Drivrutiner och bildkvalitet

Bra drivrutiner är en kritisk komponent för alla grafikkort och det är något både AMD och Nvidia visat med eftertryck de senaste månaderna. AMD släppte sin prestandadrivrutin Catalyst 12.11 beta 4 tidigare i höst och sprang i ett svep ifatt och förbi konkurrenten Nvidia i flera tunga titlar, inte minst blockbustern Battlefield 3.

Att AMD bör ha tillräckligt med beräkningskraft och prestanda för att hävda sig i de flesta spel avslöjas av både antalet transistorer som tillverkarens kretsar huserar, men även energiförbrukningen som i regel är märkbart högre än motsvarande kretsar från Nvidia. Även om skillnader i grundarkitekturen ger korten olika förutsättningar hänger mycket på optimeringar i mjukvara.

Vårt mål är att försöka hänga med i lanseringen av nya drivrutiner och se om vi kan mäta märkbara prestandaskillnader i de speltester vi presenterat i detta test. Inför publiceringen av denna jämförelse har vi uppdaterat alla grafikkort med resultat från AMD och Nvidias senaste drivrutiner – Catalyst 12.11 beta 11 och GeForce 310.70 beta.

Bildkvalité

Ett gammalt knep för att nå bättre prestanda i grafikkortsdrivrutiner var att helt enkelt fuska. Antingen rent av sänka den grafiska kvaliten vid renderingen för att spara beräkningskraft, eller att försöka använda sig av olika mer eller mindre tvivelaktiga knep för att kapa renderingstid.

Efter den fullkomliga anstormning av nya grafikkortsdrivrutiner som AMD och Nvidia laddat med under hösten beslutade vi oss för att kika närmare på även bildkvalitén i våra testade speltitlar. Målet är inte i första hand att utse ett kort eller en drivrutin med bäst bildkvalitet, detta är till viss del en personlig preferens, men däremot se till så att ingen tillverkare tagit märkbara genvägar i sin jakt på ökad prestanda.

Battlefield 3

battlefield3_kvalitetBattlefield 3 1080p Ultra settings – 175 pixlars urklipp förstorat till 275 pixlar.

Vi börjar med Battlefield 3 där vi försökt fånga identiska skärmdumpar från både AMD och Nvidias grafikkort. Märk väl att spelsekvensens grafik ändras mellan olika körningar men även bildruta per bildruta där vattentexturerna på hangarfartyget ändras även mellan olika skärmdumpar på sama kort.

Vi kan inte se några märkbara skillnader i texturkvalitet eller kantutjämning, inte ens vid närmare besiktning. Skillnaderna i ljusförhållande beror på spelsekvensen och inte själva grafikkorten.

Borderlands 2

borderlands2_kvalitetBorderlands 2 1080p max settings utan PhysX – 175 pixlars urklipp förstorat till 275 pixlar.

Borderlands 2 är som vi sett inte särskilt grafiskt krävande när vi nöjer oss med att spela utan PhysX-effekter aktiverade. Gamla hederliga Unreal 3-motorn ger oss dock fullt acceptabel grafik och vi kan inte skönja några märkbara bildkvalitetsskillnader under vare sig vanligt spelande eller närmare besiktning.

The Elder Scrolls: Skyrim

skyrim_kvaliteSkyrim 1080p max settings, Skyrim HD pack – 175 pixlars urklipp förstorat till 275 pixlar.

Sist ut är Skyrim och med Nebulas Skyrim HD modifikation höjer vi ribban för bildkvaliten ytterligare. Som tur var verkar varken AMD eller Nvidia göra något otillåtet i sina drivrutiner och vi får enhetlig bildkvalitét över båda plattformarna.

Tyvärr kan det leta sig in både buggar och medvetna ”fuloptimeringar” i grafikkortsdrivrutiner som är svåra att upptäcka även vid detaljstudering. Det viktigaste för de flesta konsumenter är trots allt att vi får en fullgod spelupplevelse utan märkbara kvalitétsbrister i jakt på högre prestanda. Vad vi kunnat se i våra tre testade speltitlar är detta inget vi ska behöva oroa oss för med den senaste raden av grafikkortsdrivrutiner från varken AMD eller Nvidia.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.