Grafikkort och innehåll

STmicroelectronics har arbetat tillsammans med Hecules och detta gör att det inte är en överraskning att det första Kyro II kortet som släpps är från Hercules. Det börjar nu dyka upp fler tillverkare som släpper Kyro II kort, Suma är ett av dem. Hercules har antagligen varit en stor hjälp för STMicroeletronics eftersom de har stor erfarenhet att göra drivrutiner till grafikkort och detta var ju just drivrutinerna som var det första Kyro (Kyro 1) kortets stora akilleshäl. Drivrutinerna till Kyro II är mycket bättre nu även om de inte har samma klass som Nvidias drivrutiner. Men vi tar upp mera om drivrutiner och kompatibiliteten i olika spel lite senare i artikeln.

Det är alltså Hercules Kyro II kort som vi har testat här och det går under namnet, Hercules 3D Prophet 4500. Som alla andra kort i Prophet serien kommer Kyro II kortet baserat på en blå PCB platta och är utrustat med en kylare som är mest lik en mindre modell av Thermaltakes Blue Orb. Personligen tycker jag att Hercules design är snygg men det är ju en smaksak. Kortet kommer med 64mb SDRAM minne vilket är märkt som 5ns (Nanosekunder) minne från Samsung. Kylaren blir inte speciellt varm, inte ens under belastning, detta beror på att Kyro II kortens core inte ger av så mycket värme men det visade sig också att kylaren inte hade bra kontakt med coren.

Så här ser kortet ut med kylare och den nedre bilden visar som ni ser kortet med kylaren avtagen.

Här är närbilder på Kyro II kortets core och en minnes modul.

Som sagt var visade det sig att coren inte var i riktigt bra kontakt med kylaren på kortet. Detta är vanligare än vad man tror och det har ofta varit tillverkare som antingen har använt något halvdant värmeledande epxoylim för att fästa kylaren eller så har de bara slängt på en klick kylpasta på mitten av coren så det typ täckte 50 %. Hercules har inte gjort något av ovanstående och kylpastan som används är väldigt bra utsmetad. Men det verkar vara samma problem med denna ”Mikro Orb” som med de större Blue Orb kylarna. De har en tendens att bli lite konkava.

Som ni ser är kylpastan utsmetad över hela ytan men det hjälper föga när bara 30-40 % av kylaren har kontakt med coren. I mitten på kylflänsen är det helt rent från kylpasta.

 

I lådan finns lite utöver bara grafikkortet. Som man ser på bilden får man en skiva till kortet och den innehåller förutom drivrutiner ett specialdemo som är optimerat för Kyro II korten. Utöver detta får man en fyrspråkig manual som går igenom installationen av kortet. Sedan skickar Hercules med ”lite” reklamblad och ett par schyssta Hercules klistermärken. Inget spel eller liknande men ändå helt okej.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid