Idag lanserar ATi sina PCI Express-grafikkort och fyra nya kort i X-serien: Radeon X300 SE, X300, X600 Pro och XT. NH tar en titt på den nya tekniken och ger er en blick in i ATis framtid.

ATi blir först ut med att presentera vårens mid end-grafikkort. Vi har fått information om Radeon X300 och Radeon X600 som vi kommer att dela med oss av på de kommande sidorna. Tyvärr har ATi inte tillhandahållit själva korten.


På mid end-fronten har det i princip varit stiltje sedan ATi släppte Radeon 9500 Pro hösten 2002. I grund och botten har det inte hänt något varken teknologiskt eller prestandamässigt som är direkt värt att nämna. Men nu är det alltså dags för ännu en rad nya kort från ATi i mellansegmentet.


Vad det gäller low end-korten kommer DirectX 8.1-korten äntligen att få ge vika för bättre utrustade DX9-kapabla kort.


Vi börjar med en snabböverklick.


ATi har alltså fyllt ut sin Radeon Xx00-serie med fyra nya kort vilket gör att vi nu har totalt sex kort i serien. Nedan har ni en kortfattad redogörelse för de olika korten, dock avslöjar vår tabell inte allt bakom de nya modellerna.

Kort:

X300 SE

X300

X600 Pro

X600 XT

X800 Pro

X800 XT PE

GPU-hastighet:

325 MHz

325 MHz

400 MHz

500 MHz

475 MHz

520 MHz

Pixel Pipelines:

4 st.

4 st.

4 st.

4 st.

12 st.

16 st.

Fillrate:

1.3 GP/s

1.3 GP/s

1.8 GPs

2.0 GP/s

5.7 GP/s

8.3 GP/s

Minneshastighet:
 

400 MHz

400 MHz

600 MHz

740 MHz

900 MHz

1120 MHz

Minnesbandbredd:
 

3.2 GB/s

6.4 GB/s

9.6 GB/s

11.8 GB/s

28.8 GB/s


35.8 GB/s

Innan vi går närmre in på detaljer bör vi nämna att Radeon X300 och X600 inte är baserade på R4x0-teknik. Istället är det smått omarbetade versioner av RV360 vi har att göra med. Det utökade stödet för 1536 pixel shader-instruktioner osv. är alltså något som bara X800-korten kan skryta med.

Båda X300 tillverkas på en 0.11 microns process. Dock är inte allt så frid och fröjd som man kunnat tänka sig här. Processen må ha 0.11 microns-mått men rent funktionellt är egentligen den enda skillnaden att det får plats med mer chips per wafer. Det vill säga korten blir billigare att tillverka. Någon sänkt strömförbrukning eller minskad värmeutveckling är det alltså inte tal om. X600 och X800 bygger båda på 0.13 microns low-k-teknik å sin sida.

Vi har visserligen inte sett några prestandatester men såhär vid första anblick är vi i ärlighetens namn besvikna på främst X600-korten. Av den information vi fått hittills ser korten ut att vara en väldigt minimal av dagens mid-end-kort från ATi (Radeon 9600 XT dvs.). Den enda skillad vi kan se på pappret på XT-modellen är att den har 140 MHz snabbare minne. X600 Pro å sin sida ser ut att vara identiskt med Radeon 9600 Pro så när som på att tillverkningsprocessen nu använder low-k.
Jämfört med det gigantiska prestandahopp vi såg när vi jämförde Radeon 9800 XT med X800 XT PE ser det här alltså ut att bli något av en besvikelse.

X300 ser desto trevligare ut. I princip ser det ut att vara ett Radeon 9600 "non-Pro" på en mindre tillverkninsgprocess helt enkelt. Vilket knappast är fy skam då vi tänker på att den hamnar i den priskategori där GeForce FX 5200/Radeon 9200 ligger just nu. Det billigaste av dem alla, X300 SE, ser ju ut att bli hindrat av den strypta bussen. 3.2 GB/s bandbredd är helt enkelt inte nog i dagens situation.

