Den här veckan tar Powercolors fabriksöverklockade variant av AMD:s varma men välpresterande Hawaii Pro-krets plats i testlabbet. Vi har uppdaterat Sveriges största löpande grafiktest med Powercolor R9 290 PCS+ som med en majestätisk kylare satsar allt på ett kort – lägsta möjliga temperaturer.

Vid det här laget har vi testat oss igenom en rad olika tappningar av AMD:s Hawaii-krets, bland annat från Asus, MSI och Gigabyte. I samtliga fall har kretsens naturligt höga värmeutveckling visat sig vara svårtyglad är för rejäla och välrenommerade kylare och dra ner kortens helhetsbetyg. Den här gången är det Powercolor som gör ett försök att tämja Hawaii Pro med Radeon R9 290 PCS+.

– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

Powercolor_R9_290

Powercolor har utrustat R9 290 PCS+ med en av de mest rejäla kylare vi sett till ett grafikkort i den här prestandaklassen. Inte bara är själva kylaren längre än själva kretskortet, den är också något tjockare än de två expansionsplatser som tas upp vid chassits baksida. Det innebär att du kommer täcka över två PCIe-platser på moderkortet utöver den som kortet ansluts till. Kortet har även en riktigt rejäl backplate som även den är något längre än själva kretskortet.

Hur du inte bör utforma en fläktkurva

Grafikkortet levereras med en fabriksöverklockning på strax under 100 megahertz, med en total frekvens på 1 040 megahertz jämfört med referensfrekvensen 947 megahertz. Det 4 gigabyte stora grafikminnet har fått en lätt frekvensökning till 5 400 megahertz, en ökning på 400 megahertz från referensvärdet. Det är ingen enorm fabriksöverklockning, men med en så här pass rejäl kylare håller vi tummarna för att Powercolor istället lyckas leverera en bättre kylarlösning än AMD:s referenskort.

sound_load_mark

Ajdå. Med 46,5 decibel vid belastning är R9 290 PCS+ det mest högljudda grafikkortet vi testat i grafikkortsguiden – till och med mer högljutt än AMD:s ökända ”lövblås” till referenskort.

temp_load_mark

Vad Powercolor däremot kan trösta sig med är att kortet är det svalaste Hawaii-baserade kortet vi testat, med en temperatur på 66 grader vid tung belastning. Med andra ord är det ett klassiskt fall av alldeles för aggressiv fläktkurva. Fördelen är att det innebär att ljudnivån inte är ett helt hopplöst fall då du som användare troligen kan dämpa densamma genom att själv justera kurva. Då det finns en del utrymme för att öka temperaturerna utan någon risk för throttling. Det är dock fortfarande något som borde setts över redan innan korten lämnade fabriken.

Prestandatester

För att ge en övergripande bild av kortets prestanda använder vi oss av vårt normaliserade genomsnittsvärde NHMarks, som räknar med prestandan i flera olika speltitlar och normaliserar utifrån hur krävande de är, för att sedan ge ett jämförbart poängvärde. I det här fallet presenterar vi resultat för upplösningen 2 560 x 1 440 pixlar, då det är den rekommenderade upplösningen för ett grafikkort i den här prestandaklassen. Detaljerade resultat för flera upplösningar och för respektive speltitel finns att läsa i vår grafikkortsguide.

NHMarks_2560_mark

Powercolors fabriksöverklockning talar sitt tydliga språk och placerar kortet ungefär där vi räknat med att få se det – en hårsmån framför MSI:s motsvarande kort och något bakom Gigabyte R9 290 Windforce OC. En annan referens vi kan använda oss av är att det tycks prestera ungefär i linje med ett överklockat Geforce GTX 970. Det finns med andra ord en del prestanda att hämta med Powercolors kort, men i ärlighetens namn inte tillräckligt för att väga upp för den tveksamma kylarlösningen.

Powercolor får svårt att hävda sig

Tyvärr verkar de läga temperaturerna inte kunna direktöversättas till imponerande överklockningsresultat. Powercolors grafikkort kan pressas med ytterligare 109 megahertz på grafikkretsen för totalt 1 149 megahertz, och minnet hänger med till 6 000 megahertz. Det ger en viss prestandaknuff, men vi kan inte heller bortse från att både MSI:s och Gigabytes varianter av R9 290, som båda två är betydligt tystare, kan överklockas lika bra eller bättre.

”Powercolor tar i från tårna med sitt entusiastkort Radeon R9 290 PCS+, men tyvärr är det inte nödvändigtvis positivt i alla lägen. Den rejäla kylaren håller kretsen imponerande sval, men alstrar också mycket oväsen, tillräckligt mycket för att göra kortet till det mest högljudda vi testat i den här guiden. Prestandan är inte dålig, men inte heller bra nog för att motivera ett köp i och med den alldeles för aggressiva fläktkurvan. Därtill tar det upp väldigt mycket plats i chassit och går i skrivande stund inte heller att få tag i i svenska butiker. Powercolor Radeon R9 290 PCS+ är därför inte heller ett kort vi kan rekommendera med gott samvete.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-10-29

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Inte mycket har skett på grafikkortsmarknaden under den senaste veckan. Nvidia fortsätter att rea ut sin GTX 700-serie och öppnar för vissa tillfälliga kap hos dem som inte nödvändigtvis kräver de absolut senaste kretsarna. Powercolors nytillskott i guiden bidrar heller inte till några förändrade omdöme där kortet visar potential men där tillgänglighet och en
missbedömd fläktprofil sätter käppar i hjulet.

Det här är en sammanfattande artikel kring Powercolor Radeon R9 290 PCS+ egenskaper och omdöme, fullständiga specifikationer, testresultat och mer detaljerade jämförelser med konkurrensen finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
heatmNiaburethMarquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Gäsp.

Rekommenderar folk att köpa ett GTX 780 för 2500-3000 som de går att få tag på numera. Samma prestanda men spara en tusing. Eller så kan du köpa ett GTX 970 istället, svalt OCH tyst samt klockar som fan, drar hälften så mycket kräm.

AMD, nä. Gör om, gör rätt.

Niabureth
Medlem
Niabureth

[quote name=”Marquzz”]Gäsp. Rekommenderar folk att köpa ett GTX 780 för 2500-3000 som de går att få tag på numera. Samma prestanda men spara en tusing. Eller så kan du köpa ett GTX 970 istället, svalt OCH tyst samt klockar som fan, drar hälften så mycket kräm. AMD, nä. Gör om, gör rätt.[/quote] Hawaii är inte på något sätt dålig, även om den nu inte kan jämföras med Maxwells ”performance per watt”. Hur som helst så tycker jag PowerColor fullkomligt suger. Jag har ett PowerC HD7990, och korten delar i mångt och mycket samma kylare. Den är inte speciellt effektiv, otroligt… Läs hela »

heatm
Gäst
heatm

Ni markerar kortet ni testar i diagrammen… bra jobbat! 😆