Strömförbrukning, temperatur och ljudnivå

Inför höstens uppdatering av svenska grafikkortsguiden har vi laddat med ytterligare ett testsystem. Ett skräddarsytt system byggt för att ge en så pass optimal testmiljö som möjligt för mätningar av ljudnivå, temperaturer och strömförbrukning. Testsystemet är mer eller mindre ljudlöst och visar hur våra testade grafikkort skulle klara sig i ett riktigt tyst datorsystem.

testsystemtemppower

Testsystem för strömförbrukning, ljudnivå och temperaturer
Datorchassi Lian Li PC-B12 (Aluminiumchassi med tunn ljuddämpning)
Processorer Intel Core i7-3930K @ 4,0 GHz (Turbo Boost och Speed Step avstängt)
Kylare Be Quiet! Dark Rock 2 + 135mm SilentWings 2
Fläktar

Be Quiet! SilentWings 2: 2 x 140mm, 1 x 120mm (@7V)

Moderkort ASUS X79 Deluxe (LGA 2011)
Minne 4 x 4GB Corsair Vengeance DDR3-2133C9
(1 600 MHz med 9-9-9-24 1T latenser vid alla tester)
Skärm Benq XL2410T (1 920 x 1 080 pixlar)
Nätaggregat Corsair AX1200i
Hårddisk Corsair F120 128GB SSD
Operativsystem Windows 7 Ultimate 64-bit
Drivrutiner Catalyst 13.8 beta 3 (AMD-kort)
Geforce 326.41 (Nvidia-kort)
Testprogram Battlefield 3
Fraps

Alla grafikkort testas i ett slutet datorchassi med idel tysta komponenter där systemets ljudnivå vid vila ligger endast en halv decibel över rummets genrellt låga ljudnivå. Mätningarna som utförs görs konsekvent på samma sätt och ordning;

  1. 15 minuter tung belastning i spelet Battlefield 3 vid 1 920 x 1 080 pixlars upplösning med maximala grafikinställningar.
  2. Mätning av maximal effektförbrukning (för hela systemet utan skärm), högsta temperatur och högsta ljudnivå under testets gång.
  3. 5 minuter av vila i Windows-skrivbor efterföljs av nya mätningar för effektförbrukning, temperatur och ljudnivå.

Dessa nya mätvärden går INTE att jämföra med förgående tester och vi väljer därför att dela upp testresultaten. Vi börjar med våra nya värden på de fem kort vi testat under hösten. Där har vi även tagit med flera modeller från de tidigare tester vi utfört och som på det sätt kan användas som referenspunkter mot de äldre testdiagrammen ni hittar längst ner på respektive testsida under svenska grafikkortsguiden

bf3pow

bf3temp

sound

Det samlade omdömet är att grafikkortens förbrukning följer våra tidigare upplevelser. Nvidias Kepler-arkitektur är en effektiv sådan och trots sin klassledande prestanda håller sig GTX760-korten på en lägre energiförbrukning än motsvarande AMD-modeller med HD7950-kretsar.

Ser vi till temperaturer och ljudnivå kan vi återigen konstatera att MSI verkligen slagit huvudet på spiken med sin Twin Frozr IV-kylare. Trots rejäl fabriksöverklockning och en ganska hyfsad effektförbrukning möts vi av bra temperaturer och exemplarisk ljudnivå. GTX660 Gaming är så gott som helt ljudlöst vid full belastning och inte ens Hawk-modellen går att nämnvärt urskilja ljudmässigt i vår mycket tysta testmiljö.

Energisnåla PNY GTX650 Ti Boost klarar sig också bra men värre är det för PNY GTX760 med sin referenskylare som varken är tyst eller effektiv.

Asus GTX760 Mini får tyvärr också lite problem vid tyngre belastning. Den minimala kylaren är inte riktigt kapabel att hantera den värme som kortet alstrar men med klart acceptabla temperaturer finns det åtminstone utrymme för användaren att pilla på fläktkurvorna och sänka ljudnivån något.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
IcipherAnton KarmehedSmörpaket Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Smörpaket
Gäst
Smörpaket

Skulle vilja se lite jämförelser mellan 670 mini och 760 mini. Känns som de har sina för och nackdelar båda två. Men för ett riktigt litet itx system är det väl endast de två man kan välja på.

Icipher
Gäst
Icipher

Hej Anton, Bra och relevanta tester men du har fel info ang asuskortet. Det är 170 mm och inte 217 som du skriver.