EVGA GTX 680 Classified 4GB

EVGA_680_Classified_01

EVGA GTX 680 Classified 4GB  
Krets GK104
GPU-Frekvens 1 111 Mhz (Referens GTX680: 1 006 Mhz)
Turbofrekvens 1 176 Mhz (Referens GTX680: 1 058 Mhz)
Minnesmängd 4 096 MB GDDR5
Minnesfrekvens 6 008 Mhz effektivt (Referens GTX680: 6 008 Mhz)
Videoutgångar 1 x DVI-D, 1 x DVI-I, 1 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.2

Evga GTX 680 Classified tillhör en serie kort av Evgas absoluta toppsegemnt där man jobbar med tesen – så få kompromisser som det bara går. Med allt från skräddarsydda kretskort och inställningar som kopplar urt Keplers strömbegränsning, till extern överklockning med kontrollenheten Evbot.

Frekvenserna är högt uppskruvade där GPU-frekvensen landar på 1 111 megahertz och kan med turbo nå upp till 1 176 megahertz. Minnesfrekvensen förblir orörd, dock har EVGA försett kortet med 4 gigabyte videominne. Det finns även en bios-switch som är speciellt anpassad för överklockare med tre olika lägen, ”Normal”, ”OC” samt LN2. De två sistnämnda tar bort keplers inbyggda strömbegränsning (power target) och är till för att pressa kortet till dess bristningsgräns.

För att driva runt detta monster så krävs det två stycken 8-pins strömkablar från nätaggregatet. När det kommer till tillbehör så finns det en DVI till VGA adapter samt två stycken strömkabelsadaptrar (två 6 pin till en 8 pin).

EVGA_680_Classified_06

Evga GTX 680 Classified är ett av de kort som ger mäktigast förstaintryck och känns som ett riktigt kvalitétsbygge. En gedigen och heltäckande kylare som döljer det rejält tilltagna kretskortet.

EVGA_680_Classified_07

Trots den enorma kylaren så har kortet bara vuxit på längden vilket gör att det bara tar upp två expansionsplatser.

EVGA_680_Classified_03

Anslutningsmässigt så är det samma kontakter som finns på referensdesignen. 2 x DVI varav en DVI-I som klarar analoga signaler, 1 x HDMI och en Displayport 1.2.

Eftersom det är ett kort med en kyllösning som använder radialfläkt så trycks all luft ut genom I/O-plåten och vid öppningen bredvid. Utmärkt för till exempel flerkorts-konfigurationer eller sämre ventilerade chassin.

Naket

EVGA_680_Classified_08

Som synes så har kortet växt på både längden och bredden. Allt för att få plats med alla extra komponenter Evga slängt på kortet, speciellt strömfaserna. Spänningskontrollern är ett CHiL 8228G.

EVGA_680_Classified_02

Minneschippen är från Hynix, och har beteckningen H5GQ2M24MFR-R0C, specifierade till 1 500 megahertz (6 000 megahertz effektivt)

EVGA_680_Classified_09

Evga står för en rekordnotering hos Nvidia-sidan i detta test med hela 14+3 strömfaser vilket är en rejäl utökning mot de 4+2 faser vi hittar på referenskortet. Frågan är om det verkligen behövs så här många för den förhållandevis effektiva GK104, men det skadar inte med tanke på vad kortet är avsett för.

EVGA_680_Classified_04

Tittar vi till höger om strömkontakterna så ser vi först och främst en anslutning för Evbot vilket erbjuder extern överklockning om man köper kontrollenheten från Evga. Ytterliggare ett steg åt höger så finns det en BIOS-switch som har tre lägen: ”Normal”, ”OC” och ”LN2”. Och sen till sist, mätpunkter för diverse spänningar samt en rad med LED-lampor.

Kylaren

EVGA_680_Classified_12

Fläkten som Evga har använt är en radialfläkt i storleken 80 millimeter specifierad till 2 ampere(!). Tyvärr så är den begränsad till 55 procents fläkthastighet för att följa Nvidias krav på ljudnivå.

EVGA_680_Classified_11

Kylflänsen som är monterad har mer gemensamt med gamla GF110 än GK104 med sin ångkammarkylare vilket faktiskt sitter på detta kortet. Nu börjar det bli spännande då vi har riktigt bra kylningsförmåga i teorin, återstår att se hur det ter sig i praktiken.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.