Vi misstänker också att ATi har ett par fler kort på lager som de inte berättat om. För det första har vi trovärdig information som säger oss att ATi kommer att lansera ett Radeon X800 SE eller X800 "non-Pro" med åtta pixel pipelines och något lägre klockfrekvenser än X800 Pro. Ett kort i stil med detta skulle kunna kosta cirka 2500 kronor och prestera en hygglig bit bättre än dagens Radeon 9800 XT. Dock vill nog ATI mjölka ur marknaden lite mer innan de släpper detta kort.
Vidare har det talats om ett Radeon X800 XT "non-PE" men här går åsikterna isär. På NordicHardware är vi av övetygelsen att det kommer att finnas sådana kort men att de kommer att vara exklusiva för systembyggare i stil med Dell, HP och så vidare. Från vissa håll hör vi dock rykten om att ett sådant kort även ska lanseras för retail.

Vi fortsäter genom att gå in på lite mer detaljer om PCI Express.


nVidia var först med att lansera sina PCI Express-kort. Några kort finns ännu inte, trots att det gått månader sedan lanseringen, att köpa. Vilket å andra sidan inte gör så mycket eftersom det inte finns några moderkort med den nya bussen ännu.

Snart blir det dock åka av nu i Juni månad och nu är även ATi redo med stöd. Hela serien (X300 till X800) har PCI Express-stöd.

 Tenik:

PCI

AGP (8x)

PCI Express
(16x)

Nerströms:

0.133 GB/s

2.1 GB/s

4.0 GB/s

Uppströms:

0.133 GB/s

0.266 GB/s

4.0 GB/s

Duplex:

Halv

Halv

Full

Fördelarna med PCI Express är uppenbara. De två riktigt stora fördelarna är såklart full duplex (dvs. att information kan färdas i båda riktningarna i full hastighet) och att uppströmsbandbredden ökat något helt enormt från 266 till 4000 Megabyte. En sak till, som vi tyvärr inte han plocka fram tillförlitlig information om är hur pass mycket ström det går att dra från de olika bussarna. Vi vet dock att det nära nog fördubblats med PCI Express vilket gör att vi kommer att få se kort utan den där störiga ATX-kontakten (eller på nVidias kort att vi alla fall nöjer oss med en kontakt). Vidare ger PCi Express bättre power managment-stöd vilket knappast skadar då vi försöker göra datorerna mer strömsnåla. Hur det påverkar grafikkort låter vi dock vara osagt.

Vad har det här för inverkan på spelandet idag då? Eftersom vi inte har ett kort kan vi inte ge er några objektiva tester men all kunskap pekar mot att PCI Express inte lär göra någon stor skillnad. Dagens spel är helt enkelt inte programmerade på så vis att de drar någon nytta av bussens bandbredd, speciellt inte uppströms. Några små skillnader kommer vi säkert att få se men vi räknar kallt med att det rör sig om någon enstaka procents förbättring. Vi kan ha fel, både ATi och nVidia påstår själva att skillnaderna kommer bli större än så.

Dock har ju vår nya vän som sagt praktiska fördelar så som strömförsörjningen. Vi vet redan idag att Radeon X600 Xt och de lägre korten inte kommer att behöva någon seperat strömkälla. Å andra sidan skiljer det sig inte från hur det ser ut med Radeon 9600 XT. Vad det gäller X800-korten så anar vi att åtminstånde X800 Pro kommer klara sig fint utan extern ström. Kanske gör också X800 XT PE det, å andra sidan har vi hört rykten om att, om detta kort nu finns, X800 XT "icke-PE" har sänkta klockfrekvenser just för att kunna klara sig utan den externa strömmen vilket lär falla systembyggare i smaken.

En av de saker som ATi pushat för hårdast är HDTV. AGP-bussen är helt enkelt inte kapabel att klara av de enorma video och audioströmmar som formatet kräve rom vi talar realtidsredigering. För oss i Sverige är detta mindre intressant eftersom vi inte lär få vettiga HDTV-sändningar på två år ungefär.

Hur blir det i framtiden då? Kanske kommer framtidens spel dra mer nytta av all den bandbredd som nu finns tillgänglig. Troligen kommer det dröja ett bra tag, inte minst med tanke på att de fortfarande måste ha stöd för alla gamla system med AGP.
Spel och HDTV är ju dock inte det enda, med tiden kommer säkert fler innovativa idéer om vad man kan använda bandbredden till.

