Asus tyglar AMD:s Hawaii krets R9 290 genom den senaste revisionen av sin erkänt effektiva kylarlösning DirectCU II med höjda frekvenser, sänkta temperaturer och utökade överklockningsmöjligheter som följd. Ett recept som äntligen visar den sanna potentialen i den prisvärda grafikkrets.

– Ta mig direkt till NordicHardwares stora prestandakortsjämförelse –

 

Asus Radeon R9 290 DirectCU II OC 4GB
Krets Hawaii Pro
Streamprocessorer 2 560 st.
GPU-frekvens 1 000 MHz (Referens R9 290 – 947 MHz)
Turbofrekvens
Grafikminne 4GB GDDR5 (Referens R9 290 – 4GB)
Minnesbuss 512-bit (Referens R9 290 – 512-bit)
Minnesfrekvens 5 040 MHz effektivt (Referens R9 290: 5 000 MHz)
Videutgångar 1x DL-DVI-1, 1x DL-DVI-D, 1 x DisplayPort 1.2, 1 x HDMI
Strömförsörjning 1 x 6-pin, 1 x 8 pin
Längd 280 mm
Lägstapris

Om Asus närmast imponerande på oss med sina spetsade klockfrekvenser i Radeon R9 290x DirectCU II är vi något besvikna på hur tillverkaren hanterat denna del för sitt R9 290-kort. Lillebror får förvisso en frekvensökning på både GPU och minne, men det är högst marginella skillnader med 53 megahertz högre GPU-frekvens och blott 40 megahertz högre minnesfrekvens än AMD:s referenskort.

Asus_R9_290DCUII_02

När det kommer till prestanda per krona så blir det desto roligare och AMD:s Hawaii grafikkort har i princip varit ledande sedan de lanserades. Men på grund av en klart undermålig kylarlösning på referensexemplaren är det många konsumenter som avvaktat med inköp eller valt Nvidas lösningar. Det är därför glädjande att se att tredjepartstillverkarnas lösningar nu börjar hitta ut på marknaden.

Vi känner igen DirectCU II-kylaren sedan tidigare, och en liknande variant huserar även på Asus R9 290x DirectCU II som redan testats. Med R9 290 har Asus valt att ge samma frihet med färgschemat som för 290x genom att grafikkortet levereras med röda, som syns i bilderna ovan, och gula klisterlappar som kan monteras på utvalda delar av kylaren. Utöver dessa två färger finns också möjlighet till ett enklare svart utförande  – vilket uppnås genom att inte använda några klisterlappar alls.

Asus_R9_290DCUII_04 Asus_R9_290DCUII_07
Asus_R9_290DCUII_06 Asus_R9_290DCUII_09

Precis som på företagets andra DirectCU II-kylare rör det sig om två stora fläktar på 92 millimeter. Kylaren använder sig även av en rejäl kopparbas från vilken det löper en rad stora värmerör varav åtminstone en är hela 10 millimeter tjock.

Grafikkortets kretskort är utvecklat av Asus själva och mer påkostat än AMD:s referensmodell. Med en avancerad och komplex GPU som Thaiti Pro är det viktigt med ett kretskort som håller måttet. Kortet har bland annat utrustats med spänningsmätpunkter i kortets bakre del, en digital spänningsdel och strömförsörjning genom 8+6-pinskontakter. Nackdelen med en egenutvecklad kretskortdesign är inkompabilitet med tredjepartskylare tillverkade för AMD:s referenskort.

DirectCU II-kylaren är dock kapabel att klara sig på egen hand och värt att nämna är att den bakre fläkten är av Asus hybridtyp cooltech som kan sägas vara en blandning av en radial och en axialfläkt och påstås ge bättre förmåga att trycka ner en större volym luft genom kylflänsarna. Kretskortets baksida pryds av en rejäl backplate som även hjälper till med att stödja kortet vid och efter montering.

Likt 290X med samma kylartyp så medföljer ett ganska minimalt tillbehörspaket. Utöver de färgade klisterlapparna för kylaren så får man med en strömadapter och överklockningsmjukvaran GPU Tweak.

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
dj christianAnton KarmehedPwnyigelqottSharpless Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Sharpless
Gäst
Sharpless

Stämmer det verkligen att AMD R9 290 är tystare än Asus-varianten i silent-läge?

igelqott
Gäst
igelqott

Tack för recensionen, dock lite innehållsfattig mot vad vi är vana vid. Sen är det väldigt synd att ni inte jämnför med MSI och framförallt sapphire TRI-X som visat sig vara bättre än DC2 i andra tester som publicerats. Det här känns lite ”vi har fått pengar för att bara presentera ASUS DC2” speciellt i rubriksättningen och i artikeln. Tyckte ni kunde nämnt att PCBn är omdesignad och inte referensdesignen av PCBn, samt vad det innebär med nackdelar så som saknad kompatibilitet med vattenblock, samt positiva aspekter så som att kortet är kortare än referensdesignen. Grund och botten lite besviken… Läs hela »

Pwny
Gäst
Pwny

”Cuda-kärnor 2 560 st.”

AMD-kort har inga Cuda-kärnor 🙂

dj christian
Gäst
dj christian

Skulle ni kunna addera HD6850?

En annan sak är att jag alltid blir utloggad från NH efter en viss tid trots att jag bockat i ”kom ihåg” mig. Kör senaste versionen av Firefox.