Prestandatest: Battlefield 3 (DX11)

Battlefield_3

Battlefield 3  
Genre: Förstapersonsskjutare
Grafikmotor: Frostbite 2, DirectX 10 (DirectX 11 stöd finns)
Rekommenderade systemkrav: Windows 7 64-bit
Fyrkärnigprocessor från Intel eller AMD
4 GB RAM-minne
NVIDIA GTX 560 / Radeon HD 6950 med 1 GB minne
DirectX 11
Kommentar: Battlefield 3 tog marknaden med storm tillsammans med den nya grafikmotorn och skyhöga systemkrav är det en perfekt titel att testa det allra senaste med.
Prestandatest: Spelsekvens, FPS mäts med Fraps.

Battlefield 3 är ett oerhört populärt spel och har varit en kassako både för svenska spelstudion Dice och grafikkortstillverkarna själva. Spelet är snyggt och krävande, perfekt för dem som försöker sälja kraftfulla grafikkort.

bf3.1080

Efter ett drivrutinskrig utan dess like i höst har AMD lyckats ta sig ifatt och förbi Nvidia i Battlefield 3. De senaste veckorna har Nvidia återigen krympt avståndet och kikar vi på den förhållandevis lättdrivna upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar är det de två rejält överklockade Radeon HD 7970-korten från Sapphire och Asus som tar täten. Tätt följda av de lika väl överklockade GTX 680-korten från Asus och Point of View. Men marginalerna är små över hela fältet.

bf3.1440

Ökar vi upplösningen till betydligt mer krävande 2 560 x 1 440 pixlar och bibehåller ultra-grafikinställningarna ser vi att fältet börjar separera sig något tydligare. Här börjar vi skönja Nvidias och GTX 680-kortens svaghet, minnesbandbredden. Med högre upplösning och mer data att skyffla runt tappar GTX 680 mark med sin 256-bit minnesbuss. Alla AMD Radeon HD 7970-kort är snabbare än ens de högst klockade GTX 680-korten, även om marginalerna är förhållandevis små.

Det är också ganska tydligt att vi inte ser några märkbara fördelar för de kort med extra grafikminne. Även GTX 680-modellerna med förhållandevis blygsamma 2 gigabyte grafikminne klarar sig galant i denna upplösning. Minnesbandbredden är den stora begränsningen där vi ser att HD 7970-korten från Asus och Sapphire springer iväg tack vare sina överklockade minnen.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.