Överklockning

Merparten av våra testade grafikkort kommer med spetsade klockfrekvenser direkt från fabrik. Men än viktigare är att de också oftast kommer utrustade med rejäla kylare och spänningsdelar vilket gör att det i regel fortfarande finns extra överklockningspotential att hämta.

Våra överklockningstester har utförsts på följande vis för att på ett effektivt sätt kunna hitta maxfrekvenserna på de grafikkort vi testat.

  1. Öka GPU-spänningen till maximalt tillåtna i Afterburner/GPU Tweak*
  2. Höj power target till maximala värdet tillåtet i drivrutinerna**
  3. Öka klockfrekvensen på GPU tills vi hitta högsta stabila frekvensen i vårt Battlefield 3-test
  4. Öka minnesfrekvensen tills vi hittar högsta stabila frekvensen i vårt Battlefield 3-test
  5. Kör ett prestandatest i Battlefield 3 med maximala överklockade frekvenser på GPU och minne.

* Vissa grafikkort tillåter högre GPU-spänning än andra och här har vi vid vissa tillfällen stannat innan maxspänningen.
** Vissa grafikkort tillåter högre power target (mer strömförbrukning) än andra och får därmed en teoretisk fördel.

Alla överklockningstester är utförda med automatiska fläktprofiler, det tillvägagångsätt vi tror de flesta användare kommer att låta sina kort arbeta vid.

overclocking

Ska vi lyfta fram några kort sett till överklockningspotential är utan tvivel MSI och Asus Radeon HD 7970 GHz-grafikkort något utöver det vanliga. För att vara grafikkort har de båda en hel del spännande extrafunktioner för överklockning och kraftfulla spänningsdelar samt högre spänningsinställningar gör också att korten kan flyga igenom våra tester med bravur. Båda korten har även riktigt överklockningsvänliga minneskretsar vilket ger ett fint lyft i prestanda.

Bland GeForce GTX 680-korten är det lite oväntat Gigabytes 4GB-modell som drar det längsta strået prestandamässigt. Men det är enkom på grund av den imponerade minnesöverklockningen. Asus och PoV/TGT har betydligt bättre överklockningsresultat på själva grafikkretsen, men minnet blir en prestandaflaskhals för dessa kort – även om vi inte kan klaga på frekvenser över 7 000 megahertz på minne specificerat till 6 008 megahertz.

Vi har ett par kort med riktigt sura minneskretsar, bland annat PNY:s 4GB-kort men tyvärr även det annars lovande överklockarkortet från Evga som bromsas något av sin dåliga minnesöverklockning. Med tanke på de otaliga världsrekord detta kort varit med och slagit har vi onekligen fått ett av de sämre exemplaren.

Riktmärken – Inte fastslagna sanningar

Överklockning är svårt att betygsätta på ett rättvist sätt, oavsett vilken form av komponent vi pratar om. Det handlar i slutändan mångt och mycket om tur och tillfälligheter vilka klockfrekvenser just ditt grafikkort kan uppnå och därför ska våra resultat endast ses som riktmärken och inga konkreta bevis på hur långt just du kommer att nå med ditt grafikkort av samma modell.

Samtidigt står det utom tvivel att vissa grafikkort vi testat är mer lämpade för överklockning än andra. Flera kort har utrustats med avancerad mjukvara och kraftfulla spänningsdelar, samtidigt som kortens kylare har olika kapacitet.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.