Summering

Vi har väntat med iver på att en partnertillverkare ska visa oss vad som faktiskt kan göras med ett propert kylt R9 290, som trots allt visade mycket potential i sin referensversion. Asus är tidiga med att axla den manteln, och vi måste säga att de har gjort ett mycket bra jobb.

Asus Radeon R9 290 DirectCU II har kanske inte den mest imponerande fabriksöverklockningen men basprestandan är som med alla R9 290-kort mycket god och snäppet högre än AMD:s referensmodell. Lägg till den breda minnesbussen på 512 bitar och 4 gigabyte grafikminne, så rör det sig om ett riktigt trevligt kort för sin prislapp i höga upplösningar och Eyefinity. Prestandamässigt ligger Asus-kortet i paritet med de flesta överklockade Geforce GTX 780-modeller och i vissa titlar som Battlefield 4 är R9 290 extra kraftfullt.

DirectCU-kylaren gör ett bra jobb när det kommer till att hålla temperaturerna i schack, och även om Hawaii-kretsen fortfarande är varm så är kortet en god bit från tröskeltemperaturen. Det visar sig även vara en pigg överklockare, som når högre GPU-frekvenser än sin storebror R9 290X.

Äntligen ett tyst Radeon R9 290-kort!

NordicHardware_award_Rekommenderar_BlueBorta är den öronbedövande ljudnivån hos referenskylaren, och genom Asus silent-bios blir kortet en fröjd att använda även i redan tysta spelmaskiner. Det höjer temperaturen med några grader, men håller den fortfarande under smärtgränsen för de som prioriterar ljudnivån särskilt mycket.

Vi kan varmt rekommendera Asus Radeon R9 290 DirectCU II till den som är ute efter ett prisvärt prestandagrafikkort för spelande i höga upplösningar. För den som exempelvis vill klämma ut rejält med prestanda ur Battlefield 4 så finns det få vassare alternativ på marknaden idag. Trots ett tydligt prispremium jämfört med de referensbaserade modellerna av R9 290 är Asus Radeon R9 290 DirectCU II väl värd en rekommendation.

Asus_R9_290DCUII_07

OBS! Fler resultat och omdömen finns i vår stora artikel med de kraftfullaste entusiastgrafikkorten på marknaden idag.


Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
dj christianAnton KarmehedPwnyigelqottSharpless Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sharpless
Gäst
Sharpless

Stämmer det verkligen att AMD R9 290 är tystare än Asus-varianten i silent-läge?

igelqott
Gäst
igelqott

Tack för recensionen, dock lite innehållsfattig mot vad vi är vana vid. Sen är det väldigt synd att ni inte jämnför med MSI och framförallt sapphire TRI-X som visat sig vara bättre än DC2 i andra tester som publicerats. Det här känns lite ”vi har fått pengar för att bara presentera ASUS DC2” speciellt i rubriksättningen och i artikeln. Tyckte ni kunde nämnt att PCBn är omdesignad och inte referensdesignen av PCBn, samt vad det innebär med nackdelar så som saknad kompatibilitet med vattenblock, samt positiva aspekter så som att kortet är kortare än referensdesignen. Grund och botten lite besviken… Läs hela »

Pwny
Gäst
Pwny

”Cuda-kärnor 2 560 st.”

AMD-kort har inga Cuda-kärnor 🙂

dj christian
Gäst
dj christian

Skulle ni kunna addera HD6850?

En annan sak är att jag alltid blir utloggad från NH efter en viss tid trots att jag bockat i ”kom ihåg” mig. Kör senaste versionen av Firefox.