Om vi tar en titt på vad som gör ATis PCI Express-lösning unik i dagens läge så är det så kallat native stöd. Chippen har alltså själva stöd för interfacet. Det kanske låter ganska självklart men faktum är att största konkurrenten, nVidia, inte har detta och därför måste förlita sig på en "brygga".
nVidias lösning går ut på att de har dubbla AGP8x-specifikationer vad det gäller nerströms. Kort sagt kommer vi att ha samma bandbredd när något ska till grafikkortet. När det ska från grafikkortet är dock nVidia kvar med sina stackars 266 MB. För övrigt finns det såklart andra fördelar för ATi så som att ett riktigt native stöd lär, även om det är minimalt, undvika den latency som ett bryggchip kan innebära. Vidare är det ett chip mindre vilket gör det billigare att tillverka och ett chip mindre är en komponent mindre som riskerar att gå sönder. Slutligen förlorar nVidia också de nya power managment-stödet pga. sin brygga.
nVidia å sin sida åberopar att deras brygglösning kommer att öka deras prestanda eftersom att PCI Express är så pass nytt medan alla drivrutiner och chipsets redan är fullt optimerade för AGP. Vi hänger inte riktigt med i deras melodi men eventuellt kan det ju ligga något i det de säger precis nu i uppstarten.

För att avrunda; PCI Express är ett trevligt steg framåt men i den direkta framtiden tror vi inte att det kommer ge några nämnvärda förbättringar, åtminstånde inte prestandamässigt.Vi börjar med att jämföra de två nya low end-korten med sina föregångare:

Kort:

9200 SE

X300 SE

9200

X300

PS/VS-version:

1.4/1.1

2.0/2.0

1.4/1.1

2.0/2.0

GPU-hastighet:

200 MHz

325 MHz

250 MHz

325 MHz

Pixel Pipelines:

4 st.

4 st.

4 st.

4 st.

Fillrate:

0.8 GP/s

1.3 GP/s

1.0 GP/s

1.3 GP/s

Minneshastighet:  

333 MHz

400 MHz

400 MHz

400 MHz

Minnesbandbredd:  

2.7 GB/s

3.2 GB/s

6.4 GB/s

6.4 GB/s


Det som är mest uppenbart här är att Radeon 9200 tillhörde DirectX 8.1-generationen medan X300 tillhör DirectX9-generationen. X300 är i princip ett Radeon 9600 SE i grunden med allt vad det innebär. Till exempel har X300 nu stöd för MSAA vilket bådar för kantutjämning med enormt mycket bättre prestanda än vad 9200:at någonsin kunde erbjuda. På pappret är det överlägset största skillnaden den mellan 9200 SE och X300 SE. För runt 500 kronor kommer man alltså kunna få tag på ett ganska vettigt DirectX9-kort.


X300 ”icke-SE” å sin sida är mer eller mindre identiskt med dagens Radeon 9600 ”icke-Pro” vilket också borgar för god prestanda för under tusenlappen.


Som sagt tillverkas korten på en 0.11 microns process. Processen är en optiskt krympt version av 0.13 och finns ej tillgänglig med low-k-tekniken. Därför är den största skillnaden som vi nämnde på föregående sida att korten helt enkelt blir billigare att tillverka. TSMC står som vanligt för tillverkningen av chippen.Ovan ser ni ett Radeon X300 SE i low profile-version. Inte illa med ett PCI Express-kort med DirectX9-stöd och hela faderullan i detta minimala format om vi får säga vad vi tycker.Storebror X300 ser lite mer klassiskt ATi-likt ut. Då bläddrar vi vidare till X600.Åter igen börjar vi genom att jämföra med den föregående generationen.:

Kort:

9600

X600 Pro

9600 XT

X600 XT

PS/VS-version:

2.0/2.0

2.0/2.0

2.0/2.0

2.0/2.0

GPU-hastighet:

325 MHz

400 MHz

500 MHz

500 MHz

Pixel Pipelines:

4 st.

4 st.

4 st.

4 st.

Fillrate:

1.3 GP/s

1.6 GP/s

2.0 GP/s

2.0 GP/s

Minneshastighet:  

400 MHz

600 MHz

600 MHz

740 MHz

Minnesbandbredd:  

6.4 GB/s

9.6 GB/s

9.6 GB/s

11.8 GB/s


När vi jämför X600 med 9600 blir allt lättare. Korten är kort och gott identiska rent tekniskt. Det enda som skiljer sig åt här är klockfrekvenser. Som vi ser är steget mellan 9600 och X600 Pro ganska stort. X600 Pro är identiskt med Radeon 9600 Pro så när som på att X600 Pro använder low-k i tillverkningsprocessen vilket gör att det drar mindre ström/alstrar mindre värme.
Steget mellan 9600 XT och X600 XT är desto mindre och enda skillnaden här är minnesbandbredd.


