GeforceGTX960_inledning

Geforce GTX 660 är fortfarande ett av de mest populära grafikkorten på marknaden idag, även långt efter att uppföljaren GTX 760 lanserats. Nu hoppas Nvidia locka över sin stora användarskara till Maxwell-baserade Geforce GTX 960, det nya mellanklasskortet som kallas ”the sweet spot” för 1080p.

När Nvidia lanserade Geforce GTX 970 och GTX 980 rörde de om i grytan rejält på entusiastmarknaden. Vi visste sedan budgetkortet GTX 750 lanserades att Maxwell var en en imponerande energieffektiv arkitektur, men det var först när den fick sträcka på benen som det framkom precis hur imponerande den faktiskt var, både sett till effektförbrukning och värmeutveckling.

Men entusiastmarknaden är i slutändan inte den största kassakon. De allra kraftfullaste korten är viktiga för att spänna musklerna och höja ribban, men de allra flesta kommer inte lägga de 3 000 kronor eller mer som ett sådant grafikkort går på, utan merparten av alla spelare sitter på mellanklasskretsar, där Geforce GTX 660 och 660 Ti är bland det mest populära än idag. GTX 970 och 980 var viktiga, men mellanklassen är det finns mest pengar att tjäna.

market

Idag hittar vi Maxwell i entusiastsegmentet och budgetsegmentet, och nu avtäcker Nvidia officiellt sin senaste grafikkrets för mellanklassen. Geforce GTX 960 är här, och med Maxwell under huven vill Nvidia erbjuda det mest energieffektiva och finslipade grafikkortet för gaming i standardupplösningen 1 920 x 1 080 pixlar. Vi har satt tänderna i fyra GTX 960-modeller från Asus; EVGA, MSI och Gigabyte – är det kanske dags att uppgradera?

Maxwell för folket

Hjärtat i Geforce GTX 960 är den nya grafikkretsen GM206, en mindre variant av den GM204 som sitter i Geforce GTX 970 och GTX 980. Det är fortfarande samma Maxwell-arkitektur som används, men både själva grafikprocessorn och minnesbussen är nedskalade för lägre strömförbrukning, mindre värmeutveckling och såklart en lägre produktionskostnad.

blockdiagram

GM206 har totalt åtta SMM-enheter, eller Streaming Multiprocessors. Var och en av dessa SMM-enheter innehåller 32 CUDA-kärnor, vilket ger ett totalt antal på 1 024 CUDA-kärnor, detta i kontrast 2 048 i GTX 980 och 1 664 i GTX 970. Jämför vi med de äldre grafikkort GTX 960 är tänkt att ersätta så har GTX 660 960 CUDA-kärnor och GTX 760 har 1 152. Då ska det också tilläggas att varje Maxwell-baserad CUDA-kärna är mer effektiv än en Kepler-baserad.

I grafikkretsen hittar vi också totalt 64 texturenheter och 32 ROP:s, tillsammans med totalt 1 024 kilobyte L2-minne. Kretsen är som väntat tillverkad med TSMC:s 28-nanometersteknik, och vi bör inte räkna med en övergång till nyare kisel förrän tidigast tredje eller fjärde kvartalet.

Nämnvärt är också att GTX 960 har en hälfen så bred minnesbuss som större Maxwell-syskon, 128 bitar totalt. Det innebär såklart en mindre maximal bandbredd, men här menar Nvidia att deras teknik för minneskomprimering ska väga upp för den snävare bussen och att Maxwells minnesarkitektur ska vara 33 procent mer effektiv än Keplers. Samma löften fick vi för GTX 970 och 980 och deras 256-bitsbussar, och där visade sig minnesbussen inte vara en flaskhals annat än i riktigt höga upplösningar. Det ska bli intressant att se hur det blir med den saken med GTX 960.

GTX960trio

Men precis som med de GM204-baserade storebröderna är det inte råkraften som är det enda viktiga framsteget, utan snarare effektiviteten. Nvidia menar att GM204 ska dubbelt så effektiv sett till prestanda per watt som den äldre GK204-kretsen som användes i GTX 660. Det innebär att Nvidia hade kunnat ge dubbel prestanda med bibehållen strömförbrukning eller lika hög prestanda med hälften så hög strömförbrukning – precis som med GM204 har man istället satsat på ett mellanting.

Nvidias specificerade TDP-värde är 120 watt, 20 watt mindre än GTX 660. Som standard drivs ett GTX 960 med en ensam 6-pins PCIe-kontakt, men här kommer vi se en del variation från tillverkare från tillverkare. En desto mer intressant detalj är att Nvidia inför semipassiv drift som standard, trots att de inte bistår med en referenskylare utan överlåter kylardesignen åt sina partnertillverkare. Vi bör därför få se semipassiv drift, där fläkten står helt stilla upp till en viss temperaturtröskel, på nästan alla GTX 960-varianter.

Annons

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
3D-BlasterS0urcerr0RAnton Karmehedxemacslanbonden Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Jag hade nog förväntat mig lite mera, sitter på ett 660ti (det är väl som 760?) Och det verkar ju inte som en jätteökning i så fall.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Ur sammanfattningen ”för just den som sitter på ett GTX 660 är GTX 960 en helt klart solid uppgradering.”

Synd då att ni inte har med GTX 660 i era tester bland de kort som 960:an jämförs med. Hade varit intressant att se de siffrorna svart på vitt.

Grymt test annars, som vanligt.

