäkert svenskt pris

Riktpris: 139 dollar (- 1 400 kronor i Sverige)

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KaffiMannTripptrapptrulldrizzitAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Inget direkt nytt, men AMD har nu gjort stora klasskillnader när det kommer till prestanda vilket bör förändra prisbilden på alla grafikkort så småningom. Bra jobbat AMD! 😀

flopper
Medlem
flopper

grym pris/prestanda

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Fin test.

Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote] Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e oktober med kort varsel. Vi hann tyvärr inte få med HD7790 men jag ska se till att vi kompletterar med siffror från… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett bra test, ser mycket intressant ut! Alltid sugen på nya grejer till förtret för den stackars plånboken 😀

En liten petitess men har nog blivit fel pris på 280X i sammanfattningen: Riktpris: 199 dollar (i Sverige 2 700 – 3 000 kronor) ?

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tack för bra test som vanligt. Tycker den här lanseringen känns ganska ointressant. För lite nyheter helt enkelt förutom namnabytena. Ska AMD verkligen köra en till serie grafikkort med Tahiti och Pitcairn? Tyckte redan att 7xxx-serien hängt med rätt länge. Blir lanseringen egentligen något annat än en ny toppmodell och lägre priser på befintliga modeller?

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”-Tjalve-”]Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar de lika för att det är nya GPUer, men refferensdesignen på korten är helt ny.[/quote] Det er mitt intrykk også, bra oppsummering. [quote name=”Anton Karmehed”]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e… Läs hela »