gtx_980_ti_banner

Nvidia har varit flitiga under det gångna året med att få ut sin Maxwell-arkitektur i flera prisklasser och ersätta den åldrande Kepler. Sist markerade det gröna laget revir i ultra-entusiastklassen med GM200-baserade Titan X, som nu till slut har fått en lite mer konsumentinriktad lillebror: Geforce GTX 980 Ti.

Det är nu lite mer än ett år sedan Nvidia lanserade sitt första grafikkort med Maxwell. Man inledde med det kompakta och strömsnåla budgetkortet GTX 750 Ti, baserat på kretsen GM107, främst för att demonstrera arkitekturens energieffektivitet och fördelarna det medför till riktigt kompakta och strömsnåla system innan det blev dags för en utrullning öven i prestandaklassen.

Därefter följde lanseringen av GTX 980 och GTX 970 i höstas, baserade på den kraftfullare GM204. Åter igen var det energieffektivitet som ringades in i första hand, även om korten även levererade en märkbar prestandaknuff från sina föregångare i GTX 700-serien.

GTX_980_Ti_004

Kortet vi tar en titt på idag, GTX 980 Ti, hämtar däremot sina gener från GTX Titan X, Nvidias monsterkort som lanserades i samband med GDC-mässan tidigare i våras. Här är det maximal prestanda som premieras, men i ett lite mer återhållsamt format för att komma undan den hutlösa prislapp på norr om 10 000 kronor som gäller för Titan X. Och medan Titan X riktas i första hand mot utvecklare och forskare så är GTX 980 Ti ett kort för konsumenter – även om det främst gäller konsumenter med väldigt hög budget.

Vad som utlovas är ett kort som ska prestera i klass med GTX Titan X i spel, briljera i 4K-upplösning och VR och samtidigt inte dra mycket mer ström än nödvändigt – häng med när vi sätter Nvidias senaste flaggskepp på prov i testlabbet!

Annons

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulMoNsTeRLysekilLoppanHS0urcerr0R Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
metalmumin
Gäst
metalmumin

Fantastiskt! Dags att krossa spargrisen? Låt oss invänta AMD.

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

För dyrt för den lilla skillnaden, och dessutom är det bara GDDR5 som är på väg ut i kylan. Nej jag kommer iaf att vänta på Pascal. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Ja Pascal kommer att ge en ordentligt prestanda boost med du kommer få vänta närmare ett år, kanske mer? Dessutom kommer vi antagligen att få se en prislapp närmare 20k. Sitter man redan på en 4k skärm så känner man sig smått tvingat att köpa 980 TI, jag har varit på väg flera gånger att köpa Titan X men lugnat mig i väntar på 980 TI. Med tanke på hur pass ”billig” 980 TI blev, om man ska jämföra med ryktena som spreds innan och jag tror att man ganska snart kommer hitta dem för under 7k eller OC varianter… Läs hela »

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

[quote name=”Morkul”]Ja Pascal kommer att ge en ordentligt prestanda boost med du kommer få vänta närmare ett år, kanske mer? Dessutom kommer vi antagligen att få se en prislapp närmare 20k. Sitter man redan på en 4k skärm så känner man sig smått tvingat att köpa 980 TI, jag har varit på väg flera gånger att köpa Titan X men lugnat mig i väntar på 980 TI. Med tanke på hur pass ”billig” 980 TI blev, om man ska jämföra med ryktena som spreds innan och jag tror att man ganska snart kommer hitta dem för under 7k eller OC… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jag tror att priset kommer justeras när Fiji kommer, beroende på hur det kortet presterar, vad det kommer kosta samt tillgängligheten. Just som det är nu så har nvidia ingen konkurrens och kan sätta vilket pris som helst.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Håller med ovanstående att det var tur att den inte landade på 9K.
7500 kr är ett betydligt mer övertygande pris.
Siffrorna i NHW’s benchmarks gör att det blir svårt att övertyga sej själv om ett Titan X om man nu inte nödvändigtvis tror att Titan X råprestanda balanserar sej bra mot 12 GB, i framtidens spel.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Skuggan777″]
Jag köper nog lilla Pascal-kretsen som jag inte tror går på över 6.5k vid lanseringen, 20k låter som att inte många skulle lägga ner på ett kort så det skulle nog bli väldigt nischat isåfall.[/quote]

Precis som högprestanda korten kostar idag kommer också högprestanda korten kosta om ett år plus lite extra vid lansering om nu nVidia tror att de kan klara av att sälja kortet. 6.5k är ju bara löjligt att tro… men den som lever få se.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Måste ha NU jag skiter i om Pascal kommer om ett år med svindlande prestanda, fan om ett år kan man ju va död.

Lysekil
Gäst
Lysekil

Fattar inte riktigt. NVIDIA 980ti och Titan X räcker ju i de flesta fall inte till att hålla spelen över 60 fps i UHD. Dom är ju oxå svindyra att köpa.
Saknar Radeon 295×2 i prestandaindex. Det är nog det enda kortet som är med i testet som verkar klara UHD med hygglig framerate. Dessutom det billigaste av de tre korten

MoNsTeR
Gäst
MoNsTeR

Radeon R9 295X2 visar var skåpet ska stå

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”MoNsTeR”]Radeon R9 295X2 visar var skåpet ska stå[/quote]

295X2 är ju en dual GPU lösning så då kan du lika bra köpa två GTX 970 och köra SLI och få samma prestanda men pengar över ;). Dock så ser det ut som att det knappt får att få tak på 295X2 längre.

Dock så återstår fortfarande problem med 4k upplösningar då minnesbandbredden blir flaskhals.