Det är dags att lyfta på skynket för en rad nya grafikkortsmodeller som AMD presenterade på Hawaii förra månaden. Toppmodellen med samma namn dröjer lite längre, och idag kommer vi kika på de lite lägre prissatta R9 280X, 270X samt R7 260X.

AMD satsar helhjärtat på spel, så det är inte egendomligt att grafikkretsar har blivit vad företaget hänger stoltast på väggen. Medan man har tagit ett steg från att kämpa mot Intel om att ha den kraftfullaste centralprocessorn spänner man musklerna desto mer mot Nvidia.

En rad nya modeller visades upp på Hawaii, samtliga med ett nytt namnschema. Borta är de fyrsiffriga beteckningarna och HD-prefixet, och de kort vi kommer kika närmare på idag tillhör R7- respektive R9-segmentet. Det innebär kort för övre mellanklassen och nedre entusiastklassen.

Det skiljer sig intressant nog från tidigare lanseringar där toppmodellen, exempelvis HD 7970 ur förra generationen eller HD 6970 innan dess, hittade ut på marknaden och i testlabben innan sina billigare syskon. En anledning till detta kan vara en stor efterfrågan på mellanklasskort, men det kan även ha att göra med att AMD inte känner sig stressade med att försöka knipa prestandatronen från Nvidia och Kepler-arkitekturen.

Det är dock inte bara nya kort det rör sig om, utan väldigt mycket existerande teknik i ny förpackning. Medan årets toppmodeller R9 290X och R9 290 bygger på en ny grafikkrets, Hawaii, så gör inte alla de billigare modellerna det, och vi sammanfattar det här testets tre modeller nedan.

Sapphire_R9_280X08

  R9 280X R9 270X R7 260X HD 7970 GE
Grafikkrets Tahiti XTX Curacao XT (Pitcairn) Bonaire XTX Tahiti XT2
Streamprocessorer 2 048 1 280 896 2 048
Grafikminne 3 GB GDDR5 2-4 GB GDDR5 2 GB GDDR5 3 GB GDDR5
Minnesbuss 384 bit 256 bit 128 bit 384 bit
Flyttalsprestanda 4,1 TFLOPS 2,69 TFLOPS 1,97 TFLOPS 4,01 TFLOPS
AMD Trueaudio Nej Nej Ja Nej
Strömkontakt 8+6 pin 6+6 pin 6 pin 8+6 pin

I just den här skaran är det bara R9 270X som kommer med en grafikprocessor med nytt namn, Curacao XT. Det rör sig dock fortfarande om en Pitcairn-krets, men med en del nya funktioner och optimeringar. Storebror R9 280X använder sig av den Tahiti-krets som huserat i HD 7970 och HD 7970 GHz Edition, men även här med en del optimeringar. Minstingen R7 260X bygger kring Bonaire XTX, samma krets som användes i det äldre mellanklasskortet HD 7790.

I väntan på de nya toppmodellerna, som vi givetvis kommer granska längre fram, kommer vi sätta tänderna i dessa tre kort, jämföra dem med den tidigare generationens implementation av respektive kretsar och bedöma om de är värda att lägga höstens grafikslantar på.

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
KaffiMannTripptrapptrulldrizzitAnton Karmehed-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Inget direkt nytt, men AMD har nu gjort stora klasskillnader när det kommer till prestanda vilket bör förändra prisbilden på alla grafikkort så småningom. Bra jobbat AMD! 😀

flopper
Medlem
flopper

grym pris/prestanda

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Fin test.

Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote] Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”KaffiMann”]Fin test. Eneste mangelen jeg kan se er ingen 7790. R7 260X er jo en nyere versjon av 7790 som dere skriver, men ytelsen er ikke lik. Ihvertfall om man sammenligner med den standard 1GB varianten av 7790. Men er det noen forskjell på R7 260X og 7790 2GB OC variantene?[/quote]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e oktober med kort varsel. Vi hann tyvärr inte få med HD7790 men jag ska se till att vi kompletterar med siffror från… Läs hela »

drizzit
Medlem
drizzit

Tack för ett bra test, ser mycket intressant ut! Alltid sugen på nya grejer till förtret för den stackars plånboken 😀

En liten petitess men har nog blivit fel pris på 280X i sammanfattningen: Riktpris: 199 dollar (i Sverige 2 700 – 3 000 kronor) ?

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Tack för bra test som vanligt. Tycker den här lanseringen känns ganska ointressant. För lite nyheter helt enkelt förutom namnabytena. Ska AMD verkligen köra en till serie grafikkort med Tahiti och Pitcairn? Tyckte redan att 7xxx-serien hängt med rätt länge. Blir lanseringen egentligen något annat än en ny toppmodell och lägre priser på befintliga modeller?

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

[quote name=”-Tjalve-”]Vad jag har lyckats läsa mig till så har AMD gjort en helt ny kort-design. Även om GPUn är densamma så är det olika kort. Även firmware har fått sig en uppgradering för att tillåta exempelvis 3st DVI/HDMI sammtidigt (eyefinity över endast DVI/HDMI). I stora drag så presterar de lika för att det är nya GPUer, men refferensdesignen på korten är helt ny.[/quote] Det er mitt intrykk også, bra oppsummering. [quote name=”Anton Karmehed”]Hej KAffiMann, kul att du gillar testet! Vi har tyvärr varit hårt tidsbegränsade då AMD valde att flytta lanseringen av dessa kort från den 15:e till 8:e… Läs hela »