Strömförbrukning

energi

Strömförbrukning
Testmetod: Mätning av systemets totala effektförbrukning från vägguttaget.
Tester: Tung belastning: Högsta förbrukning under 15 minuter Battlefield 3 benchmark
Utan belastning: Minsta förbrukning 10 minuters vila på Windows 7-skrivbord
Kommentar: Grafikkortets förbrukning är endast en del i den totala systemförbrukningen men med samma test och identiska testplattformar är det bara grafikkortet som påverkar den slutgiltiga förbrukningen.
Testutrustning: Voltcraft Energy Monitor 3000

Grafikkortet är idag den absolut mest strömslukande komponenten i en kraftfull speldator och inte minst när vi pratar om kort i premiumklassen. Vi har i våra tidigare genomgångar av AMD Radeon HD 7970 GHz Edition och Nvidia GeForce GTX 680 kikat närmare på energiförbrukningen i företagens respektive flaggskepp. Här passar vi på att se hur olika kretskort, fabriksöverklockningar och spänningsdelar kan påverka förbrukningen i partnertillverkarnas olika grafikkortsmodeller.

power.idle

Vid vila ser vi att systemen och grafikkorten drar ganska likvärdigt med ström. Men samtidigt kan vi konstatera att AMD:s effektiva energispartekniker inte är en garant för lägst förbrukning vid vila. Med ett större fokus på överklockning och kraftfulla spänningsdelar verkar korten från Asus, Sapphire och MSI dra mer än referenskortet och för den delen Club3D-modellen. Ett mönster vi kan skönja även på GTX 680-sidan där MSI och Evga med sina kraftfulla spänningsdelar läcker lite extra ström.

power.load

Vi har sett det sedan tidigare och får det nu bekräftat återigen. Rollerna för AMD och Nvidia är i år totalt ombytta. Från att AMD var det energisnåla och effektiva alternativet när Nvidia fortfarande harvade runt med en strömslukande Fermi-krets är det nu Nvidia som står för finliret.

GeForce GTX 680 är med sitt färre antal transistorer och smalare minnesbandbredd ett överlag klart energisnålare grafikkort än Radeon HD 7970 GHz Edition. AMD har generellt en viss fördel vid vila men eftersom det bara skiljer några enstaka watt mellan korten här är det mest av akademisk betydelse. Företagets ZeroCore-teknik kan sänka förbrukningen ytterligare några watt, men vill inte alltid fungera under våra tester.

Vi ser också generellt att de grafikkort som placerade sig bäst i prestandatesterna också drar mest ström – ett ganska väntat utslag.

Värst är de AMD-baserade grafikkorten och den största syndaren av de alla Sapphires Toxic-kort med Lethal Boost-aktiverat. Den fina prestandan kommer som sagt med vissa eftergifter och värre blir det tyvärr. Annars är det Asus maffiga Matrix 7970-kort som utmärker sig i en något sämre mening, de extrema komponenter tar kortet till imponerande prestandahöjder kostar också mer i drift.

Kort och gott är det Nvidia GeForce GTX 680 som gäller för dem som vill bygga en kraftfull men energisnål spelrigg. I snitt drar grafikkorten med AMD Radeon HD 7970 Ghz Edition runt 13,5 procent mer ström i Battlefield 3. Med det sagt ger de också något bättre prestanda i samma test, om än inte riktigt tillräckligt för att mäta sig i ett prestanda/watt förhållande.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.