Nya tekniker för ljud och bild

Högre upplösningar och fler skärmar

Den nya R9 200-serien grafikkort ur Radeon-familjen består av mer än en typ av grafikkrets, den nya Hawaii-kretsen och den äldre men uppfräschade Tahiti-kretsen. Båda är riktade mot tyngre spel i högre upplösningar och på flera skärmar, områden där AMD har avancerat kraftigt under de senaste åren.

R9-serien är tänkt att klara av spel i upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, men även i högre totala upplösningar än så i form av 4K eller Eyefinity.

eyefinity_ports

För ett förbättrat Eyefinity-stöd har nu grafikkortens Displayport stöd för multi-stream, vilket innebär att man med en adapter kan förgrena porten ut till tre nya portar. Men man har även lagt till stöd för att låta båda DVI-portarna användas samtidigt, och även tillsammans med HDMI-porten, någonting som tidigare krävde användning av Dispayport. Nu kan alltså tre skärmar användas samtidigt utan behov av Displayport.

Således har varje enskilt R9 200-kort numera stöd för upp till sex skärmar när båda DVI-portarna används tillsammans med HDMI och multi-stream Displayport. Dock behöver man köpa till en adapter för att dra nytta av multi-stream, något som kommer med en ganska kraftig prislapp.

4K_types

Det finns stöd för två lägen av 4K-upplösningar. I det ena läget skickas en enda bild i 3 840 x 2 160 pixlar och 30 Hertz eller 4 096 pixlar och 24 Hertz, och detta kan göras antingen över HDMI eller Displayport och är vanligast i exempelvis TV-apparater.

4K_tech

Kikar man istället på 4K-monitorer för skrivbordet används dubbla bildströmmar, där varje ström fyller halva skärmen i en Eyefinity-lösning. Detta fungerar över Displayport och en ny VESA-standard, kallad ID v1.2, som gör att grafikkortet och operativsystemet atomatiskt känner av att en 4K-panel är ansluten och anpassar bilden. Med det här läget kan man få en 4K-bild med 60 Hertz uppdateringsfrekvens.

Trueaudio avlastar ljudet till grafikkortet – på vissa modeller

En annan punkt AMD har lagt uppmärksamhet på är ljudet i spel. Ljud är en viktig del i inlevelsen i spelet, och AMD påpekar att ljudtekniker i spelutveckling har haft knutna händer i hur mycket de faktiskt kan använda datorns hårdvara och hur mycket de måste lägga ljudberäkningarna på centralprocessorn.

Däremot kommer inte alla kort ha stöd för tekniken. Bonaire-kärnan i R7 260X är nyare än sina storasyskon och har hårdvara från Tensilica som möjliggör Trueaudio-tekniken. Samma hårdvara kommer även finnas i det nya flaggskeppet R9 290X. Så även om alla tre kretsar i det här testet är återanvända från HD 7000-serien bygger R9 270X och R9 280X på äldre kisel som således blir utan.

trueaudio_cpu_problems

Vad AMD istället vill göra är att låta grafikkortet avlasta en större del av ljudberäkningarna, samt erbjuda utvecklare ett enklare sätt att programmera in ljud i spelen. Resultatet heter Trueaudio, där ljudeffekterna i spel kan programmeras likt shaders.

truaudio_diagram

Grafikkorten med stöd för Trueadio kan dra nytta av en krets från Tensilica, som innehåller så kallada Hifi EP Audio DSP-kärnor tillsammans med 32 kilobyte I-cache, lika mycket D-cache och 8 kilobyte Scratch-RAM. Det är denna hårdvara som saknas på R9 270X och R9 280X, men huserar i minstingen R7 260X och därmed även dess föregångare HD 7790.

Själva ljuddemonstrationen, främst i stereo, var inte enormt imponerande under vårt besök på Hawaii. Tekniken kan tänkas föra med sig många fördelar för utvecklare och avlastning av resurser från processorn, men då behövs det också att utvecklare tar till sig och implementerar tekniken.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KaffiMannTripptrapptrulldrizzitAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Inget direkt nytt, men AMD har nu gjort stora klasskillnader när det kommer till prestanda vilket bör förändra prisbilden på alla grafikkort så småningom. Bra jobbat AMD! 😀

flopper
Medlem
flopper

grym pris/prestanda

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Fin test.

Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote] Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e oktober med kort varsel. Vi hann tyvärr inte få med HD7790 men jag ska se till att vi kompletterar med siffror från… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett bra test, ser mycket intressant ut! Alltid sugen på nya grejer till förtret för den stackars plånboken 😀

En liten petitess men har nog blivit fel pris på 280X i sammanfattningen: Riktpris: 199 dollar (i Sverige 2 700 – 3 000 kronor) ?

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tack för bra test som vanligt. Tycker den här lanseringen känns ganska ointressant. För lite nyheter helt enkelt förutom namnabytena. Ska AMD verkligen köra en till serie grafikkort med Tahiti och Pitcairn? Tyckte redan att 7xxx-serien hängt med rätt länge. Blir lanseringen egentligen något annat än en ny toppmodell och lägre priser på befintliga modeller?

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”-Tjalve-”]Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar de lika för att det är nya GPUer, men refferensdesignen på korten är helt ny.[/quote] Det er mitt intrykk også, bra oppsummering. [quote name=”Anton Karmehed”]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e… Läs hela »