AMD presenterar sin Cypress GPU som inte bara är världens första DX11-grafikkrets utan även är hjärtat i världens snabbast grafikkort. ATI Radeon HD 5870 imponerar med ren råkraft men även flera finesser som stöd för DirectX 11 och flerskärmstekniken Eyefinity.

Det är ingen hemlighet att en av de absolut största anledningarna till varför prestandan i våra datorer ökar ganska avsevärt för varje år som går är på grund av spelindustrin. Datorspel inbringar massvis med pengar och samtidigt ligger ofta spelutvecklare i täten när det gäller att utnyttja prestandan i våra datorer. Även om det är trevligt med en rapp dator när man sitter och mailar eller redigerar bilder för facebook-albumen är det uppgifter dagens datorer svettas av direkt.

Gränserna flyttas mer eller mindre var dag och sedan 3Dfx lanserade sitt Voodoo har 3D-grafikkort varit en av de viktigaste komponenterna i en dator. Ska vi vara realistiska är AMD och NVIDIA egentligen de enda grafikkortstillverkarna att räkna med när vi pratar om spel, för även om Intel säljer ofantligt många grafikkretsar genom sina integrerade styrketsar duger dessa inte till att spela med.

Efter att man tidigare i år släppte uppdaterade versioner av sina dåvarande GPU:er är det nu dags för både AMD och NVIDIA att presentera helt nya arkitekturer och grafikkortsfamiljer, först ut är AMD med Evergreen.

Bakom detta utvecklingsnamn döljer sig en armada av olika GPU:er och den vi ska titta närmare på idag heter Cypress, men är även känd som RV870. Som övriga GPU:er i Evergreen-familjen är Cypress tillverkad i 40nm teknik och stödjer Microsofts senaste grafik API, DirectX 11. En teknik man gärna pratar högt och mycket om som vi kommer att kika närmare på i denna artikel.

Cyperss kommer att vara AMDs kraftfullaste GPU i Evergreen-familjen och idag lanserar man två olika modeller, ATI Radeon HD 5870 samt Radeon HD 5850. Vi kommer snart kika närmare på AMDs första tillskott i Radeon HD 5000-serien, men först ska vi kika närmare på Evergreen-familjen och vad vi kan vänta oss inom en snar framtid.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid