inno3d_airboss_banner

Med ett av marknadens kaxigaste namn, en kylare som inte skäms för sig och till och med en inbyggd insexnyckel dundrar Inno3D:s nya premiumgrafikkort in i testlabbet. Men hur väl presterar det när det väl kommer till kritan? Vi testar Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss!

Vi har vid det här laget testat flera skräddarsydda versioner av Nvidias nya flaggskeppsgrafikkort Geforce GTX 970 och GTX 980, men vissa modeller sticker helt klart ut mer än andra. Med Ichill Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss vill Inno3D tackla entusiastsegmentet med ett kort som både bokstavligt och bildligt talat tar sig plats.

Att bygga ett bra grafikkort är sällan så enkelt som att vrida upp frekvenserna och bygga en riktigt stor kylare med många fläktar, men kan Inno3D överraska med sitt påkostade monsterkort?

– OBS! Detaljerad information om korten, prestandatester och summerande omdömen hittar du i Svenska grafikkortsguiden – Prestandaklass

För dig som vill se kortet på nära håll och i drift ska ni inte missa vår videoförhandstitt på som ni kan se här nedan. Ni hittar även videoklipp på Facebook där vi tittar närmare på grafikkortet vid drift och den integrerade insexnyckeln.

Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss

Direkt ur lådan kommer Inno3D:s grafikkort med en ganska trevlig fabriksöverklockning. Basfrekvensen ligger på 1 266 megahertz som sedan sträcker sig till 1 367 megahertz under boost. Det 4 gigabyte stora GDDR5-minnet är tillverkat av Samsung och har även det fått en frekvenshöjning från fabrik, mer specifikt till en effektiv frekvens på 7 200 megahertz.

inno3d_980_airboss_cooler

Ett monster till kylare

Utöver det pampiga namnet är det kylaren som kommer dra mest blickar till Inno3D:s grafikkort – det är en rejäl pjäs med totalt fyra fläktar, tre någorlunda normala fläktar som sköter merparten av luftcirkulationen samt en mindre 50-millimetersfläkt på sidan. Vi har inga tvivel om att kylaren kommer kunna flytta mycket luft, men små fläktar som 50-millimetersvarianten på sidan har aldrig varit kända för att hålla en behaglig ljudnivå. Vi håller helt enkelt tummarna och utsätter kortet för vårt temperatur- och ljudnivåtest.

temp_load_mark

Inledelsevis ser det lovande ut – Inno3D:s variant av Geforce GTX 980 är det svalaste kortet i testsviten även under tung belastning, även svalare än de lägre klockade modellerna och korten med lillebrorkretsen GTX 970. Med sina tre rejäla fläktar och sin fjärde minifläkt har Inno3D därmed satt temperaturerna på plats, men eldprovet återstår fortfarande: klarar det av att hålla kortet svalt med en rimlig ljudnivå?

sound_load_mark

Tyvärr låter kortet ungefär som vi väntat oss att det skulle låta. Det är det mest högljudda Nvidia-baserade kortet vi testat efter referensvarianten av GTX 580, och till stor del är det den lilla 50-millimetersfläkten på sidan som är boven. Den fläkten går inte heller att stänga av eller ens justera hastigheten på i nuläget. Det här är inte ett kort för den som är mån om en låg ljudnivå, med andra ord.

Prestandatester

Med förhoppningen om att grafikkortet kan väga upp sin höga ljudnivå med bra prestanda utsätter vi det för vår testsvit, där vi prestandatestar med en rad olika spel och sammanfattar resultaten med vårt NHMarks-system. Det innebär att vi tar fram ett genomsnitt för prestandan i de olika titlarna och sedan normaliserar resultatet utifrån hur krävande sperlet är. Detaljerade resultat för varje individuellt spel och för andra upplösningar finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

NHMarks_2560_mark

Inno3D sätter sig vänligt men bestämt högst upp på listan och är därmed det i skrivande stund snabbaste enkelkretsade grafikkortet vi testat i den här upplösningen, med sin generösa fabriksöverklockning på grafikkretsen och sitt trimmade grafikminne.