Hassan Shah
Gäst
Hassan Shah

Radeon 280 som fortfarande finns i butikerna känns ju som ett mycket bättre köp. Finns att köpa för 700 spänn mindre.

Mordin Solus
Gäst
Mordin Solus

Måste erkänna att jag är lite besviken. Temperaturer och ljudnivå i all ära men prestandan ligger för långt under GTX970. Speciellt med tanke på priset.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Tripptrapptrull”]Ur sammanfattningen ”för just den som sitter på ett GTX 660 är GTX 960 en helt klart solid uppgradering.” Synd då att ni inte har med GTX 660 i era tester bland de kort som 960:an jämförs med. Hade varit intressant att se de siffrorna svart på vitt. Grymt test annars, som vanligt.[/quote]Ja det blev lite olyckligt för oss denna gången då ett av våra testsystem havererade så vi hann helt enkelt inte få med alla referenstester vi hade planerat. Vi har siffror på större delen av testsviten med 660 men tyvärr inte hela med senaste drivers. Men det… Läs hela »

hymer
Medlem
hymer

Vilket skitkort för dom pengarna det kostar nu. man kan få 290 för 2469:- Det buttfuckar ju 960 ;D

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”hymer”]Vilket skitkort för dom pengarna det kostar nu. man kan få 290 för 2469:- Det buttfuckar ju 960 ;D[/quote] Vi räknar in priser från svenska butiker i vår bedömning hymer, och då får man snarare ge 2700-2800 och uppåt för ett R9 290. Därtill kan vi inte heller ge en rekommendation för ett grafikkort vi ännu inte har testat, vilket är fallet för det VTX3D R9 290 som finns för det priset du nämner (och då endast hos Pixmania som inte är en svensk återförsäljare och som dessutom är en lågt rankad sådan på Prisjakt). Samma kort hos billigaste… Läs hela »

Pontus
Medlem
Pontus

Värt att tillägga är att kortet redan har börjat krypa ner lite i pris nu dagen efter lanseringen, tex cdon har ett Gigabyte kort för 2099 :- vilket är mer i trakterna där det borde kosta.
Men jag är verkligen inte övertygad om att jag skulle rekommendera det över ett 280 för 1790 :- till någon som frågade…

Angående VTX3D kortet, fy vilket vidrigt namn.. VTX3D Radeon R9 290 X-Edition, det bygger bara på en sak och det är att lura folk att det är ett billigt 290X…

Fredrik
Medlem
Fredrik

Ni har snurrat till det rejält när det kommer till diagramet och texten för temperaturer för Battlefield 3. Det är nog bara EVGA-kortet som blev rätt där.

Förutsatt att det stämmer att MSI-kortet är 10 grader kallare och dessutom tystast vid belastning så tycker jag inte att ni ger den kylarlösningen den beröm som det förtjänar.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Detta grafikkort verkar asnajs baserat på dessa benchmarks!Samtidigt känns releasen som upplagd för att det även ska komma ett 960ti med 4GB ram och 192-bit minnesbuss. På pappret skiljer sej inte 960, 970 och 980 så mycket från varann i strömförbrukning (max: 120w vs. 145w vs. 165w). Men när det istället kommer till renodlad praktik verkar det vara en jäkla skillnad mellan 960 och 970/980 vilket var intressant att se och beakta inför eventuella mITX-byggen. Men å andra sidan kanske dom tyngre grafikkorten oxå pressar CPU’n till en grövre nivå i BF3, så hela denna skillnad kanske inte bara ska… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”xemacs”]Ni har snurrat till det rejält när det kommer till diagramet och texten för temperaturer för Battlefield 3. Det är nog bara EVGA-kortet som blev rätt där.

Förutsatt att det stämmer att MSI-kortet är 10 grader kallare och dessutom tystast vid belastning så tycker jag inte att ni ger den kylarlösningen den beröm som det förtjänar.[/quote]
Det hade onekligen blivit något knas där Xemacs! Vi har fixat texten nu. Testresultaten var de rätta men inte texten. 🙂
Asus och MSI har effektivast kylning där det bara är marginella skillnader mellan de två, både när det gäller temp och ljudnivå!

3D-Blaster
Medlem
3D-Blaster

Är det någom som har sett ett GTX 960 där 6-pins kontakten sticker ut bakåt och inte rakt upp som alla har i denna test?
I mitt minichassie får jag inte in kortet om kontakten är rakt upp 🙁
Byta chassie… är inte tänkbart för denna maskin.
/Janne

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”3D-Blaster”]Är det någom som har sett ett GTX 960 där 6-pins kontakten sticker ut bakåt och inte rakt upp som alla har i denna test?[/quote]Skumt att dom vinklar uppåt ja. Prisjakt brukar ha flera produkt bilder så du kanske kan gå in där och filtrera ut alla 960 kort som releasats än så länge.

3D-Blaster
Medlem
3D-Blaster

[quote name=”S0urcerr0R”][quote name=”3D-Blaster”]Är det någom som har sett ett GTX 960 där 6-pins kontakten sticker ut bakåt och inte rakt upp som alla har i denna test?[/quote]Skumt att dom vinklar uppåt ja. Prisjakt brukar ha flera produkt bilder så du kanske kan gå in där och filtrera ut alla 960 kort som releasats än så länge.[/quote]

Hittade ingen 🙁
Slutade med att jag beställde en: Sleeved PCI-E 6 pin 90 degree right pwr extender w/ low profileALL.

http://www.ebay.com/itm/261602141547?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Så lagom till att jag får den (2-3 veckor) då finns nog kortet jag söker. 😆