Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6GB

Sapphire_7970_6GB_01

Sapphire HD 7970 Toxic 6GB  
Krets Tahiti XT
GPU-Frekvens 1 050 Mhz (Referens HD7970 GE: 1 000 Mhz)
Turbofrekvens 1 100 Mhz (Referens HD7970 GE: 1 050 Mhz)
Minnesmängd 6 144 MB GDDR5
Minnesfrekvens 6 000 Mhz (Referens HD7970 GE: 5 500 Mhz)
Videoutgångar 2 x DVI-D, 1 x HDMI, 2 x mini-DisplayPort

Toxic är Sapphires toppmodell som kommer med uppskruvade frekvenser och en rejält tilltagen kylare. Ett grafikkort som ska passa både entusiasten och överklockaren. Sapphire har även ökat minnesstorleken från referensdesignens 3 072 megabyte minne upp till rekordhöga 6 144 megabyte.

Klockfrekvensen för GPU är uppskruvad och ligger på 1 100 megahertz medan minnesfrekvensen är orörd och stannar kvar på samma nivåer som referens; 6 000 megahertz. Trycker du däremot på en knapp som Sapphire har bestyckat kortet med så växlar den bios och aktiverar ”Lethal Boost” som ökar klockfrekvenserna och ändrar GPU-frekvensen till 1 200 megahertz och minnesfrekvensen hela vägen upp till 6 400 megahertz.

För att driva runt grafikkortet krävs 2 x 8-pins strömförsörjning från nätaggregatet. Medföljande tillbehör är VGA till DVI adapter, två stycken strömkabelsadaptrar från 2 x molex till 8-pin, HDMI till mini-DisplayPort-adapter, en aktiv adapter för DVI till mini-DisplayPort, HDMI-kabel samt en crossfire-brygga.

Sapphire_7970_6GB_03

Storleken på kortet är uppe och slåss bland de största i vårt test och längdmässigt mäter det rejäla 280 millimeter.

Sapphire_7970_6GB_12

Även om kortet tar upp två stycken expansionsplåtar så sticker kylaren ut ytterliggare en bit och gör kortet effektivt till en treslotsdesign.

Sapphire_7970_6GB_02

Anslutningsmöjligheterna är 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI, 1 x DVI-I, 1 x DVI-D. Den övre DVI-porten är tyvärr bara Single-Link så maximal upplösning från den porten är 1 920 x 1 200. Återigen en lösning som lämnar lite utrymme för ventilation och istället lägger större ansvar på chassits kylningslösning.

Naket

Sapphire_7970_6GB_07

Minneschippen som används är Hynix H5GQ2H24MFR-R0C som är specifierade till 1 500 megahertz. (6 000 megahertz effektivt.)

Sapphire_7970_6GB_04

Det som står ut rent utseendemässigt är att kretskortet har växt något på höjden, vilket krävs för att få plats med alla minneskretsar och spänningsfaser. Bakplåten som sitter på kortet har en futurisktisk dekal samt pryds av Sapphires Vapor-X logga.

Sapphire_7970_6GB_10

Sapphire har gett sitt Toxic-kort 8+2 faser för strömförsörjning och för ser spänningskontrollern med integrerade kylflänsar för att hålla temperaturerna i schack. Även Sapphire använder sig av CHiL 8228G som spänningskontroller.

Sapphire_7970_6GB_11

Ytterliggare några av de spolar och kyflänsar vi hittar på Sapphires kort.

Kylaren

Sapphire_7970_6GB_09

Sapphire_7970_6GB_08

Sapphire använder sig av sin egen Vapor-X kylare som i grund och botten förlitar sig på en förångningskammare som leder ut värmen via värmeledningsrör i storleken 6 och 8 millimeter till den rejäla kylflänsen. De två fläktarna som används mäter 90 millimeter i diameter.

Sapphire har på pappret inte lämnat något åt slumpen, en enorm kyfläns, höga frekvenser och väldigt mycket videominne. Det ska bli intressant att se hur grafikkortet klarar sig igenom vår testsvit.

Annons

20
Leave a Reply

Please Login to comment
20 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Anton KarmehedBirksanjoraMarquzzdj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Calle2003

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia ”The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst
CHARLEY MACHICOTE

dam that card is thin

McKinley
Medlem
McKinley

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst
wasp

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

-Boris-
Medlem
-Boris-

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

daniel
Medlem
daniel

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-”]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »

daniel
Medlem
daniel

[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »

dj christian
Gäst
dj christian

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, ”
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Marquzz
Medlem
Marquzz

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Medlem
anjora

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall ”radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Medlem
Birks

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Birks
Medlem
Birks

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.