Alla individuella prestandaresultat hittar du i Svenska grafikkortsguiden Prestandaklass.

NHMarks_4K_mark

Kortet bibehåller sitt försprång när vi skruvar upp upplösningen ytterligare till 3 840 x 2 160 pixlar. Konkurrenterna MSI och EVGA ligger inte långt efter, men vi kan helt klart notera ett trevligt övertag över Nvidias referensmodell och de AMD-baserade toppkorten. Ett resultat av riktigt låga temperaturer med kontinuerligt höga boostfrekvenser samt välslipade grafikkortsdrivrutiner.

Endast för den mest prestandahungriga entusiasten

Inno3D Ichill Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss är märkbart designat för att till varje pris pumpa ut maximal prestanda och riktigt låga temperaturer, och dessa två punkter får vi trots allt konstatera att Inno3D har lyckats pricka ganska bra. Däremot får vi ställa oss tveksamma till att den prestandaknuffen som finns är värd de kompromisser som gjorts.

Medan kylaren inte den allra mest högljudda vi testat så är den långt ifrån tyst. Ljudet från den lilla 50-millimetersfläkten är svårt att ignorera och går inte heller att råda bot på. Temperaturerna är riktigt låga, men för att nå dit har Inno3D helt enkelt använt sig av en alldeles för aggressiv fläktkurva – det finns gott om utrymme för att tillåta lite högre temperaturer i utbyte mot en lägre ljudnivå utan att kortet hade kunnat anses som varmt. Kortet är helt enkelt överkylt.

Vi kan inte bortse från att det här är det i dagsläget snabbaste grafikkortet vi testat, vilket innebär att det också får utmärkelsen Bäst prestanda. Däremot kan vi inte ge kortet en allmän rekommendation, då den prestandavinsten som finns helt enkelt inte är stor nog för att motivera det högre priset och den högre ljudnivån än konkurrenterna. För dem som bara fokuserar på prestanda, vare sig det gäller bildfrekvens eller temperaturer är detta däremot ett svårslaget kort.

airboss_award

“Inno3D lyckas med sitt generöst fabriksöverklockade monstergrafikkort plocka förstaplatsen i våra prestandatester, samtidigt som den massiva kylaren håller kretsen riktigt sval även under tung belastning. Det sker dock med komprimissen att kylaren blir relativt högljudd och att kortet kommer med ett ganska stort prispåslag. För 6 300 kronor finns det helt enkelt både tystare mer prisvärda kort att lägga pengarna på, men kortet gör sig ändå förtjänt av vår utmärkelse Bäst prestanda.” – Svenska grafikkortsguiden prestandaklass – 2014-12-17

Lägstapris på Prisjakt.se:

Uppdateringar och utmärkelser i Grafikkortsguiden – Prestandaklass

Inno3D kniper vår utmärkelse för Bäst prestanda och tar därför plats i vår rekommendationslista, men den gör det utan att peta undan ett existerande grafikkort. I övrigt står därför vår lista oförändrad och grafikkortsmarkanden i helhet ligger fortsatt relativt stilla då varken AMD eller Nvidia tycks ha några nylanseringar inom kort. Både det röda och gröna laget kommer dock ha presskonferenser under CES-mässan i Las Vegas nästa månad, så passa på att spetsa öronen lite extra i början av januari.https://www.nordichardware.se/images/sitegraphics/fullimages/fullimages/fullimages/fullimages/grafik_guide_prestanda.png

Det här är en sammanfattande artikel kring Inno3D Geforce GTX 980 Ultra Herculez X4 Air Boss prestanda och omdöme, fullständiga specifikationer, testresultat och mer detaljerade jämförelser med konkurrensen finns att läsa i Svenska grafikkortsguiden – prestandaklass.

DELA

Leave a Reply

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar
wpDiscuz