Det som stör oss lite här är att X600 XT har inte ens en fjärdedel av X800 XT PE’s fillrate och inte ens en tredjedel av dess bandbredd. Prestandaskillnaden kommer att vara enorm helt enkelt. Mycket större än skillnaden mellan Radeon 9600 XT och Radeo 9800 XT. Lite tråkigt är det allt att vi inte får se större framsteg i mid end-segmentet.


Vad det gäller bildmaterial så har vi bara fått en bild på ett anonymt RV380, som X600-kärnan kallas. Om det är ett X600 Pro eller XT vet vi alltså inte.Sist ut har vi Radeon X800-korten.Vi jämför X800 med de gamla 9800:

Kort:

9800 Pro

X800 Pro

9800 XT

X800 XT

PS/VS-version:

2.0/2.0

2.0/2.0

2.0/2.0

2.0/2.0

GPU-hastighet:

380 MHz

475 MHz

412 MHz

520 MHz

Pixel Pipelines:

8 st.

12 st.

8 st.

16 st.

Fillrate:

3.0 GP/s

5.7 GP/s

3.3 GP/s

8.3 GP/s

Minneshastighet:  

680 MHz

900 MHz

730 MHz

1120 MHz

Minnesbandbredd:  

21.8 GB/s

28.8 GB/s

23.4 GB/s

35.8 GB/s


Först när vi kommer upp i X800-serien ser vi de riktigt stora förbättringarna jämfört med föregående serien. Vi ska dock bespara er detaljerna eftersom vi redan recenserat både X800 Pro och X800 XT. Den enda nyheten idag är alltså R423-kärnan med PCI Express-stöd.


R423 kommer att få motstånd i form av NV45, nVidias första kort med native PCI Express-stöd. NV45 är klockat som ett GeForce 6800 Ultra (Extreme) och delar i övrigt alla dess egenskaper förutom stödet för PCi Express och det faktum att kortet bara behöver en strömkontakt.


Angående de två beryktade korten X800 SE/X800 ”icke-Pro” och X800 XT ”icke-PE” har vi fått in lite klockspecifikationer via ryktesvägen. Vad det gäller X800 XT ”icke-PE” går ryktat att detta kort, om det nu existerar, kommer att vara klockat till 500/1000 istället för 520/1120 som X800 XT PE.
X800 SE/X800 ”icke-Pro” har vi som sagt hört att det ska ha åtta pipelines. Vad det gäller klockfrekvenser är ryktena än mer otillförlitliga här men det vi hört är 450/800 MHz vilket bådar för ett kort som är markant snabbare än det nuvarande Radeon 9800 XT.
Hå i åtanke att ni bör ta dessa rykten för vad de är: obekräftade rykten och inget annat.


Tyvärr har vi inte fått några bilder på själva kortet, dock har vi en på chippet om det kan vara av intresse.Nu har det blivit dags att summera. Vänd på bladet.


ATis nya lansering lämnar ett blandat intryck. De nya X300 är helt klart ett trevligt tillskott i sub-1000 kr-segmentet. X800 med PCi Express-stöd är förväntat och det finns inga betänkligheter här. Det som däremot förbryllar är X600. I mid end-segmentet ser vi knappt något framsteg alls och har fortfarande inte sett direkt nämnvärda framsteg sedan Radeon 9500 Pro släpptes för två år sedan. Förhoppningsvis kan en billig X800 fylla i den luckan som nu finns i ATis sortiment, framtiden får utvisa.

Vad det gäller tekniken är vi lite smått besvikna att ATi inte baserade R370 och R380 på R4xx-tekniken. I grund och botten sitter vi fortfarande med den två år gamla grundtekniken som lanserades med Radeon 9700-serien. nVidia å sin sida kommer snart att släppa både mid och low end kort med Shader Model 3.0-stöd och vi har också trovärdig information som pekar på ett kort med 256 bits minnesbuss i mid end-segmentet.

Så ATi må ha AGP-prestandakronan för tillfället men vad det gäller mid end och PCI Express-korten är det fortfarande helt öppet. Oavsett hur det hela slutar så är det minst sagt intressant att vara med som åskådare.

NH återkommer inom två veckor med en detaljerad artikel som jämför ATi och nVidias nya high end-kort igen. I samma artikel kan vi också smyga in några av de första X800 retailkorten. Efter det blir det dags att ta en närmre titt på mid och low end-korten från ATi och nVidia. På gensyn.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid