Asus_7970_Matrix_03

För spelare på jakt efter fin grafik och maximal spelinlevelse är det på grafikkortet man bör lägga merparten av sina julklappspengar. Vi har testat 11 av de kraftfullaste grafikkorten på marknaden och plockat fram de riktiga guldkornen.

– Ta mig direkt till slutomdömen och utmärkelser –

AMD och Nvidia har båda ett brett utbud av grafikkort på marknaden. Medan instegsmodeller och budgetkort börjat få det tuffare med konkurrensen från integrerade grafikdelar i våra processorer är det fortfarande fritt blås i toppsegmentet.

AMD lanserade sitt senaste flaggskepp Radeon HD 7970 för snart ett år sedan och grafikkortet har sedan dess uppdaterats med både pressade klockfrekvenser och inte minst effektivare drivrutiner.

Nvidia i sin tur kontrade AMD med sitt oväntat effektiva GeForce GTX 680 där man med förhållandevis låg energiförbrukning lyckades pressa sig förbi AMD i prestandatoppen under våren.

Mycket har hänt sedan dess men när vi går in i julhandeln är det fortfarande få konkreta uppgifter om när vi får se nästa generations grafikkort från vare sig AMD eller Nvidia. Med pressade priser, väloptimerade drivrutiner och tomma julklappsstrumpor är det ett ypperligt tillfälle att kika närmare på marknadens idag hetaste grafikkort.

I en giganternas grafikkortsuppgörelse beslöt vi oss för att samla de tyngsta grafikkorten på marknaden baserade på AMD och Nvidias kraftfullaste grafikkretsar – Radeon HD 7970/7970 GHz Edition samt GeForce GTX 680. Riktlinjen vi gav tillverkarna var att skicka det värsta man hade tillgängligt med dessa grafikkretsar och resultatet blev en imponerande samling grafikkort. Tanken är även att denna samling ska komma att utökas med tiden när vi får in nya modeller i testlabbet. Tyvärr hade vi några kort som skadades i frakten eller helt enkelt inte han fram i tid. I skrivande stund har vi ett stabilt startfält på 11 grafikkort från 9 olika tillverkare med ett totalt marknadsvärde av drygt 55 000 kronor.

grafikkort3

Grafikkort Grafikkrets Tillagd Utmärkelser
Asus Radeon HD 7970 Matrix Platinum 3GB
HD 7970 GHz 2012-12-19 19dec – nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
Asus Geforce GTX680 DirectCU II 2GB
GTX 680 2012-12-19  
Club 3D Radeon HD7970 RoyalAce 3GB
HD 7970 GHz 2012-12-19 19dec – nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred 
Evga Geforce GTX 680 Classified 4GB
GTX 680 2012-12-19  
Gainward Geforce GTX680 Phantom 4GB
GTX 680 2012-12-19  
Gigabyte Geforce GTX680 OC 4GB
GTX 680 2012-12-19 19dec – nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred 
MSI Geforce N680GTX Lightning 2GB
GTX 680 2012-12-19 19dec – nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred
MSI Radeon R7970 Lightning 3GB
HD 7970 GHz 2012-12-19  
POV/TGT GeForce GTX 680 Beast LLS 2GB
GTX 680 2012-12-19  
PNY Geforce GTX 680 4GB
GTX 680 2012-12-19  
Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6GB
HD 7970 GHz 2012-12-19 19dec – nu NordicHardware_award_BestInTest_Darkred 

Vi har redan tidigare här på NordicHardware gått igenom AMD och Nvidias grafikkortsarkitekturer och för den som vill grotta ner sig rejält i de tekniska detaljerna kring marknadens idag två kraftfullaste grafikkretsar kan ni läsa mer om dessa i våra tidigare tekniktester.

Idag är det dags att se inte bara hur långt AMD och Nvidia kommit i sin utveckling av drivrutiner och prispress utan även vilka olika lösningar företagens partners tagit fram för premiummarknaden. Vi börjar med en närmare genomgång av deltagarna för att sedan hoppa på prestandatesterna.

Leave a Reply

20 Kommentarer på "Radeon HD 7970 och Geforce GTX 680 – 11 grafikkort i kraftfull jämförelse"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
Gäst

Mycket bra test!
Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.
Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.

CHARLEY MACHICOTE
Gäst

dam that card is thin

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”Calle2003″]Mycket bra test! Extra plus för coil whine noteringarna som upplevs som mycket störande men sällan tas upp i tester.Kommer ni att uppdatera testet när AMD Catalyst 12.11 blivit WHQL och (förhoppnings) mindre micro stuttering i berörda spel? Känns lite som det är mycket micro stuttering i Borderlands 2 p.g.a. det är ett Nvidia “The Way It’s Meant To Be Played” spel.[/quote]Tack Calle, just coil whine är något jag personligen också stört mig på att ingen riktigt testat. Sen ska det sägas att det är lite vanskligt eftersom det diffar lite mellan olika system och komponenter, men generellt brukar… Läs hela »
McKinley
Gäst

Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.

wasp
Gäst

Bästa test över grafikkort jag läst på länge, mycket välskrivet och utförligt, hatten av!

Anton Karmehed
Gäst

[quote name=”McKinley”]Riktigt grymn jämförelse Anton och hatten av till AMD som har lyckats riktigt bra med den senaste drivrutinen.[/quote]
Ja det var faktiskt en riktigt imponerande vändning av steken så att säga. 🙂 Särskilt i BF3 där man inte heller verkar lida av några problem med potentiell stuttering osv.
Har även gjort några snabba tester med Catalyst 12.8 i Borderlands 2 och även om vi inte gjort klar jämförelsen så verkar det vara ganska ojämna renderingstider även i de äldre driverna och likvärdig prestanda.

Hade inte Nvidia klämt ut 310.54 och 310.70 de senaste veckorna hade AMD nästan dominerat i BF3.

-Boris-
Gäst

Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever.

EDIT: Menar då Borderlands-testet.

teant
Gäst

Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut.

Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se mer av.

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill jag se… Läs hela »
teant
Gäst
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”-Boris-“]Väldigt irriterande att det verkar vara mycket ryckigare musstyrning i AMDs exempel. Det kommer ju göra att idioter tror att det är microstuttering och att det är något de faktiskt upplever. EDIT: Menar då Borderlands-testet.[/quote]Du kan även kika på demosekvensen som är helt utan musrörelser. För övrigt var det trots allt flera som gissade att det var microstuttering på nvidia-kortet så det verkar inte vara helt uppenbart. 🙂 [quote name=”teant”]Bra test men lite för få spel.Jag skulle inte vilja spela Borderlands 2 på ett Amd kort…såg hemskt ut. Kul att frametime renderingen togs med i testet,sådant vill… Läs hela »
Anton Karmehed
Gäst

Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. 🙂

teant
Gäst
[quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor än… Läs hela »
dj christian
Gäst

Mycket bra test uppskattas. Dock så undrar jag varför priserna skiljer så mycket, “
Cirkapris vid publiceringsdatum” från dagens lägsta pris på Prisjakt?

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”teant”][quote name=”Anton Karmehed”]Absolut och jag håller med, det är svårt att ge konkreta rekommendationer baserat på prestanda eftersom det skiljer så mycket från spel till spel. Men som sagt, vi har lite idéer på hur vi kan lösa det framöver även i större roundups som denna. :)[/quote]Låter utmärkt,tackar 🙂 Just frame renderingen hoppas jag att ni fortsätter lägga stort fokus på.Vad jag vet så är det bara techreport som grundligt tagit upp det i sina tester och därför är det extra kul med en svensk site som gör detsamma då det är(för mej och många andra) en viktigare faktor… Läs hela »
Marquzz
Gäst

Väldigt bra och omfattande test, UndaC-klass på det! Bra jobbat!

anjora
Gäst

intressant redogörelse om de olika gtx680/hd7970 korten och intressant microstuttering test, tydligen skall “radeonpro” vara ett bra verktyg till amd kort för att slippa det eländet.

kanske lite tunt med prestandatest och bf3, borerlands2 får väl räknas som nvidiavänliga, amd verkar vinna ändå…

Birks
Gäst

Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.

Anton Karmehed
Gäst

[quote name=”Birks”]Köpte nyligen mig ett Asus HD7970 Matrix Platinum och även om prestandan är ok så måste jag säga att ljudnivån är i värsta laget.
Prova köra lite Farcry 3 på det så får ni se.
Kortet jag uppgraderade från var ett Asus HD5870 Matrix Platinum och även om det inte var tyst så är nya kortet värre.[/quote]
Det låter skumt Birks. Har du kollat kortets temperaturer? Kör du det överklockat eller stock? Hur är det med chassiventilationen?

Birks
Gäst

Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)
Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.

Anton Karmehed
Gäst
[quote name=”Birks”]Stock, det låg på runt 85c med fläkten i automatiskt läge (ca3000 rpm)Efter att jag tagit av sidan på lådan så sjönk det till 75c och ca2000 rpm så det blev bättre men även vid 2000 rpm så är kortet det som låter mest av allt i lådan. kör med H80 och 2 Noctua på radiatorn. I övrigt har jag bara original fläktar i ett Fractal define mini chassi.[/quote]Hmm det låter ju lite väl högt, bokstavligt talat. Vad är det för belastning och hur länge?Vårt kort var bara över 2000 rpm vid max överklockning. Visst då var det bara… Läs hela »
wpDiscuz